Η UEFA έτοιμη να αναβάλει έως την επόμενη χρονιά τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Οι πιέσεις τόσο από την EPFL (Ένωση Επαγγελματικών Λιγκών), όσο κι από το Συνδικάτο Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIfPro) φαίνεται πως έχουν ένα έστω και προσωρινό αποτέλεσμα: Ο  πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν , βλέποντας όλες αυτές τις αντιδράσεις  είναι έτοιμος να αναβάλει έως την επόμενη χρονιά,  οποιαδήποτε απόφαση για μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων .

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία πρέπει να καταλήξει σε μια νέα φόρμουλα για το επόμενο 3ετές  συμβόλαιο με τους συλλόγους της ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων)  που αφορά από το 2024 – 27. Κι αυτό πρέπει να γίνει  εγκαίρως ώστε να μπορέσει  στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους  ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους χορηγούς.

Όλοι,  η UEFA, οι σύλλογοι, οι Λίγκες ,  γνωρίζουν ότι η αλλαγή ειδικά του Champions League , προς περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων συλλόγων είναι  αναπόφευκτη. Όμως η πιθανότητα ότι ο Τσεφερίν , μπορεί να εμφανισθεί με μία λίγο διαφορετική έκδοση του μετεξελιγμένου κορυφαίου Ευρωπαικού κυπέλλου λόγω της συνεχιζόμενης διαφωνίας των ενδιαφερόμενων πλευρών, είναι αρκετά σοβαρή.
Μάλιστα είναι πολύ πιθανό αρχές Οκτωβρίου  να υπάρξει μία σύνοδος κορυφής στο αρχηγείο της UEFA, στη Νιόν . Η συνάντηση αυτή αρχικά των τριών (UEFA, ECA, EPFL)  ισχυρών φορέων του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου ήταν να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σπτεμβρίου , αλλά την ανέβαλε ο κ. Τσεφερίν μετά  την Συνέλευση που είχαν τα  246 μέλη της Ευρωπαικής ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA) που δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε να  ξεκινήσει η διαπραγματευτική προσέγγιση.

Η ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη της περίφημης G 14 η οποία  δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητο όργανο, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Έχει έδρα τη Νιόν και σκοπός της είναι  να αμβλύνει την εξουσία και την επιρροή ενός κομματιού μεγάλων συλλόγων όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Βαρκελώνη, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλπ.Τώρα αν το πετυχαίνει ή όχι είναι μία άλλη ιστορία. Σίγουρα πάντως εξυπηρετεί και με το παραπάνω τα συμφέροντά τους και λιγότερο των θεωρητικά πιο μικρών ομάδων…
 

Οι μικρομεσαίοι σύλλογοι δεν αποδέχονται το νέο πλάνο…
Η στρατηγική της παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία , καθώς η ECA  αυξήθηκε σε αριθμό με την προσχώρηση όλο και περισσοτέρων συλλόγων  από μεσαίες και μικρές ομοσπονδίες.
Βεβαίως οι  «υπερδυνάμεις»  από τα μεγάλα 5  πρωταθλήματα - Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία – επιζητούν συνεχώς  ένα μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής πίτας του Τσάμπιονς Λιγκ και εγγυήσεις για διαρκή πρόσβαση, κάτι φυσικά που έχει γίνει από το 2018 και μετά, όπου οι 4 πρώτοι (εκτός της Γαλλίας) έχουν απευθείας προκρίσεις στους ομίλους του  Champions League .Όμως οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους έχουν μπερδέψει τους  μικρότερους συλλόγους που νοιώθουν πολλές φορές ότι «στραγγαλίζονται» και περνούν κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο….
 

Παραμένει  η αντίδραση των Λιγκών
Οι Ευρωπαικές Λίγκες , εν τω μεταξύ, παραμένουν αποφασισμένες να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια των ισχυρών  συλλόγων (και ιδιαιτέρως του προέδρου τους και ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι)  να πείσουν την UEFA να διεξάγει αγώνες  ενός διευρυμένου Champions League τα Σαββατοκύριακα, καθώς έτσι θα προβάλλουν μεγάλα εμπόδια στον εγχώριο ανταγωνισμό με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.
Ο κ. Τσεφερίν τώρα παρακολουθώντας  όλο αυτό το παιχνίδι και τις έντονες αντιδράσεις από τις Λίγκες , ανέβαλε (προς το παρόν τουλάχιστον) περαιτέρω συνομιλίες και έρριξε το βάρος στους συλλόγους , και την ECA  ειδικότερα, για να επιτύχει  κάποιο είδος συμφωνίας μεταξύ τους που όμως στην τελευταία τους συνάντηση δεν επιτεύχθηκε.

Μάλιστα έστειλε και  προς τους την ECA , και τις Λίγκες αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στις αρχές Ιουνίου ζήτησα κοινή συνάντηση των αντίστοιχων διοικήσεων  σας με την εκτελεστική επιτροπή της UEFA για τις  11 Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που άρχισαν νωρίτερα φέτος,  σχετικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων των  συλλόγων.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία συλλογής ανατροφοδοτήσεων από τις εθνικές μας ομοσπονδίες  και αισθάνομαι - γενικότερα - ότι μια νέα συζήτηση τώρα θα ήταν πρόωρη,  καθώς αναλύουμε ανατροφοδότηση και προτάσεις που προέρχονται από διαφορετικές πλευρές .»
Και συνεχίζει:

« Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η UEFA ξεκίνησε σκόπιμα τη διαδικασία επανεξέτασης για τον κύκλο διοργανώσεων  2024-27 πολύ πριν από το κανονικό χρονοδιάγραμμά μας και επομένως δεν βιαζόμαστε. Δεν θέλουμε, εν πάση περιπτώσει, να λάβουμε απόφαση αυτή τη χρονιά.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, αποφάσισα να αναβάλω τη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα σας στείλω μια νέα πρόσκληση μόλις νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για μια ουσιαστική συζήτηση» καταλήγει ο πρόεδρος της UEFA.
Είναι σαφές ότι η διπλωματική χρήση του κ. Τσεφερίν  του "εμείς" θα μπορούσε να διαβαστεί ως έννοια "εσείς".
 

Κερδίζει χρόνο η ECA
H ECA  δεν είχε άλλη επιλογή,  παρά να δεχθεί με τους αντιπροσώπους της  στην Εκτελεστική επιτροπή της UEFA, τον πρόεδρο Αντρέα Ανιέλι  και τον ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ Κελάιφι , την αναβολή της συζήτησης καθώς τους δίνει την ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερο  χρόνο και να κινηθούν αναλόγως
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση της ECA που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λίβερπουλ πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση :
«Η εκτελεστική επιτροπή εξέτασε και συζήτησε τα σχόλια που έλαβε έως  σήμερα. Αυτό θα αναλυθεί περαιτέρω τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά τα μέλη μας έχουν καταστήσει σαφές ότι η τρέχουσα δομή των διοργανώσεων της UEFA δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συλλόγων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανήκουν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα…».
Η προτεραιότητα της ECA  στην επόμενη φάση της διαδικασίας διαβούλευσης είναι να συνεργαστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ολόκληρο το ποδόσφαιρο για να βρεθεί η καλύτερη οδός για τη μεταρρύθμιση. Αυτό θα ξεκινήσει με περαιτέρω παρουσιάσεις σχετικά με την ανατροφοδότηση διαβούλευσης και τις επακόλουθες συζητήσεις στην επόμενη γενική συνέλευση του ECA στη Γενεύη στις 9-10 Σεπτεμβρίου.
Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου της UEFA να αναβάλει τη συνάντηση μεταξύ της UEFA, της ECA και των Ευρωπαϊκών Λιγκών  που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου. Η ECA δεσμεύεται να είναι εποικοδομητικό μέρος της διαβούλευσης οι μεταρρυθμίσεις  της UEFA και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των μελών της σε αυτή τη διαδικασία.
                                                    

Νέες προτάσεις από τους Δανούς
Τελευταία κατέθεσαν  μία νέα πρόταση ο Άγιαξ, η Σέλτικ και η Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή θα ευνοούνται οι  ομάδες και όχι οι  χώρες (βάσει συντελεστών όπως γίνεται έως τώρα ). Προτείνεται ακόμη να μειωθεί  ο αριθμός των μεγάλων ομάδων που έχουν εγγυημένα μια θέση στους ομίλους .

Έτσι, οι σύλλογοι στις λεγόμενες μικρότερες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Σκωτία, η Ολλανδία και η Δανία, δεν είναι ικανοποιημένοι που αναγκάζονται να παίζουν μέχρι και 4 προκριματικούς γύρους  μόνο για να μπουν στους ομίλους. 
Για τον λόγο αυτό θέλουν η συμμετοχή, ξεκινώντας από το 2020, να εξαρτάται από τους συντελεστές των ομάδων και όχι των χωρών. Αυτό πάντως είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα μπροστά μας καθώς ευνοεί αρκετούς συλλόγους και μεγάλους αλλά και μικρομεσαίους όπως ο Ολυμπιακός που έχει μία θαυμάσια βαθμολογία την τελευταία 10ετία (πάνω από 92.000 βαθμούς!!!)

** Οι τέσσερις εκπρόσωποι της  ECA στο επαγγελματικό συμβούλιο στρατηγικής ποδοσφαίρου της UEFA για το 2019-23 θα είναι ο Πέδρο Λόπεθ Χιμένεθ  (Ρεάλ Μαδρίτης), ο Ραούλ Σανλέχι  (Άρσεναλ), ο Έντουιν φαν ντερ Σαρ  (Αγιαξ ) και ο Πίτερ Λόουελ  (Σέλτικ).
 Ο Αντρέα Ανιέλι  (πρόεδρος της Γιουβέντους ) και ο Νάσερ Αλ Κελάιφι  (Παρί Σεν Ζερμαίν) εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι της  ECA στην Εκτελεστική επιτροπή της UEFA.

Οπότε όλα δείχνουν πως ναι μεν δόθηκε κάποια παράταση για την περαιτέρω διαβούλευση αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι από το 2024 δεν θα έχουμε ένα πιο κλειστό Champions League…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo