Πως το Brexit επηρεάζει την Πρέμιερ Λιγκ

Όπως διαβάζουμε αλλά και πληροφορούμαστε από διάφορους συναδέλφους που εργάζονται στο Λονδίνο αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Μεγάλης Βρεταννίας, η  κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει την προοπτική να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία…
 

Άραγε για να δούμε τώρα, τι  σημαίνει αυτό για το βρετανικό ποδόσφαιρο; Αλλά  γενικά και  για τα άλλα μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης…

Εδώ κατ αρχάς πρέπει να πούμε πως υπάρχει  μια μεγάλη κοσμική ειρωνεία στο γεγονός ότι, στη χρονιά του Brexit, δύο ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου  εισέρχονται στη νέα σεζόν ως κυρίαρχοι πρωταθλητές της Ευρώπης. Κι αναφερόμαστε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ και την κυπελλούχο του Γιουρόπα Λιγκ, Τσέλσι.

Τέσσερις ομάδες της  Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία και των δύο κυπέλλων έφτασαν σε ημιτελικούς και φυσικά τελικούς του  UEFA Champions League και Europa League αντίστοιχα  το 2018-19.  Ήταν λοιπόν  η  πρώτη φορά στην ιστορία όπου και οι 4 σύλλογοι  προήλθαν από την ίδια χώρα!!!

Αυτό όμως που  καθιστά ακόμα πιο αξιοσημείωτο το όλο θέμα,   είναι ότι οι πρεσβευτές της Αγγλίας στους τελικούς - Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ - ήταν (και συνεχίζουν να είναι) αδιαμφισβήτητα κοσμοπολίτικες ομάδες, με ποδοσφαιριστές  από όλο τον κόσμο!!!
Κατά μία έννοια, οι σύλλογοι αυτοί μαζί με τους τελικούς που έγιναν, απομάκρυναν τέλεια την βασική ακαμψία του Brexit και του ποδοσφαίρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά η ιδέα του Brexit, οι σύλλογοι της Premier League εξέφρασαν σταθερά την αντίθεση τους και οι ανησυχίες τους  έχουν επανειλημμένα τεθεί στην κάθε Κυβέρνηση μετά τη σεισμική ψηφοφορία.
Όπως και οι ομόλογοί  τους σε άλλα πεδία δραστηριότητας και, στην πραγματικότητα, στην ευρύτερη κοινωνία, ο μεγαλύτερος φόβος για τους συλλόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η σκέψη ενός μη-deal Brexit, που θα έβλεπε τη συντριβή της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Τι γίνεται σε μία  μη-συμφωνία Brexit;
No-deal Brexit είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια βρετανική απόσυρση από την Ευρωπαική Ενωση δίχως  μια επίσημη συμφωνία σε θέματα όπως το εμπόριο όπου προηγουμένως τηρούσε τους νόμους της κοινότητας .
Η πρώην Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι  πριν  από την παραίτησή της, με το υπουργικό της συμβούλιο είχαν διαπραγματευθεί  συμφωνία με την ΕΕ, αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκαν από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Το κύριο σημείο παρατήρησης σύμφωνα με πολλούς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και άλλες ομάδες pro-Brexit είναι το «πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας» - γνωστό και ως «ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας».
 
Ο αντικαταστάτης της Μέι,  Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι αυτός και το υπουργικό του συμβούλιο θα επιδιώξουν να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία χωρίς την «ασφάλεια». Ωστόσο, αν δεν πραγματοποιηθεί κάποια συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα «σβήσει» αποτελεσματικά από την  ΕΕ.

Καμία συμφωνία δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο εμπόριο και θα οδηγήσει σε ευρεία αβεβαιότητα.
 

Πώς θα επηρεάσει το Brexit χωρίς επίπτωση στο ποδόσφαιρο της Premier League και γενικά του Ηνωμένου Βασιλείου ;
Μόνο ο χρόνος θα δείξει ακριβώς πώς μια μη-συμφωνία Brexit θα επηρεάσει την Πρέμιερ Λιγκ και το ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς  υπάρχουν ορισμένα σενάρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν και που  θα ήταν επιζήμια.

Η αποκαλούμενη «Operation Yellow hammer» - ένα κυβερνητικό σχέδιο που διέρρευσε  περιγράφει την πρόβλεψη για το βρετανικό post-no-deal Brexit  . Ζωγραφίζει  μια κάπως πενιχρή εικόνα για το τι περιμένει το Ηνωμένο Βασίλειο ε περίπτωση μη συμφωνίας.
 

Τι περιλαμβάνει;
Το σχέδιο αυτό  περιλαμβάνει αυξημένους ελέγχους της μετανάστευσης, διαταραχές στους λιμένες και,  φόβους  σε εντυπωσιακό μάλιστα σημείο για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως υπάρχει και η  Premier League . Τα  άμεσα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο σοβαρά, αλλά θα είναι πολύ αληθινά παρ 'όλα αυτά.
 

Μετακινήσεις  και  αποκτήσεις  ποδοσφαιριστών
Ένας από τους κύριους τομείς του ποδοσφαίρου του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επηρεαστούν δυσμενώς σε περίπτωση μη συμφωνίας είναι η απόκτηση ποδοσφαιριστών  καθώς και  προπονητών και συνεργατών τους  .

Ο αναμενόμενος τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης  των εργαζομένων αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στους ποδοσφαιριστές από χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να αγωνισθούν σε έναν σύλλογο του Ηνωμένου Βασιλείου , με αυστηρότερα μέτρα μετανάστευσης που ισχύουν γι 'αυτά τα θέματα…

Βεβαίως θα εξακολουθεί να είναι δυνατό για τους απανταχού πιστούς του Βίρτζιλ φαν Νταίκ και του Αντονί Μαρσιάλ να συνεχίσουν να παίζουν  για τους συλλόγους  της Premier League, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να λάβουν άδεια Εργασίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό για πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές .

Παραδείγματα υψηλού προφίλ των σημερινών άσσων   που δεν θα ικανοποιούσαν τους κανονισμούς για να πάρουν  άδεια Εργασίας θα είναι ο χαφ της Τσέλσι, Ν’Γκολό Καντέ και ο αλγερινός ακραίος μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, Ριγιάντ Μαχρέζ
 

Θα βρεθεί κάποιος τρόπος…
Παρά τους φόβους, πριν από την σαιζόν  2019-20, ο επικεφαλής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς  εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βρετανικό Υπουργείο  Εσωτερικών και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα περιορίσει οποιαδήποτε ζητήματα.
 
Η Premier League είναι ένα σημαντικό κομμάτι του «Brand Britain » σε όλο τον κόσμο και λογικά  δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει οτιδήποτε έχει αρνητικό αντίκτυπο  εις βάρος της μεγάλης κατηγορίας ..Το Υπουργείο Εσωτερικών άλλωστε βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διάλογο με την Ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ταλέντα από την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτή. Βεβαίως αυτό είχε συμβεί επι κυβέρνησης Τερέσα Μέι ότι θα κάνουν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν τους ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσεως . Τώρα παραμένει να δούμε αν η πρωθυπουργία του Τζόνσον θα συνεχίσει την ίδια κουβέντα και τις ίδιες θέσεις…

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από εκείνους που τάσσονται υπέρ του  Brexit προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτούς τους εισερχόμενους περιορισμούς,  ως θετικούς, υποδεικνύοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους «εγχώριους» ποδοσφαιριστές .
Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι την σαιζόν που τέλειωσε αλλά και το 2018 το αγγλικό ποδόσφαιρο παρουσίασε φανταστικά πράγματα: Η εθνική Αγγλίας έφτασε για πρώτη φορά μετά το 1966 στα ημιτελικά, πέρυσι δύο ομάδες της κατέκτησαν Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λίγκ και φυσικά διαθέτει και το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου.
 

Οι Βρετανοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται  σε άλλες χώρες της ΕΕ τι θα γίνουν ;
Ακριβώς όπως οι εργαζόμενοι της ΕΕ θα επηρεαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στην ΕΕ θα επηρεαστούν επίσης από μια μη-συμφωνία Brexit.

Η κατάσταση των υπεράσσων όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ της  Ρεάλ Μαδρίτης και ο νεαρός, Τζέιντον Σάντσο της  Μπορούσια Ντόρτμουντ  θα αλλάξουν σε χώρες εκτός ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις κυβερνήσεις στη Γερμανία και την Ισπανία. Σε μια εποχή που περισσότεροι νεαροί βρετανοί ποδοσφαιριστές  δοκιμάζουν την τύχη τους στην γηραιά ήπειρο, θα μπορούσαν ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερα εμπόδια για να συνεχίσουν να παίζουν .
Εκτός αυτού, στα πρωταθλήματα της  La Liga και της Serie A  περιορίζουν τον αριθμό των μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών που επιτρέπεται να υπογράψουν σε συλλόγους τους. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί ποδοσφαιριστές  θα γίνουν αυτόματα λιγότερο ελκυστικοί στόχοι.
 

Η αξία της λίρας στις μετεγγραφές
Τον Ιούλιο, ο  « Economist» έγραψε ένα θέμα  που ξεκίνησε λέγοντας : «Κάθε φορά που φαίνεται πιο πιθανό ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η στερλίνα πέφτει απέναντι  στο δολάριο».

Η αξία του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κυμανθεί από τότε που το Brexit και η παρατεταμένη αβεβαιότητα τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν κάνει πολλά για να βελτιώσουν τα πράγματα.

Από την άποψη των συλλόγων της Premier League, αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται κάπως στην αγορά σπουδαίων ποδοσφαιριστών .

Όμως η τεράστια κλίμακα των χρημάτων της τηλεόρασης στην Premier League  και στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου σημαίνει ότι τέτοια πράγματα δεν θα γίνουν αισθητά έντονα.

Ωστόσο, για τους συλλόγους που βρίσκονται πιο κάτω στην πυραμίδα της League One και της League 2 , καθώς και εκείνων που παίζουν στη Σκωτία και την Ουαλία, υπάρχει μία   ανησυχία….

Υπομονή λοιπόν και σύντομα θα γνωρίζουμε πως ακριβώς θα παιχθεί το παιχνίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά  στο ποδόσφαιρο με Brexit ή δίχως  Brexit…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)