Η χαοτική διαφορά των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης

Το οικονομικό χάσμα μεταξύ των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης με τα άλλα 50 πρωταθλήματα της «γηραιάς ηπείρου» είναι σχεδόν τεράστιο.
 

Πρόσφατη μελέτη που είχε ζητήσει από μεγάλη εταιρεία που εξειδικεύεται στα οικονομικά η UEFA αποκαλύπτει πως το χάσμα αυτό ολοένα και αυξάνεται.

Η αποσταθεροποιητική επίδραση της δύναμης των πρωταθλημάτων του Big 5 ( Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία)  παρουσιάζεται σε μια μελέτη 50 σελίδων από τη λογιστική εταιρία Deloitte που χαρακτηρίζεται «ιδιωτική και εμπιστευτική» παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Στρατηγικής Επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Μονακό και την αποκαλύπτουμε τώρα…

Τα δεδομένα που μοιράζονται με τους βασικούς ευρωπαίους αξιωματούχους ποδοσφαίρου είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν την έντονη συζήτηση για το μέλλον της διοργάνωσης του Champions league , του  Europa League σε καίριες συναντήσεις που θα υπάρξουν τις προσεχείς ημέρες στην  Ελβετία.  Η διχαστικότητα των συζητήσεων οδήγησε την UEFA, το ανώτερο κυβερνητικό όργανο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να αναβάλει (όπως έχουμε αποκαλύψει στις 28/8 ) την προγραμματισμένη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ποδοσφαίρου για τις αρχές Σεπτεμβρίου .  Ο Πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσεφερίν  πιστεύει ότι δεν είναι "έτοιμοι για μια ουσιαστική συζήτηση".

Η έκθεση «Πόλωση στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο» ανατέθηκε από την UEFA τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο έντονων συνομιλιών που αφορούν τα πρωταθλήματα και τους συλλόγους σχετικά με τις προσπάθειες αναθεώρησης της μορφής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων  από το 2024 και μετά . Η UEFA παρουσίασε αρχικά την ιδέα της κράτησης των  24 θέσεων για τους συλλόγους στο Champions League , μειώνοντας κατά 2 τα απευθείας εισιτήρια των προκρίσεων ,  αλλά από τότε απέκλεισε την πρόταση επειδή έχει αφήσει μερικές από τις  καλύτερες ομάδες τους εκτός του κορυφαίου Ευρωπαικού θεσμού!

Οι αλλαγές στην μορφή του σημερινού Champions league  επιδιώκεται από τους κορυφαίους συλλόγους για να τους εξασφαλίσουν περισσότερα παιχνίδια ο ένας εναντίον του άλλου και να εγγυηθούν την ένταξή τους σε κερδοφόρες ετήσιες διοργανώσεις δίχως  προκριματικά. Ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά  του αγώνα των «ισχυρών συλλόγων» είναι ο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος ως επικεφαλής της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων και ταυτόχρονα πρόεδρος και ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας, Ιταλίας, Γιουβέντους , ο οποίος επιθυμεί και περισσότερα χρήματα για την ομάδα του!
Αρκετά πάντως από τα  μεγαλύτερα πρωταθλήματα έχουν κάνει λίγο  πίσω, λέγοντας ότι οι  αλλαγές που θα περιόριζαν τις ευκαιρίες για τις  ομάδες να κερδίσουν μια θέση στους ομίλους του Champions League υποτιμούν τα πρωταθλήματά τους.

Αντιδρούν οι Ευρωπαικές Λίγκες
Η Ενωση των Ευρωπαικών συλλόγων  έχει εργαστεί σκληρά για να διαιρέσει τους ελίτ, συλλόγους από τους …άλλους που   κερδίζουν τρόπαια λιγότερες φορές από τους ευημερούντες  ομολόγους τους.

Ένα από τα πιο πρόσφατα πρωταθλήματα ήταν αυτό της Τσεχίας που η Λίγκα της,  κατήγγειλε  δημόσια την ECA  (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων) τονίζοντας ότι  οι σύλλογοι της  συμφώνησαν ότι «είναι ακατάλληλο για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς φορείς να δημιουργήσουν σχέδια που θα άλλαζαν τις δομές, το ημερολόγιο και την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου παιχνιδιού».

Οι πλούσιοι σύλλογοι της Premier League προσέφεραν υποστήριξη με μια σπάνια κοινή δήλωση τον Ιούνιο, η οποία υπογράμμισε την "υποχρέωση διατήρησης της υγείας και της βιωσιμότητας του εσωτερικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος".

Στη μέση φυσικά βρίσκεται η  UEFA, η οποία χρησιμοποιεί την  μελέτη αυτή  για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι είναι ο μόνος ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός οργανισμός ο οποίος ξέρει και  διανέμει κεφάλαια σε όλες τις ομάδες της Ηπείρου.  Η έκθεση δείχνει πως τα κορυφαία πρωταθλήματα μονοπωλούν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές  καθώς και  τα περισσότερα χρήματα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
  

Βασικά σημεία της Έκθεσης :
1-       Τα  5 Μεγάλα πρωταθλήματα  αντιπροσωπεύουν το 74% των 19,7 δισ. Ευρώ που καλύπτουν όλα τα πρωταθλήματα της Ηπείρου μας. Υπάρχει αύξηση δηλαδή από το  68%  που ήταν μία σαιζόν πριν.

2 – 47 ομάδες  αντιπροσωπεύουν το 60% των εσόδων που κερδίζουν συνολικά τα  720 σωματεία των 55 χωρών που αξιολόγησε η Deloitte.

3 - Η ελκυστικότητα των μεγάλων αγώνων πρωταθλήματος στην τηλεόραση θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντιπροσωπεύει μια πτώση των θεατών  στα γήπεδα αυτή τη δεκαετία στα 45 από τα πρωταθλήματα με τα  χαμηλότερα (κατατασσόμενα)  έσοδα.
"Για να ανταποκριθεί η ζήτηση μετάδοσης, το μεγάλο ημερολόγιο του Big Five έχει εξαπλωθεί ολοένα και περισσότερο για να καλύψει συλλογικά το Σαββατοκύριακο από την Παρασκευή έως τις Δευτέρες νύχτες για να εξασφαλίσει ότι τα ζωντανά Big Five παιχνίδια είναι πάντα διαθέσιμα για να παρακολουθήσουν σε αγορές μη μεγάλων πέντε", ανέφερε η έκθεση. "Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη έχουν δει μια πτώση  μικρή ή καθόλου ανάπτυξης…".

4 - Τα μεγάλα 5  πρωταθλήματα κατέγραψαν το 97% των 2,4 δισ. Ευρώ που προέκυψαν από τα έσοδα από μη εγχώριες μεταδόσεις αγώνων  από όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατά την περίοδο 2017-18.

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων στα υπόλοιπα 50 ευρωπαϊκά έθνη κατέβαλαν 430 εκατομμύρια ευρώ  για να δείξουν αγώνες από το Big Five, που αντιπροσωπεύει το 18%  των εσόδων .

"Τίποτα δεν επιστρέφει στη χώρα μου", δήλωσε πρόσφατα ο Ραζάν Μπουρλεάνου, πρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας,  αναφερόμενος στα χρήματα που καταβάλλουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ρουμανίας σε παιχνίδια από το εξωτερικό.

"Αυτό μπορεί να είναι μια ιδέα που θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ κορυφαίων 5  πρωταθλήματα και των υπόλοιπων."
Η UEFA υποστηρίζει ότι κάνει ακριβώς αυτό, μοιράζοντας τα έσοδα από ευρωπαϊκούς αγώνες.
Παρότι η UEFA έφτασε τα 373 εκατομμύρια ευρώ από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε χώρες πέρα ​​από τα Big Five, οι κατανομές διπλασιάστηκαν σε συλλόγους στις 50 χώρες που είχαν ταξινομηθεί στο κάτω μέρος.

Τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα  κέρδισαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό: η UEFA τους έδωσε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ,  επιπλέον των τελών που πληρώθηκαν από τις αγορές για τα παιχνίδια του Champions League και του Europa League, φθάνοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ  .

Το Big Five ανακατανέμει μερικά έσοδα από εγχώριες μειώσεις, αλλά η Deloitte υπογραμμίζει πως "δεν καταβάλλουν άμεσες πληρωμές αλληλεγγύης σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα".

- Η έκθεση δείχνει επίσης πως το Big Five είναι όλο και περισσότερο μαγνήτης για τα ξένα ταλέντα, με περισσότερο από το ένα πέμπτο των ποδοσφαιριστών  σε αυτά τα πρωταθλήματα που έρχονται από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη την περασμένη σεζόν.
                                          

Μεγάλο κτύπημα για Ολλανδούς και Πορτογάλους
Καμία χώρα δεν επηρεάστηκε περισσότερο από την Ολλανδία, η οποία έχασε 50 ποδοσφαιριστές  στο Big Five - αύξηση 61% από την εκστρατεία 2007-08. Ο επόμενος στον σχετικό κατάλογο είναι η Πορτογαλία η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και Πρωταθλήτρια Ευρώπης (2016) και η οποία έχασε 49 ποδοσφαιριστές

Ο αγώνας που κρατά τους ποδοσφαιριστές εντός χώρας είναι ιδιαίτερα οξύς για το Βέλγιο και την Αυστρία. Έχουν βιώσει περίπου τριπλάσια αύξηση του αριθμού των ποδοσφαιριστών που πηγαίνουν στα Big Five σε μια δεκαετία.

Η έκθεση δεν αγγίζει τους ποδοσφαιριστές που επωφελούνται από τους μισθούς του Big Five και την ευκαιρία να κερδίσουν τα μεγαλύτερα τρόπαια.

Τα τέλη μετεγγραφής  δεν φιλτράρονται σημαντικά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό παιχνίδι, με το 67% των δαπανών μεταφοράς (ή 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ) να κυκλοφορούν στο Βig Five σε σύγκριση με 56% ( ή 1,4 δισ. Ευρώ)   το 2007-08.

Η έκθεση της  Deloitte καταλήγει :  "Μόνο τα μεγάλα 5 πρωταθλήματα συνολικά είναι κερδοφόρα. Οι λειτουργικές ζημίες έχουν αυξηθεί σε όλες τις άλλες κατηγορίες, συνολικά, από το 2007-08."

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα είναι αυτά που πάνω τους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του περισσότερου φίλαθλου κόσμου και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι τα γήπεδα τους (τα πιο πολλά) είναι κάθε βδομάδα γεμάτα !!!
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)