Η αύξηση των εσόδων της Γιουβέντους αλλά και τα πολλά έξοδά της

Η διοίκηση της Γιουβέντους έχει μεγαλεπήβολα σχέδια, ειδικά μετά την ένταξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στο δυναμικό της, το καλοκαίρι του 2018. Το σχέδιο λοιπόν  είναι να κατακτήσει τον κόσμο και μετά την αγορά του Κριστιάνο , γεγονός που φαίνεται κι από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά  300 εκατομμύρια ευρώ για τις σαιζόν που έπονται έως το 2024. . Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την σπουδαία της  στρατηγική που έχει μπει σε τροχιά εδώ κι ένα χρόνο.  Ο Αντρέα Ανιέλι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματά της, πριν  ένα χρόνο  είχε προχωρήσει στη σχετική ανακοίνωση για το φιλόδοξο πρόγραμμα της διοίκησής του.

Έφερε έτσι την  Γιουβέντους  μπροστά σε όλους τους στόχους της ,  μετά την αγορά του ισχυρότερου ποδοσφαιριστή . Κάτι που καθιστά την ποδοσφαιρική εταιρεία ακόμη πιο σταθερή από οικονομικής άποψης . Το απόγευμα της Παρασκευής 20/9 κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του  Διοικητικού Συμβουλίου πάρθηκε η μεγάλη απόφαση, η οποία και ανακοινώθηκε λίγες ώρες αργότερο το βράδυ της ίδιας ημέρας : 300 εκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τη «χρηματοδότηση των επενδύσεων του συλλόγου  που είναι χρήσιμες για τη διατήρηση της αθλητικής ανταγωνιστικότητας.

Υποστηρίζοντας παράλληλα την  εμπορική στρατηγική για την αύξηση των εσόδων και την προβολή της μάρκας (Brand name) Γιουβέντους  στις διεθνείς αγορές.

Με τον τροπο αυτό ενισχύσει  επίσης  την κεφαλαιακή διάρθρωση της μεγάλης Εταιρείας .

Τριακόσια εκατομμύρια που υποστηρίζουν το «Σχέδιο ανάπτυξης των οικονομικών ετών 2019 / 20-2023 / 24», δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια,  που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Γιουβέντους .

Ο Ανιέλι  θέτει τους όρους του παιχνιδιού καθότι είναι  και πρόεδρος πέραν από μεγαλομέτοχος. Στο δύσκολο εγχείρημά του έχει στήριγμα αλλά και υποστηρικτή τον ξάδελφό του, Τζων Ελκάν   δεδομένου ότι ο Exor (του οποίου ο Eλκάν είναι πρόεδρος και κατέχει το 63,77% των μετοχών της Γιουβέντους ) έχει ήδη ανακοινώσει την προσήλωσή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου .
                                                  

Αύξηση εσόδων αλλά και πολλά έξοδα
Τα  έσοδα της Γιουβέντους  αυξήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη σεζόν της παρουσίας του Κριστιάνο Ρονάλντο στον σπουδαίο Ιταλικό σύλλογο,  αλλά οι απώλειες διπλασιάστηκαν εν μέρει,  λόγω του πενταπλάσιου τέλους μεταφοράς 100 εκατομμυρίων ευρώ στον άνθρωπο ο οποίος έχει κατακτήσει 5 φορές την «Χρυσή Μπάλα» και ο οποίος αμοίβεται ετησίως με 31  εκατ.  ευρώ ).

Τα έσοδα αυξήθηκαν από 504 σε 621 εκατ.  ευρώ, ενώ οι απώλειες αυξήθηκαν από 19 σε 40 εκατ.  ευρώ κατά τη διάρκεια της σαιζόν που πέρασε (2018-19) καθώς η «γηραιά κυρία» δεν μπόρεσε να πάει πιο ψηλά από τα  προημιτελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ .

Η Γιουβέντους θα είχε κερδίσει περισσότερα από 30 εκατ.  ευρώ από την UEFA αν είχε φτάσει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης..

Οι πωλήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη σεζόν, ενώ οι μισθοί των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού τιμ  κατά 68 εκατομμύρια ευρώ οπότε έφτασαν τα  301 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως υπήρξε επίσης και μία έκρηξη στις πωλήσεις εμπορευμάτων. Με την ένταξη του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης στην «γηραιά κυρία» τον Ιούλιο του 2018 , διαμορφώθηκε καλύτερα και το χορηγικό της περιβάλλον. Η ένταξη του Ρονάλντο περιελάμβανε για την ομάδα του Ιταλικού Βορρά και μία τροποποίηση της σύμβασης με την  Adidas. Συγκεκριμένα  τον Δεκέμβριο του 2018 τροποποιήθηκε  σε 8ετή  συμφωνία έως την σαιζόν  2026-27 για συνολικά 408 εκατ. ευρώ συν τα μπόνους.

Η Γιουβέντους  έτσι είχε αύξηση των εσόδων, φτάνοντας πλέον στο ποσό-ρεκόρ των 621,5 εκατ. ευρώ (ήταν 504,7 εκατ.  ευρώ στον προηγούμενο ισολογισμό), αλλά έχει και αύξηση του κόστους, με το συμβόλαιο του Ρονάλντο ειδικά να βαραίνει πολύ τον ισολογισμό. 
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια θα αποδεσμεύσει 191,3 εκατομμύρια ευρώ για την Γιουβέντους  , ενώ τα υπόλοιπα 108,7 θα καταβληθούν από τους μετόχους. Οποιαδήποτε μη καταβληθείσα δόση  ή το μέρος της αύξησης που δεν μπορούσε να αναληφθεί από την αγορά, εξασφαλίζεται από μια κοινοπραξία τραπεζών. Η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 (αλλά υπάρχει χρόνος έως το Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της ) και θα ψηφιστεί από την έκτακτη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις  24 Οκτωβρίου 2019, στις 10 π.μ. στη συνήθη έδρα της το γήπεδο Allianz. .

Με την ευκαιρία αυτή οι εταίροι θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση που αποτελεί κι ένα  επίσημο απόσπασμα, έχοντας η  Exor το  63,7%  των μετοχών. Έτσι  Γιουβέντους θα είναι ακόμα πιο ισχυρή και ικανή να επενδύσει. Η «γηραιά κυρία» είναι άλλωστε μία «μηχανή πολέμου»  που θα επιδιώξει τους στόχους του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της «ικανότητας ανταγωνισμού σε υψηλό επίπεδο,  τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη.

Και βεβαίως αποτελεί μία  δυναμική προσέγγιση των μετεγγραφικών κινήσεων  ποδοσφαιριστών για την αξιοποίηση των ευκαιριών αξιοποίησης και επενδύσεων..

Οπότε η Γιουβέντους έχει δύο τρόπους και θα συνεχίσει να αναζητά τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου ώστε να πρωταγωνιστεί και παράλληλα να προχωρήσει στην ανάπτυξη των ακαδημιών της με  εντατικό τρόπο ώστε να φορούν κάποια στιγμή και την φανέλλα της πρώτης ομάδας.  Ο  Ανιέλι  ήταν πάντα ξεκάθαρος για το γεγονός ότι ο στόχος της κοινωνίας είναι το ποδόσφαιρο και ότι όλες οι προσπάθειες αφορούν το ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο νέος κύκλος του Ανιέλι και των συνεργατών του στην Γιουβέντους θα είναι ακόμη πιο πετυχημένος κάτι που θα κάνει τους φιλάθλους της πιο χαρούμενους…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η FIBA απολογήθηκε στον Ουεμπανιάμα για την ανάρτηση fake συνέντευξης
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καβγάς και 12 αποβολές σε αγώνα
Δύο πρώην NBAερς καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για οικονομική απάτη
«Θέλω να γίνω πρωταθλητής, δεν με νοιάζει το βραβείο του MVP»
Οδοστρωτήρας ο Γιάννης στο Λος Άντζελες, παρέσυρε τους Κλίπερς
Θωρηκτό Γιάννης Αντετοκούνμπο, ισοπέδωσε με 38αρα τους Λιμνάνθρωπους
Ακόμα 36 πόντοι για το απόλυτο ρεκόρ, ποια είναι τα επόμενα ματς Λεμπρόν
«Θηρίο» ο Γιάννης με triple double 35 πόντων κατάπιε τους Χιτ
BINTEO: Χαμός στη Μινεσότα με γροθιές και πέντε αποβολές στο Γουλβς-Μάτζικ
«Θα πάρω 50 τσίζμπεργκερ για την 50άρα στους Κλίπερς και όσα δεν φάω θα τα δώσω στον γιο μου»