Τα 4 επεισόδια ρατσισμού και ο νέος νόμος στην Ιταλία

Τα ρατσιστικά συνθήματα με διάφορα κρούσματα βίας στην Ιταλία ανάγκασαν τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκράβινα να προτείνει αρκετά νέα μέτρα στον νέο Υπουργό Αθλητισμού, Βιτσέντσο Σπανταφόρα. Τον επισκέφθηκε στο Palazzo Chigi (Παλάτι Γκίτζι) και του ζήτησε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση του γνωστού πλέον Νόμου 91 που αφορά τον θεσμό του ημιεπαγγελματισμού, την αναβάθμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου , την υποστήριξη των φυτωρίων και των έργων υποδομής έως την καταπολέμηση του ρατσισμού, μία προτεραιότητα που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί.

Τις πρώτες μέρες του νέου πρωταθλήματος της  Serie A έχουν ήδη καταγραφεί 4 επεισόδια ρατσισμού:
Στο Κάλιαρι κατά του Βέλγου σέντερ φορ της Ιντερ, Λουκακού. Στην Βερόνα κατά του Κεσί της Μίλαν. Στην Πάρμα εναντίον του Ντάλμπερτ της Φιορεντίνα και στην Μπρέσια κατά του Πιάνιτς της Γιουβέντους. Ο αθλητικός δικαστής ακόμη δεν έχει λάβει μέτρα ούτε έχει επιβάλει κυρώσεις γι αυτές τις υποθέσεις και το πράγμα αρχίζει και παίρνει διαστάσεις. Μάλιστα στη πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο περίφημο Θέατρο όπερας την φημισμένη «Σκάλα του Μιλάνου» ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο :

« Πρέπει να εντοπίσετε τους υπευθύνους και να τους πετάξετε έξω από τα γήπεδα, όπως και στην Αγγλία. Η βεβαιότητα της ποινής, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά  δεν μπορείς να φοβάσαι  να καταδικάσεις  ρατσιστές, πρέπει να τους καταπολεμήσουμε μέχρι να σταματήσουν!».
Εν τω μεταξύ ο κ. Γκράβινα αποχωρώντας από την συνάντησή του με τον Υπουργό κ. Σπανταφόρα  τόνισε  πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Μας έχει εγγυηθεί την προθυμία της κυβέρνησης να μοιραστεί αυτό το δύσκολο μονοπάτι μαζί μας. Ο αγώνας ξεκινά από δω, από την θλιβερή επικαιρότητα των ιταλικών σταδίων».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παρουσίασε ήδη το νέο όραμα του ποδοσφαίρου που εισήγαγε η διοίκησή του αλλά θέλει την εγγύηση και την προθυμία της Κυβέρνησης για να γίνει πραγματικότητα. « Αν θέλουμε  πραγματικά να εξαλείψουμε  το φαινόμενο, πρέπει να εμπλέκονται όλοι οι φορείς , καθένας για τις ευθύνες του. Κυβέρνηση, αθλητικά σωωματεία,  εταιρείες, ποδοσφαιριστές, θεατές» συνέχισε..

Ο Υπουργός, κ. Σπανταφόρα  επεσήμανε από την πλευρά του:
"Σχετικά με τον ρατσισμό θα είμαστε απολύτως ανένδοτοι και θα έχουμε επίσης πολύ σύντομα και τις δικές μας  προτάσεις". Λίγο μετά είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της Λίγκα, Μισίτσε .
                                             

Προσωπική ευθύνη
Το νέο σχέδιο που θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα ο κ. Γκράβινα θα είναι το πρώτο βήμα μίας πορείας που θα πρέπει να αλλάξει την αντικειμενική ευθύνη στην προσωπική ευθύνη.

 «Οι ομάδες που θα υιοθετήσουν το νέο μοντέλο, συνεργαζόμενες ενεργά στην πρόληψη αυτών των φαινομένων, θα είναι σε θέση να επιβάλουν ελαφρές κυρώσεις και να προλαμβάνουν γεγονότα αν επιθυμούν.  Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν συνεργάζονται θα τιμωρούνται αυστηρά  ».

 Ο τρόπος ταυτοποίησης και τιμωρίας του βίαιου και του ρατσιστικού παραμένει το πιο ακανθώδες ερωτηματικό. Γι αυτό η ομοσπονδία θεωρεί πως είναι ανάγκη να δημιουργηθεί η "αίθουσα ελέγχου που θα εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις νέες τεχνολογίες για τις οποίες είναι ήδη εξοπλισμένες σήμερα.  Παράδειγμα: οι εικόνες, οι οποίες σήμερα προβάλλονται μόνο από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια, θα τίθενται και  στη διάθεση των συλλόγων, οι οποίοι  μπορούν να εντοπίσουν και να απελάσουν τους  «ταραξίες» .
Η επιχείρηση αυτή φυσικά  απαιτεί τη συνεργασία και  του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οπότε αναμένεται σύντομα να υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο με το Υπουργείο Εσωτερικών (η αστυνομία ανήκει στην τομέα ευθύνης του)  ώστε να ξεκινήσει άμεσα η επίθεση κατά του ρατσισμού.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής, την CONI, Τζιοβάνι Μαλαγκό έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για την αξιοπιστία του συστήματος.

"Ένα από τα στοιχεία που οδηγεί ορισμένους οπαδούς να εκφραστούν λανθασμένα, χυδαία, αυθαίρετα και με ρατσιστικές συμπεριφορές - εξηγεί ο Μαλαγκό - είναι η έλλειψη αξιοπιστίας του συστήματος. Η αξιοπιστία γίνεται σεβαστή από όλους τους πρωταγωνιστές: διοίκηση , διαιτητές,  προπονητές ,  εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και στα  μέσα ενημέρωσης. Ο καθένας καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο του με αφοσίωση, σεβασμό και διαφάνεια, συμβάλλοντας στην αφαίρεση ενός αντιθετικού πόνου σε κάθε στοιχειώδη κανόνα…»

Τώρα θα αναμένουμε να δούμε αν ψηφισθεί ο νέος νόμος στην Ιταλία και κατά πόσο θα συμβάλει στην μείωση,  γιατί η εξάλειψη είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, και φυσικά πόσο θα βοηθήσουν και οι ομάδες…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)