Η Ιταλία ποντάρει στο…πράσινο για να δείξει την αναγέννησή της, αλλά μήπως γίνει το αντίθετο..

Ικανότητα και ευελιξία είναι συνέχεια οι δύο λέξεις που διασταυρώνονται στο λεξιλόγιο του Ρομπέρτο Μαντσίνι, του Ιταλού ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος σκέφτεται συνεχώς την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος αν και απομένουν  ακόμη 8 μήνες!  Βεβαίως είναι ωραίο να μπορεί να σκέφτεται από τώρα σα να ήταν ήδη …εκεί. Για την Εθνική Ιταλίας ο Μαντσίνι δεν είχε και ιδιαίτερες δυσκολίες για να μπορέσει να ξεκινήσει την δουλειά του. Οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες: αυτή είναι η στιγμή των προσαρμογών και  των ευκαιριών. Ήταν σε θέση να δημιουργήσει, όπως ζήτησε, χωρίς νοσταλγία για μία δουλειά σε σύλλογο : "Στην Ιταλία δεν είναι εύκολο να επιλέξετε νέα πράγματα, αν χάσετε δύο ή τρία παιχνίδια θα σας διώξουν  ...".

Ήξερε που πήγαινε και τι θα προσπαθούσε να κάνει.  Το πέτυχε πιο γρήγορα από ό, τι είχε ελπίσει, και φυσικά  δεν πειράζει αν υπήρχαν ορισμένοι που μιλούσαν για "δραπετεύοντες» από την εθνική ομάδα  (Κασάνο) ή για έναν εύκολο όμιλο  (όπως έλεγε ο Βεντούρα ): Οι προσωπικές απόψεις δεν είναι θεμελιώδεις, άλλωστε υπάρχει  μέγιστη ελευθερία σκέψης. Οι Ιταλοί προτιμούσαν να έχουν στον δρόμο τους τουλάχιστον έναν αντίπαλο από τις Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανία. Αλλά δεν τους βγήκε στην κλήρωση. Τώρα φυσικά είναι στην ευχάριστη θέση να έχουν μπροστά τους μία μεγάλη ευκαιρία να προκριθούν από τόσο νωρίς. Αν υπερισχύσουν το Σάββατο βράδυ,  της Ελλάδος εξασφαλίζουν την πρόκρισή τους καθώς θα έχουν 7 στα 7, κάτι που δεν συναντά κανείς ιδιαιτέρως εύκολα την σήμερον ημέρα. Στην «γαλάζια ομάδα» λοιπόν,  δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεχίσει με οργάνωση και πειθαρχία ώστε να προετοιμασθεί για το μεγάλο ραντεβού του 2020. Ο Μαντσίνι κατά την διάρκεια της έως τώρα δουλειάς του στην εθνική ομάδα  κάλεσε 62 παίκτες, οι οποίοι έγιναν 39 στις τρεις τελευταίες προσκλήσεις (Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος). Από αυτούς, οι 17 έχουν τρία στα  τρία, αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι 9  άλλοι θα ήταν πάντα παρόντες, αν δεν είχαν τραυματισμούς ή τώρα αποθεραπεύθηκαν : Ο  Ντοναρούμα, ο Γκράνο και ο Μερέτ είναι οι τρεις τερματοφύλακες. Κιελίνι, Έμερσον , Μπιράγκι, Φλορέντσι , Σπινατσόλα, Σένσι , Λορέντσο, Πελεγκρίνι .  Και δύο άλλοι, ο Τζανιόλο και ο Κέιν αν και ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται και στην εθνική κάτω των 21 ετών.  

Η ξεκάθαρη αίσθηση είναι ότι από τώρα και στο εξής υπάρχει καιρός για νέα οράματα . Ορισμένες ιδέες που θα μπορούσε να είχε  θα πρέπει να τις επαληθεύσει αργότερα ο Μαντσίνι. Η ομάδα δεν αλλάζει πολύ.  Θεωρητικά,  εναντίον της Ελλάδος τερματοφύλακας θα είναι ο Ντοναρούμα . Στην άμυνα από δεξιά οι Ντ Αμπρόσιο, Ίτσο, ξεκινώντας ήδη με τον τερματοφύλακα, στον οποίο ο προπονητής  δεν αλλάζει  ("Είναι το μοναδικό πρόβλημα που δεν έχουμε"), πιθανότατα επειδή το έκανε ήδη πριν από ένα μήνα, βγάζοντας τον Συρίγου και τοποθετώντας στην θέση του τον Ντοναρούμα. Σίγουρα, χωρίς τον Emerson, υπάρχει αβεβαιότητα για την αριστερή πτέρυγα. Ο στόπερ (έπαιξε κατά  Φινλανδίας) , έχει έναν πραγματικό ανταγωνιστή τονξ Ατσερμπις.  Ο Ινσίνιε και ο Μπερναρντέσκι  ( παραμένουν σημαντικοί παίκτες) πρέπει να …προφυλαχθούν από την  θαυμάσια φόρμα του Τζανιόλο , ο οποίος έχει υψηλές φιλοδοξίες και μπράβο του . Στην γραμμή κρούσης είναι δύο υποψήφιοι για μία θέση: Μπελότι και Ιμόμπιλε πιθανότατα θα μοιρασθούν την θέση του φουνταριστού από ένα ημίχρονο. Η εναλλαγή τους  θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς η Ιταλία θα δώσει δύο παιχνίδια σε τέσσερις ημέρες. Είναι λίγο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά καθώς το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί πρέπει να μάθουν να κάνουν τα ίδια πράγματα: πάνω απ 'όλα να βάζουν  την ομάδα τους.  Η επιλογή δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον Μαντσίνι για τις άλλες θέσεις . Γνωρίζει πως έχει τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές  που μπορούν να διαδραματίσουν διαφορετικούς ρόλους: ένα πλεονέκτημα για την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος,  όταν η ομάδα θα μειωθεί σε 23 και θα έχει λιγότερες  επιλογές , οπότε το πρόβλημά του θα είναι μάλλον πιο μικρό. 

Κατά της Ελλάδος τις άλλες θέσεις αναμένεται να καλύψουν οι: Ντ΄Αμπρόσιο, Ίτσο, Μαντσίνι, Φλορέντσι, Μπερναρντέσκι, Σένσι, Βεράτι, Τζιανόλο, Πελεγκρίνι και Κιν .

11η αναμέτρηση,  6 νίκες η Ιταλία

Εν τω μεταξύ η προιστορία είναι υπερ της Ιταλίας μακράν. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για 11η φορά. Η «Σκουάντρα Ατζούρα» έχει σαφές πλεονέκτημα με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα ( τέρματα  17 – 6).  Ο τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων χρονολογείται από τις 8 Ιουνίου 2019 κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα στην Αθήνα, ο οποίος έληξε 3-0 για τους «ατζούρι». 

Να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η Ιταλία είναι αήττητη στις συγκρούσεις εναντίον της Ελλάδας για σχεδόν 50 χρόνια ή μάλλον από το φιλικό της 4ης Μαρτίου 1972 που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου οι Έλληνες επιβλήθηκαν για πρώτη (και μοναδική) φορά με  2-1 (Αντωνιάδης, Πομώνης) .

Η Ελλάδα αναζητά την πρώτη εκτός έδρας επιτυχία της κατά της Ιταλίας  , όπου έως τώρα έχει μία ισοπαλία και 4 ήττες στους 5 αγώνες .  

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει την Τρίτη της φανέλλα γεγονός που πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων,ενώ κατά κάποιο τρόπο η ενέργεια της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν έπεισε ούτε τον Μαντσίνι ο οποίος δήλωσε:

«Προτιμώ το μπλέ..Είναι λίγο παράξενο τώρα με το πράσινο, αλλά ας δούμε παραπέρα…»

Υπάρχει ένα προηγούμενο- μόνο ένα- όπου η Ιταλία φόρεσε ξανά πράσινη φανέλλα. Ηταν στις 5 Δεκεμβρίου 1954 όπου νίκησε στο Ολύμπικο 2-0 την αντίστοιχη της Αργεντινής στο ντεμπούτο του Σκιαφίνο με την «γαλάζια ομάδα».

Τώρα 65  χρόνια αργότερα, η επιλογή του πράσινου έχει επίσης συμβολική αξία. Επειδή αναφέρεται στις εθνικές ομάδες νέων που υιοθέτησαν αυτό το χρώμα. Και καθώς ο Μαντσίνι δημιούργησε μία νέα εθνική ομάδα όπουι είναι  αλήθεια ότι 12 από τους σημερινούς παίκτες  δεν υπερβαίνουν τα 25 τους  χρόνια. Η σχέση αυτή υπογραμμίστηκε και από τα λόγια του  Προέδρου, Γκαμπριέλε Γκράβινα , ο οποίος σχολίασε:

 «Το πράσινο συμβολίζει το σπουδαίο έργο που κάνουμε με τους νέους και η Εθνική ομάδα του Μαντσίνι  είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Θέλουμε να γιορτάσουμε την Αναγέννηση του ιταλικού ποδοσφαίρου, το πράσινο είναι ένα σύμβολο που δεν αντικαθιστά το μπλε, αλλά το καθιστά ακόμα πιο φωτεινό ».

 Τα γραφικά στις φανέλλες υπενθυμίζουν με κάποιο τρόπο την Αναγέννηση. 

Να δούμε μήπως στο τέλος έχουμε Αναγέννηση της εθνικής Ελλάδος…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Το χαμόγελο του Παπουλή, η χειραψία με Λάρκου και το «26» που άφησε
H κίνηση Ενσούε σε ΑΠΟΕΛίστες, το τετ-α-τετ Ουζουνίδη-Σοφρώνη και ο Πετρίδης
Τα λουλούδια στις κυρίες και οι παρουσίες στα boxes του Παπαδόπουλος
Ο σεβασμός των κόουτς, το τσαγανό του Κακουλλή και ο... Νορβηγός Τσε Γκεβάρα
Τα χαμόγελα στο Ηλίας Πούλλος και η προετοιμασία ενόψει ΑΕΛ
Η σέλφι του Τάμαρι και τα πρώτα κλικς του ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια (pics)
Οι περούκες που ξεχώρισαν στο ντέρμπι του Παπαδόπουλος (pics)
Τα καρναβαλίστικα καπέλα, οι κουβέρτες και τα... πιστόλια της ΑΕΛ
Οι πορωμένοι ΑΠΟΕΛίστες και ο Ντε Βινσέντι με το κινητό στο χέρι (pics)
«Ντύνεται» γαλαζοκίτρινη σιγά-σιγά η Βασιλεία (pics)