Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!

Η Αταλάντα του Μπέργκαμο μία ομάδα που εμφανίσθηκε στο Τσάμπιονς λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της, το βράδυ της Τετάρτης απέναντι στην Ισπανική, Βαλένθια στο κεκλεισμένων των θυρών Μεστάγια, μπορεί να γράψει ιστορία. Παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Η ομάδα του Γκασπερίνι ήδη έχει υπερ της ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα από το πρώτο παιχνίδι του Μιλάνου (δεν πληροί τους όρους το δικό της γήπεδο).  θα παίξει το βράδυ της Τετάρτης ενάντια στη Βαλένθια στον πρώτο όγδοο τελικό της ιστορίας της, για την πρώτη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Το επιβλητικό 4-1 του πρώτου αγώνα της δίνει ένα σημαντικότατο προβάδισμα. Βεβαίως μπορεί να πει κάποιος ανατροπές με 3-0 έχουμε δει ουκ ολίγες και δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε…
 

Η ομάδα λοιπόν της Αταλάντα έχει καταφέρει να δημιουργήσει χάρη φυσικά και στην παρουσία του προπονητή  της ,Τζιανπιέρο  Γκασπερίνι ένα αξιόμαχο σύνολο, από τον Ιούνιο του 2016 που ανέλαβε τα «ηνία της». Την περασμένη σαιζόν κατέλαβε την 4η θέση μπηκε για πρώτη φορά στους ομίλους της κορυφαία διασυλλογικής διοργάνωσης. ΄Ένα μεγάλο επίτευγμα για μία ομάδα που δεν διαθέτει στην τροπαιοθήκη της, παρά μόνο 1 κύπελλο Ιταλίας το 1963 και προπαντός υψηλό προυπολογισμό. Το μπάτζετ των Μπεργκαμάσκι φτάνει τα 284,9 εκ. ευρώ. Φυσικά στον 3ο όμιλο της πρώτης  φάσης,  ήταν μπροστά από τις Σαχτάρ Ντονέτσκ και Ντιναμό  Ζάγκρεμπ,  αλλά αυτό είναι άλλο θέμα..

Η Αταλάντα και φέτος λοιπόν συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Είναι στην 4η θέση της Serie A (  επί του παρόντος) , έχοντας πετύχει 70 γκολ και έχει δεχθεί 34, και το κυριότερο παρουσιάζει εκπληκτικό θέαμα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ασύλληπτο 7-2 εκτός έδρας επί της Λέτσε την 1η Μαρτίου, ή το πρόσφατο 4-1 επί της πιο έμπειρης, Βαλένθια. Λογικό είναι λοιπόν κατά περιόδους να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας στην Ιταλία.
«Θεία» ομάδα την αποκάλεσε η Tuttosport, ενώ όλες ,  απέδιδαν τα εύσημα στον 62χρονο Γκασπερίνι . «Χάρη στο θαύμα του Γκασπερίνι , η Θεά βρίσκεται στον παράδεισο», έγραψε χαρακτηριστικά η  Corriere dello Sport που αναφέρθηκε στη συνέχεια στην  «μεγαλοφυία του ».

Η Αταλάντα χάρη στο εκτός έδρας 3-0 επι της Σαχτάρ Ντονέτσκ και παράλληλα την ήττα της Ντινάμο στο Ζάγκρεμπ με 4-1 από την Μάντσεστερ Σίτι ,  πέτυχε ένα ηχηρό κατόρθωμα να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στις 16 ισχυρότερες ομάδες του πλέον  διάσημου Ευρωπαικού κυπέλλου . Κι όμως η ομάδα του Γκασπερίνι στους ομίλους δεν ξεκίνησε καλά  χάνοντας στα τρία πρώτα της παιχνίδια, Ζάγκρεμπ (4-0), στο Ντόνετσκ (2-1) και στο Μάντσεστερ Σίτι (5-1), πριν ανακάμψει στα δεύτερα παιχνίδια. Ξεκινώντας από το Μάντσεστερ και την Σίτυ  (1-1), και ακολούθως υπερίσχυσε στο Ζάγκρεμπ της Ντιναμό με 2-0 και μετά της Σαχτάρ  .

Είναι η πρώτη φορά από την εισαγωγή του τρέχοντος συστήματος του  Champions league  το 2003-2004,  που μία ομάδα έχοντας απώλεια στα τρία της πρώτα ματς, κατάφερε στη συνέχεια να προκριθεί. Εμοιαζε με έναν ανελκυστήρα!!!

Όλα αυτά θεωρείται πως οφείλονται στις ωραίες ιδέες του Γκασπερίνι.  Αυτός είναι που έχει δώσει κάτι το εντελώς διαφορετικό στην ομάδα. Κάτι το υπέροχο. Οι όμορφες κι έξυπνες ιδέες του,   που  έχουν μετατρέψει μία άπειρη ομάδα να έχει μία ανυποψίαστη ωριμότητα . Και να πετυχαίνει τους στόχους της. Η ομάδα αυτή που μπορεί να μην έχει τεχνικές αρετές,  ωστόσο καταφέρνει χάρη στην θαυμάσια και συλλογική της προσπάθεια να παίρνει το αποτέλεσμα που κυνηγάει.  Το κυριότερο είναι πως εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με τη δύναμή της, εμπλουτισμένη με νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει ένα ανταγωνιστικό επίπεδο.

Ακολουθεί το μοντέλο του Αγιαξ
Λένε πολλοί πως η ομάδα του Μπέργκαμο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό της …μικρό Άγιαξ. ! Ποντάρει κι αυτή σε νέα παιδιά και βλέπουμε τα ωραία της αποτελέσματα.  παιχνιδιού.

Έως τώρα έχει σημειώσει 70 γκολ , κάτι που δείχνει πόσο δυνατή είναι στην επίθεση. Μια γραμμή πυρός, που είναι η κορυφαία από πλευράς παραγωγής τερμάτων την εφετινή σαιζόν στο καμπιονάτο. Ο  Ίλισιτς  (15 γκολ) είναι ο 4ος καλύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ο Μουριέλ  ο 6ος, σημείωσε 12 και ο Ζαπάτα  είναι 14ος με 8 γκολ. Αρκετοί είναι λοιπόν αυτοί που σκοράρουν για λογαριασμό της Αταλάντα…

Στα 5  μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν  (75 γκολ) και η Μάντσεστερ Σίτι (68 γκολ) έχουν σημειώσει περισσότερα γκολ.  Μια απίστευτη δύναμη που βγάζει η επίθεσή της που δύσκολα μπορεί να αναχαιτισθεί… Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει το βράδι της 25ης Ιανουαρίου όταν στο συνέτριψε με 7-0 την Τροίνο σε μία από τις καλύτερες νύχτες της ιστορίας της… "Μια αστρική Αταλάντα φώτισε την νύχτα στο Τορίνο» είχε γράψει χαρακτηριστικά η «Gazzetta dello Sport»για την εκπληκτική επιτυχία του Γκασπερίνι και των ποδοσφαιριστών του… 
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)