Ο Αρτέτα και οι δυσκολίες που τον περιμένουν στην ʼρσεναλ

Ο Μικέλ Αρτέτα πέρασε την πόρτα του «Εμιρέιτς» και τώρα στρώνεται στην δουλειά που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη, για τον ίδιο και την Άρσεναλ. Η λονδρέζικη ομάδα έχει πραγματοποιήσει έως τώρα ένα καταστροφικό ξεκίνημα στην Premier League. Αφού έχει σημειώσει μόλις 5 νίκες σε 18 παιχνίδια , κάτι που την έχει φέρει στην 11η θέση της γενικής κατάταξης, και μάλιστα απέχει 9 βαθμούς από την 4η  Τσέλσι..

Οι «κανονιέρηδες» είχαν και έχουν  μπροστά τους  δύσκολα παιχνίδια από τις 26/12 έως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα  αντιμετώπισην την Τσέλσι (νίκησε 2-1,εκτός) τώρα ακολουθεί η  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ( με τη Μπορνμουθ εφερε 1-1 τη Πεμπτη) με το νέο της προπονητή να επιχειρεί στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να επισημάνει αλλά και να εξαλείψει- όσο μπορεί φυσικά- τις αδυναμίες της ομάδας του.

Τώρα βεβαίως που πλησιάζει και η  δεύτερη μετεγγραφική περίοδος η διοίκηση καλείται να ενισχύσει όσο περισσότερο γίνεται τον Αρτέτα και κατ επέκταση την ομάδα της. Τα λάθη πλέον δεν χωρούν. Από δω και πέρα κάθε νέο λάθος,  θα φέρνει την ομάδα εκτός στόχων της. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να προλάβει να επανέλθει έως την 4η θέση που οδηγεί στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ (βρίσκεται στην 12η θέση) , αλλά τουλάχιστον έχει τις ικανότητες να προχωρήσει αρκετά, στο δεύτερο τη τάξει Ευρωπαικό τρόπαιο,  που στη φάση των 32 καλείται να αντιμετωπίσει τον φιλόδοξο, Ολυμπιακό.

Το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή του Αρτέτα που αποτελεί και προτεραιότητα είναι η μεσαία γραμμή. Ο Ελβετός, Γκράνιτ Τσάκα σχεδόν σε όλη την έως τώρα σαιζόν έχει διαμάχες τόσο με τους φιλάθλους όσο και με τους διαιτητές, κι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσει εδώ και τώρα ο Ισπανός τεχνικός. Έπειτα ο μικρόσωμος, Λούκας Τορέιρα είναι αρκετά συνεπής αλλά ακόμη η απόδοσή του δεν είναι πάντα σταθερή. Ο Ματέο Γκεντουζί μπορεί να έχει πραγματοποιήσει αρκετά θετικά βήματα, ωστόσο παραμένει ένας άπειρος χαφ που κάνει τα μικρολαθάκια του. Υπάρχει επίσης  ένα  "νεκρό βάρος" στην ομάδα που ακούει στο όνομα Μεσούτ Εζίλ και ο οποίος μπορεί να είναι ένας σπουδαίος τεχνίτης ωστόσο και να έπαιξε σημαντικό ρόλο όταν τον πήρε ο Αρσεν Βενγκέρ από την Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο με την πάροδο των ετών, η απόδοσή του άρχισε να πέφτει. Έτσι πολύ  συχνά επικρίθηκε για την έλλειψη δουλειάς , με συνέπεια κάποια στιγμή να γίνει και ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις αποτυχίες των «κανονιέρηδων», κάτι όμως που έχει συμβάλει κι αυτός. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει και τα 15 εκ. ευρώ ετησίως που λαμβάνει;

Τώρα η  Άρσεναλ πρέπει να βρει επειγόντως  έναν κεντρικό μέσο ο οποίος να μπορεί να «υπαγορεύει το ρυθμό» του παιχνιδιού της και να παίρνει πρωτοβουλίες τις δύσκολες στιγμές. Τελευταία ακούγεται έντονα το όνομα του μέσου της Λέστερ, Γουίλφριντ Ντντνί για τον οποίο λέγεται ότι στοιχίζει γύρω στα 45 εκ. ευρώ, ποσό που δεν ξέρουμε αν θέλει να δαπανήσει η διοίκηση .

Έπειτα όσον αφορά την αμυντική της γραμμή, ο βραζιλιάνος Νταβίντ Λουίς που κοστίζει ένα σωρό λεφτά, είναι του ύψους ή του βάθους. Οπότε δεν είναι λίγες οι φορές που μένει εκτεθειμένος ο τερματοφύλακας, Μπερντ Λένο. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος  είναι αρκετά καλός, όχι όμως τόσο, ώστε να μπορεί να προωθήσει και να μοιράσει σωστές μπαλιές. Ο γερμανός, αλβανικής καταγωγής, Σκοντράν Μουσταφί  δεν κατάφερε στα 3 χρόνια που  είναι στον σύλλογο να βρει μία θέση στην βασική ενδεκάδα, ενώ  ο γάλλος Γουιλιάμ Σαλιμπά που αποκτήθηκε το καλοκαίρι δόθηκε δανεικός και θα πρέπει να υπάρξει υπομονή για να δείξει τι μπορεί να προσφέρει. Ο Εζίλ αν και ο Αρτέτα του έχει πει πως τον υπολογίζει, η διοίκηση έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκική, Φενέρμπαχτσε που τον «φλερτάρει» έντονα… Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα 3 χρόνια…

Οι στόχοι για τον Ιανουάριο

O Αρτέτα παρά το γεγονός ότι έχει άλλα άμεσα προβλήματα να λύσει, εντούτοις προχωρά να τελειώσει την απόκτηση του μόλις 17χρονου μέσου της Σεβίλλης (παίζει στην 2η ομάδα της), Αντόνιο Θαρθάνα Πέρεθ τον οποίο γνωρίζει άριστα και θέλει να τον πάρει κοντά του.

Μάλιστα ο 17χρονος μέσος  έχει ήδη απορρίψει προτάσεις τόσο της Ρεάλ Μαδρίτης ( πέρυσι) όσο και της  Λίβερπουλ . Ο Θαρθάνα είναι διεθνής με την  Under-17 της χώρας του κι από κει τον ξέρει ο Αρτέτα.

Αν και έως τώρα δεν έχει ανοίξει εντελώς τα «χαρτιά του» ο Αρτέτα οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ζητήσει από την διοίκηση , τουλάχιστον 3 προσθήκες:

Τον διεθνή βορειοιρλανδό στόπερ , Τζώνυ Έβανς τον οποίο το 2018 τον έχασε για ελάχιστα χρήματα. Θα μπορούσε να τον αποκτήσει μόλις με 4 εκ.ευρώ (πήγε στην Λέστερ). Τον χαφ της Μπαρσελόνα, Τον Κροάτη χαφ της Μπαρσελόνα, Ιβαν Ράκιτιτς ο οποίος δεν είναι φέτος και ιδιαίτερα βασικός αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2012 οπότε θα πρέπει να προσφέρει ένα καλό ποσό στους «μπλαουγκράνα» η Άρσεναλ για να τον αποκτήσει. Ο τρίτος που θέλει ο Αρτέτα είναι ο 32χρονος Ντρίες Μάρτενς της Νάπολι ο οποίος φέτος σε όλα τα ματς των «παρτενοπέι» έχει σημειώσει 9 τέρματα και παράλληλα το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2020. Όμως η Νάπολι έχει προκριθεί στις 16 κορυφαίες του Τσάμπιονς Λιγκ κι ενδεχομένως ο Γκατούσο να μην τον αφήσει να φύγει..

Από κει και πέρα άλλοι στόχοι που ενδεχομένως θα την απασχολήσουν θα είναι ο Ιταλός, κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους, Ρουγκάνι. Ο γάλλος μέσος, επίσης της Γιουβέντους, Αντριάν Ραμπιό που δεν έχει βρει θέση στους «μπιανκονέρι» και ο επιθετικός, της Λιόν,   Μούσα Ντεμπελέ .

Υπ ατμόν

Προς αναχώρηση φαίνεται να οδεύουν οι:Ο κεντρικός αμυντικός, Μουσταφί. Ο μέσος, Τσάκα. Και ίσως ο 30χρονος φορ, Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ ο οποίος πέρυσι  μαζί με τους Μανέ και Σαλάχ αναδείχθηκε πρώτος σκορερ της Πρέμιερ Λιγκ με 22 γκολ, αλλά τελευταία δείχνει τάσεις φυγής…

Αυτά και υπομονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα της Άρσεναλ που τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί ξανά το «Γεώργιος Καραισκάκης» προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην φάση των «32» του Γιουρόπα Λίγκ. 

 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...