Οι «μάγοι» που μας κράτησαν συντροφιά τη 10ετία και συνεχίζουν

Το 2010 μας αποχαιρέτησε και μαζί και η 10ετία του.  Με την ευκαιρία λοιπόν καλό είναι να ρίξουμε μία ματιά στα 10 αυτά χρόνια που πέρασαν και να κάνουμε έναν απολογισμό σε ποδοσφαιρικό φυσικά επίπεδο. Μέσι και Ρονάλντο είχαν την τιμητική τους καθώς κατέκτησαν τις 9  από τις 10 «Χρυσές Μπάλες» και μόνο ο Μόντριτς,  μία φορά κατάφερε κι έσπασε την κυριαρχία τους.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Πρωτοεμφανίσθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας σε ηλικία μόλις 17 ετών στο περίφημο 3-3 κατά του Ολυμπιακού το 1999. Έκτοτε κατάφερε το 2010 να αναδειχθεί Παγκόσμιος πρωταθλητής , με την εθνική Ισπανίας και πρωταθλητής Ευρώπης το 2012. Κατέκτησε με την ομάδα του την Ρεάλ Μαδρίτης το Τσάμπιονς Λιγκ το 2014. Κυρίες και κύριοι ποιος άλλος, ο Ικερ Κασίγιας. Είχε ακόμη και τρεις εμφανίσεις στα top 10 της «Χρυσής Μπάλας»  το 2010, το 2011 και το 2012, οπότε ο Ισπανός τερματοφύλακας αξίζει πλήρως τη πρώτη θέση, αφού κατέκτησε τα πάντα αυτή την 10ετία. Κοντά αλλά όχι τόσο,  ο Γερμανός, Μάνουελ Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου και ο Τζίτζι Μπουφόν της Γιουβέντους αλλά δίχως τις ανάλογες επιτυχίες.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ             
Για να συνεχίσουμε θέλοντας να παρουσιάσουμε την κορυφαία 11άδα σίγουρα θα ξεκινήσουμε από την δεξιά πλευρά της άμυνας. Εκεί όπου θα συναντήσουμε πρώτα- πρώτα τον παγκόσμιας κλάσης Γερμανό ποδοσφαιριστή, τον Φίλιπ Λαμ της Μπάγερν Μονάχου. 6ο στην κατάταξη της «Χρυσής Μπάλας» το 2014 ο οποίος φυσικά αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική του ομάδα λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά, ενώ την ακριβώς προηγούμενη είχε κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ.  Περνάμε στον δεξιό κεντρικό αμυντικό που φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλος,  πέραν του  Βίρτζιλ Φαν Ντάικ του άσου της πρωταθλήτριας Ευρώπης και Κόσμου, Λίβερπουλ . Μόλις το 2015 τον ανακάλυψε η Σαουθάμπτον και τον πήρε από την Σέλτικ και τον Ιανουάριο του 2018 τον ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό της η Λίβερπουλ πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό (για αμυντικό) των 85 εκ. ευρώ.  Στη Λίβερπουλ, ο Ολλανδός γίγαντας άλλαξε το πρόσωπο των «κόκκινων» .  Φέτος κατέλαβε την 2η θέση στην ετήσια ψηφοφορία του «Ballon d'Or» κάτι που κατά πολλούς δεν ήταν απόλυτα δίκαιο. Δίπλα του θα τοποθετήσουμε τον Ισπανό, αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Ράμος ο οποίος κατέκτησε ένα Παγκόσμιο κι ένα Ευρωπαικό πρωτάθλημα και 4 Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα του. Αριστερά της οπισθοφυλακής θα τοποθετηθεί ο βραζιλιάνος , Μαρσέλο επίσης της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο εκπληκτικός αυτός ντριμπλέρ συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της μαδριλένικης ομάδας να αναδειχθεί 4 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΜΕΣΟΙ
Την 10ετία που φεύγει Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτές που κυριάρχησαν και οι μέσοι τους έπαιξαν σπουδαίο ρόλο. Πρώτα- πρώτα ο Τσάβι Ερνάντεθ των «μπλαουγκράνα» που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας,  αλλά και της εθνικής του,  η οποία το 2010 πήρε το πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο. Ο Τσάβι ήταν ο «κατευθυντήριος νους» της ομάδας της Καταλωνίας αλλά και των «φούριας ρόχας».  Δίπλα του άξιος συμπαραστάτης ο θαυμάσιος, Αντρές Ινιέστα ο άνθρωπος που πέτυχε και το γκολ της νίκης στον τελικό του Μουντιάλ του 2010. Ήταν δεύτερος για την «Χρυσή Μπάλα»  το 2010, τέταρτος το 2011, τρίτος το 2012, 6ος  το 2013, 9ος το 2015.  Τρίτος στην μεσαία γραμμή ο Κροάτης χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς , που οδήγησε την εθνική του ομάδα στον τελικό του Μουντιάλ του 2018 και ανέκοψε την ηγεμονία των Μέσι- Ρονάλντο το 2018. Τα ρεκόρ του φυσικά με την Ρεάλ Μαδρίτης, , είναι απίστευτα…

Επιθετικοί

Τρεις χώρες παράγουν αυτή την 10ετία (και όχι μόνο) επιθετικούς που κλέβουν την παράσταση:  Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή. Ένα σπουδαίο τρίπτυχο που σε κάθε περίπτωση διαθέτει και τους τρεις σούπερ σταρ της εποχής. Θα ξεκινήσουμε από τον Λιονέλ Μέσι ο οποίος έχει πλέον στην κατοχή του 6 «Χρυσές Μπάλες» και αναμφισβήτητα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου την τελευταία 20ετία. Μετά θα πάμε στον Κριστιάνο Ρονάλντο με τις 5 επιτυχίες του και ο οποίος έχει ανεβάσει στα ύψη τα οικονομικά της Γιουβέντους ,κι αφού είχε συμβάλει τα μέγιστα στις επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Μαζί του η εθνική Πορτογαλίας κατέκτησε Ευρωπαικό πρωτάθλημα και φέτος το νεοσύστατο Nations league. Ο τρίτος της παρέας από πλευράς τίτλων βεβαίως είναι ο βραζιλιάνος, Νευμάρ που κατέκτησε φέτος το Κόπα Αμέρικα (ο ίδιος ήταν τραυματίας), το Κύπελλο  Συνομοσπονδιών της ΦΙΦΑ το  2013, το Τσάμπιονς Λιγκ το 2015 με την Μπαρσελόνα και το Σούπερ καπ την ίδια σαιζόν με την Ισπανική ομάδα και από το 2017 οδηγεί την Παρί Σεν Ζερμέν σε τίτλους στην Γαλλία. Και τέλος δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αποτελεί και την πλέον ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου με το εξωπραγματικό ποσό των 222 εκ. ευρώ που πήρε η Μπαρσελόνα.
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)