Ζινεντίν Ζιντάν: Ο άνθρωπος των μεγάλων τροπαίων

Ε λοιπόν ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι όντως ο αναμορφωτής της Ρεάλ Μαδρίτης. Από τις 19 Οκτωβρίου που η Ρεάλ ηττήθηκε 1-0 εκτός έδρας από την Μάλαγα και μετά, όλα άλλαξαν προς το καλύτερο φυσικά. Ξεκίνησε τη αναγέννηση από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου όταν στην Κωνσταντινούπολη υπερίσχυσε με 1-0 της Γαλατα Σαράι για την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με γκολ του γερμανού μέσου, Τόνι Κρόος.

Έκτοτε πήρε φόρα και όπως όλα δείχνουν έχει σκοπό να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται, κατακτώντας νέους τίτλους. Τον πρώτο ήδη τον κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όταν κατέβαλε την Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και περάταση). Βεβαίως υπήρξαν διαστήματα , ενδεχομένως να υπάρχουν και ακόμη,  που αρκετοί φίλαθλοι , δικοί της και μη, να αναρρωτιούνται , μα καλά μπορεί η φετινή Ρεάλ πέραν του Σούπερ καπ που κατέκτησε στο γήπεδο «Κίνγκ Αμπντουλάχ» παρουσία περίπου 60.000 φιλάθλων να έχει τα φόντα να διεκδικήσει μεγαλύτερους τίτλους ; Είναι σίγουρα ένα ερώτημα που το έλεγαν και το λένε πολλοί ακόμη και οπαδοί της. Όσο κι αν όλοι παραδέχονται ότι η ομάδα τους ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της από τις 22 Οκτωβρίου. Και σ αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα ο Γάλλος προπονητής της, Ζινεντίν Ζιντάν. Ο τελευταίος έχοντας συνεργάτη το φυσιοθεραπευτή, Γκρεγκορί Ντιπόν (από τον Ιούλιο) τον γνώριζε από την εθνική Γαλλίας και τον πήρε κοντά του, δίνοντάς του πάρα πολλές λύσεις σε θέματα τραυματισμών .

Ο Ζιντάν μπόρεσε με τους ίδιους ποδοσφαιριστές από πέρυσι, έβαλε στην βασική ενδεκάδα μόνο τον Ουρουγουανό , ταλαντούχο μέσο, Φεντερίκο Βαλβέρδε ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος και προσαρμόζεται με επιτυχία, να καταλάβουν ότι προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του συλλόγου πρέπει να δείχνουν σε κάθε παιχνίδι μεγαλύτερη ένταση. Και η αλήθεια είναι ότι το  κατανόησαν πως  μόνο από τη δέσμευση για πίεση και συνεχιζόμενη προσπάθεια θα αυξήσουν τις πιθανότητες να ελαχιστοποιήσουν την αναχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο και να  αποφύγουν ένα άλλο έτος δίχως τίτλο.

Έτσι όλοι μαζί φρόντισαν να βελτιώσουν την  απόδοσή τους και τα αποτελέσματα να έρχονται όλο και πιο θετικά . Τώρα πλέον όλοι μαζί  αντιμετωπίζουμε  μια άλλη Ρεάλ Μαδρίτης: πιο υποστηρικτική, πολύπλευρη, πιο περίπλοκη και λιγότερο κολλημένη σε κάποιες παλαιότερες αντιλήψεις. Πάνω απ όλα προέχει το συμφέρον του συλλόγου. Υπάρχει λοιπόν  μια σταθερότητα που βοηθά . Έπειτα η μεσαία της γραμμή που όταν αποδίδει καλά , δεν έχει αντίπαλο να την κοντράρει. Η «παλιά φρουρά» Κασεμίρο, Κρόος  και Μόντριτς  έχει  ανακτήσει τον καλό της  εαυτό και με την  απαράμιλλη συμβολή του νεαρού Βαλβέρδε , του οποίου η επιρροή στην αναζωογόνηση του παιχνιδού των «μερένγκες»  είναι απόλυτη, σχεδόν δεν παίζονται.  Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ένας μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης είχε να παρουσιάσει τέτοιες ωραίες ενέργειες και θαυμάσιες ντρίμπλες , ενώ ελέγχει πλήρως την μπάλα.

Παράλληλα ο Ζιντάν κατάφερε να δώσει στον Ίσκο να αντιληφθεί πως γι αυτόν είναι ποδοσφαιριστής της Ρεάλ και να μην ακούει τις διάφορες «σειρήνες»πως θα πουληθεί και δεν έχει μέλλον στο «Μπερναμπέου».Όπως κατά της Βαλένθια , έτσι και κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης ο «Ζιζού» παρουσίασε ένα σύστημα 4-4-1-1 έχοντας πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Σέρβο Γιόβιτς τον Ίσκο ο οποίος θύμισε κάτι από τις εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2017. Έπαιζε γρήγορα, άνετα, προωθείτο, μοίραζε ωραίες μπαλιές. Αν προσθέσουμε και τον Βέλγο, Αζάρ ο οποίος δεν έπαιξε γιατί είναι τραυματίας και ο οποίος δείχνει να έχει μπει στο πνεύμα της νέας του ομάδα, αλλά και τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο φέτος, Καρίμ  Μπενζεμά (επίσης τραυματίας) όπως και ο Ουαλλός, επιθετικός, Γκάρεθ Μπέιλ (κι αυτός εκτός), τότε μπορούμε άνετα να πούμε πως ναι αυτή η Ρεάλ με τον Ζιντάν στο «τιμόνι της», είναι ικανή όχι μόνο να κατακτήσει το Ισπανικό πρωτάθλημα αλλά μην αποκλείουμε τον Μάιο να είναι παρούσα και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ…

Άλλωστε κανείς δεν αγνοεί το γεγονός ότι ο Ζιντάν στους 9 τελικούς που έχει ηγηθεί της Ρεάλ Μαδρίτης έχει βγει νικητές όλες τις φορές. Από το 2016 και μετά έχει στο ενεργητικό του  3 Champions League (2016, 2017, 2018), 2 Super Cup Ευρώπης (2017, 2018), 2 Super Cup Ισπανίας (2018, 2020 ) και 2 Μουντιάλ Συλλόγων (2017, 2018). Αν μάλιστα προσθέσουμε και την La Liga του 2017 φτάνουμε στις 10 επιτυχίες…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...