Τα σκονισμένα συρτάρια, τα στραβά μάτια και το κυπριακό ποδόσφαιρο που υποφέρει

Αν κάποιος στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ευρώπης παρακολουθεί ή ενημερώνεται για τα όσα έλαβαν χώρα στο κυπριακό ποδόσφαιρο τις τελευταίες εβδομάδες, θα απορεί αν όντως το νησί μας ανήκει στις επαγγελματικές χώρες.
 
86 κόκκινοι φάκελοι κατέφθασαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα... τίποτα. 16 βομβιστικές επιθέσεις στον ποδοσφαιρικό κόσμο και το αποτέλεσμα στο κενό. Όλα πλέον παραμένουν στα σκονισμένα συρτάρια των Αρχών. Στο ίδιο έργο θεατές, περιμένοντας το καλύτερο και το δίκαιο.

Ο κόσμος μετά από όλα όσα έγιναν είναι απελπισμένος, έχει ξενερώσει και κουραστεί. Θέλει ποδόσφαιρο. Ο κόσμος γουστάρει να βλέπει την ομάδα του το Σαββατοκύριακο στο γήπεδο, όπως συνήθισε σε ένα υγιές πρωτάθλημα. Χωρίς παρεμβολές από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο.

Είναι εμφανές, το γνωρίζουν, μα δεν γίνεται...
Οι αρμόδιοι βλέπουν εδώ και αρκετά χρόνια το θεσμό του κυπέλλου να είναι αδιάφορος για αρκετές ομάδες, κυρίως της δεύτερης κατηγορίας. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου και την έναρξη των μπαράζ, οι ομάδες από την 5η μέχρι την 9η θέση είναι βαθμολογικά αδιάφορες.

Και μετά διερωτόμαστε, αν όντως είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, το κύπελλο και γενικότερα το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ήρθαν κόκκινοι φάκελοι σε αρκετά παιχνίδια κυπέλλου. Τίποτα, τα γνωστά. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, έχουν δύο θεσμούς κυπέλλων, στην Κύπρο όμως; Δεν μπορούμε, δεν γίνεται…

Υπάρχουν 12 ομάδες στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Θα μπορούσαν να γίνουν δύο όμιλοι των έξι ομάδων ή θα μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο οι ομάδες της Α’ κατηγορίας.
 
Βλέπουμε για παράδειγμα ζευγάρια, ΑΕΚ- Καρμιώτισσα, ΑΕΛ-Αλκή ή Ομόνοια-Ερμής. Η διαφορά δυναμικότητας αλλά και ποιότητας είναι πασιφανής. Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας αγωνίζονται στον πρώτο αγώνα και στον δεύτερο είναι αδιάφορες. Ξέρουν εξ αρχής ότι δεν έχουν ελπίδες για διάκριση στο θεσμό του κυπέλλου.

Για τον θεσμό του πρωταθλήματος, με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου θα μπορούσε η ομάδα που τερματίζει πρώτη να παίρνει την κούπα του πρωταθλητή και η ομάδα η οποία τερματίζει τελευταία, να διαβαθμίζεται αυτόματα. Ακολούθως, να γίνονται τα μπαράζ με τις ομάδες από την 2η θέση μέχρι και την 5η, με αποτέλεσμα να διεκδικούν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μπορεί το VAR να βοηθήσει ή να... διαλύσει το κυπριακό ποδόσφαιρο;
Βρισκόμαστε στο 2020, αναμένοντας το VAR την ερχόμενη χρονιά να έρθει στο νησί μας. Θα μπορέσει, όμως, να λύσει όλα τα προβλήματα και όλα τα λάθη που γίνονται μέσα στο γήπεδο από τη διαιτησία;
 
Με τη χρήση του VAR δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις και φωνές από τις ομάδες; Στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, οι 12 ομάδες, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της χρήση του VAR;

Σχεδόν κάθε χρόνο, πλην του ΓΣΠ, υπάρχουν γήπεδα τα οποία δεν τηρούν τα κριτήρια και σε διάστημα ενός χρόνου θα είναι έτοιμα να εγκαταστήσουν το VAR; Θα μπορέσει το VAR να εξαλείψει όλα όσα γίνονται στα κυπριακά γήπεδα;
 
Δεν ήταν λίγες οι φορές που διαιτητές βρέθηκαν στο στόχαστρο, τόσο των ομάδων όσο και των οπαδών, ενώ άλλες τόσες ήταν οι περιπτώσεις όπου διαιτητές έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία έχει κτίσει ένα όνομα στην Ευρώπη και δήλωσε αρκετές φορές παρών με τις επιτυχίες των κυπριακών ομάδων, ωστόσο στον εσωτερικό του κόσμο πονά και υποφέρει.  

Δειτε Επισης

Το χαμόγελο του Παπουλή, η χειραψία με Λάρκου και το «26» που άφησε
H κίνηση Ενσούε σε ΑΠΟΕΛίστες, το τετ-α-τετ Ουζουνίδη-Σοφρώνη και ο Πετρίδης
Τα λουλούδια στις κυρίες και οι παρουσίες στα boxes του Παπαδόπουλος
Ο σεβασμός των κόουτς, το τσαγανό του Κακουλλή και ο... Νορβηγός Τσε Γκεβάρα
Τα χαμόγελα στο Ηλίας Πούλλος και η προετοιμασία ενόψει ΑΕΛ
Η σέλφι του Τάμαρι και τα πρώτα κλικς του ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια (pics)
Οι περούκες που ξεχώρισαν στο ντέρμπι του Παπαδόπουλος (pics)
Τα καρναβαλίστικα καπέλα, οι κουβέρτες και τα... πιστόλια της ΑΕΛ
Οι πορωμένοι ΑΠΟΕΛίστες και ο Ντε Βινσέντι με το κινητό στο χέρι (pics)
«Ντύνεται» γαλαζοκίτρινη σιγά-σιγά η Βασιλεία (pics)