Ο Φρίντκιν μπορεί να αλλάξει τον ρού όχι μόνο της Ρόμα, αλλά γενικότερα του Ιταλικού ποδοσφαίρου

Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνεχίζει να αναπτύσσεται με διπλή ταχύτητα, τουλάχιστον διαβάζοντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την έρευνα "Football Money League" (που διεξάγεται ετησίως από τη Deloitte). Το κορυφαίο προϊόν ή ο κύκλος εργασιών των 20 κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων ξεπέρασε τα 9,5 δισ. Ευρώ!!!.

Η Ιταλία παραμένει συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή "ατμομηχανή" με μια μικρή ομάδα ομάδων (Γιουβέντους, Ίντερ, Ρόμα, Νάπολι) ακόμη και αν λείπει το "Φορτ Εξπρές" που ακούει στο όνομα Μίλαν. Σε αυτή την  ταξινόμηση,  μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της περασμένης σαιζόν (2018/19) που είναι και το  αντικείμενο της ανάλυσης .

Η έρευνα της Deloitte οδηγεί αναπόφευκτα σε μια σειρά από προβληματισμούς σχετικά με το Ιταλικό ποδόσφαιρο, με την Γιουβέντους  να είναι η μόνη «εταιρεία» ικανή να ανταγωνιστεί (μετά από ένα χρόνο είναι πάλι στη 10η θέση), χάρη κυρίως στην απεριόριστη ρευστότητα της  "ασφάλειας" που προσφέρει η οικογένεια Ανιέλι  (μέσω της Ολλανδικής εταιρείας της,  χαρτοφυλακίου Exor).

Το ιταλικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει το πρόσωπό του,  προκειμένου να μην καταστραφεί κάτω από το βάρος του ξένου ανταγωνισμού. Με στόχο τη διεθνοποίηση που μόνο η Γιουβέντους  πραγματοποιεί (για μερικούς μήνες είχε  ανοίξει γραφείο στο Χονγκ Κονγκ) επίσης σε ανταγωνισμό με τα (περισσότερο από τα νόμιμα) σχέδια του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Serie A. Τώρα με την πιθανότατη  αγοραπωλησία της Ρόμα από τον Αμερικανό, Νταν Φρίντκιν ο οποίος έχει εκδώσει και  ανακοίνωση πως επιθυμεί να  ανοίξει στη Νέα Υόρκη  γραφείο  για να εισέλθει και στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, καταλαβαίνει κανείς ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για τους «Τζιαλορόσι». Οπότε όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν όσο μπορούν τα σχέδιά του . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άφιξη ενός μεγιστάνα του διαμετρήματος του Ντάν Φρίντκιν  είναι θεμελιώδης για τον σύλλογο της Ρόμα,  αλλά βεβαίως και για την  ανάπτυξη του Ιταλικού ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο .

Παρόλο που θα διαρκέσει λίγο περισσότερο η οριστική μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον Φρίντκιν (οι δικηγόροι του ομίλου Φρίντκιν  και οι σύμβουλοι του μεγιστάνα των Τεξανών -JP Μόργκαν  και του σημερινού προέδρου Τζέιμς Παλότα –   (Goldman Sachs) συνέχισαν να «αντιμετωπίζουν» ο ένας τον άλλο για να προσπαθήσουν να βρουν συμφωνία για τα πάντα. Η επιθυμία και των δύο μερών είναι να φθάσουν στην υπογραφή της προκαταρκτικής σύμβασης (υπογραφή) έως  τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν την αλλαγή ιδιοκτησίας (κλείσιμο) μέχρι το τέλος Μαρτίου, το αργότερο στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι σε θέση να «αναγεννήσει» τη Ρόμα του Παλότα  (16η στην κατάταξη της Deloitte με  231 εκατομμύρια ευρώ ), αλλά και να προσελκύσει νέους χορηγούς και επενδυτές .  Η ομάδα της «Αιώνιας Πόλης» χρειάζεται κεφάλαιο "κινδύνου" (εισάγεται στα ταμεία της εταιρείας) και όχι "χρέος". Κι αυτό το λέμε γιατί πολύ  συχνά, στην πραγματικότητα, οι  πρόεδροι των Ιταλικών ομάδων (και όχι μόνο)  έχουν αποδυναμώσει τις εταιρείες, χωρίς να έχουν άμεσα ή έμμεσα οφέλη για την ανάπτυξή τους. Η Serie A έχει χάσει πάρα πολλά χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν  επειγόντως ρευστότητα για να τεθεί σε κυκλοφορία για να καταστήσει  το προϊόν της  ανταγωνιστικό και πάλι όπως συνέβαινε πριν από 15-20 χρόνια.

Σε παγκόσμια προγράμματα όπως η  Μάντσεστερ Σίτι (που εισάγεται σε διεθνή όμιλο αξίας 4,8 δισ. Ευρώ), απαιτούνται πιστοποιημένοι δισεκατομμυριούχοι. Δεν είναι πλέον καιρός για τα κοντόφθαλμα οράματα ή τα ανοικτά χαρτοφυλάκια μόνο για να αποκομίσουν κέρδη κεφαλαίου (που θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση των ζημιών του προϋπολογισμού).

Πολλοί ποδοσφαιριστές  που τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει στο Ιταλικό  πρωτάθλημα , με τη σειρά τους έχουν πραγματοποιήσει μετά περιηγήσεις στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους . Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι με τον Φρίντκιν στο τιμόνι της Ρόμα,  ο παγκόσμιος  πρωταθλητής του διαμετρήματος του Μοχάμεντ Σαλάχ  (που σήμερα είναι στην  Λίβερπουλ, κατέκτησε μαζί της το  Τσάμπιονς Λιγκ του 2019) δεν θα είχε φύγει ποτέ…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...