Σιγοβράζει η φωτιά, πριν την μεγάλη έκρηξη με τους ατζέντηδες και την FIFA

Πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε τη μεγάλη έκρηξη! Η  ηγεσία της FIFA ήδη ξεκίνησε «πόλεμο» κατά των ατζέντηδων, ο οποίος σύντομα αναμένεται να βγει σε δημόσια προβολή. Το ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο του θέματος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, δηλαδή το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά τα πολλά  χρήματα που αλλάζουν  χέρια, μην πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο και φυσικά να μην καταλήγουν στις ομάδες .

Η Παγκόσμια ομοσπονδία εδώ και  δύο χρόνια τώρα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια ώστε να  ρυθμίσει τον κόσμο στον οποίο λειτουργούν οι ποδοσφαιριστές δια μέσω των ατζέντηδών τους.  Τον Σεπτέμβριο, οι αλλαγές αυτές προχώρησαν ακόμη  ένα βήμα πιο μπροστά , αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος έως την πλήρη υλοποίηση των έργων- κανονισμών. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψουν οι ταυτότητες που εξέδιδε η ίδια και μπορούσε να ελέγξει καλύτερα το παιχνίδι…

Αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει η  FIFA,  τότε θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους κανονισμούς της στα τέλη του τρέχοντος έτους (2020)  πριν την έναρξης της πλήρους  υλοποίησης τους  τον Σεπτέμβριο του 2021.
Έως τώρα οι  δύο πλευρές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για ορισμένα από αυτά τα βήματα, όπως η υποχρεωτική χορήγηση αδειών (υπήρχε στο παρελθόν αλλά κάποια στιγμή σταμάτησε και το θέμα παραχωρήθηκε στις εθνικές ομοσπονδίες που από την πλευρά τους έκαναν πολλά και σημαντικά λάθη). Έπειτα η  μεγαλύτερη εκπαίδευση των ατζέντηδων.

Η FIFA θέλει να περιορίσει τη διπλή αναπαράσταση - όπου ένας ατζέντης  εκπροσωπεί  τόσο ένα σωματείο,  όσο και έναν ποδοσφαιριστή σε μια ενιαία συμφωνία. Και φυσικά με τον τρόπο αυτό,  το ποσό που εισπράττει είναι και αρκετά μεγαλύτερο. Στόχος της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι στο επίμαχο αυτό θέμα, ο ατζέντης να εκπροσωπεί μόνο μία πλευρά, αυτή του ποδοσφαιριστή, κατά το πλείστον.
Στοιχεία από το διεθνές σύστημα μεταγραφής  ποδοσφαιριστών της Παγκόσμιας ομοσπονδίας έδειξε ότι το  2019 δαπανήθηκαν 653,9 εκατομμύρια δολάρια μόνο  για τις αμοιβές των ατζέντηδων. Υπήρξε δηλαδή μία  αύξηση της τάξης του 19,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η FIFA  υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο σημερινό σύστημα "νόμου της ζούγκλας", σύμφωνα με το οποίο οι "καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές" είναι συνήθεις.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο δεσμεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 να περιορίσει το "τεράστιο χρηματικό ποσό που εξέρχεται από την ποδοσφαιρική βιομηχανία", συνδέοντας την αύξηση των αμοιβών των ατζέντηδων  και την μείωση των χρημάτων που δαπανώνται για την "κατάρτιση των νέων ποδοσφαιριστών ".

Για να καταπολεμήσει αυτές τις πρακτικές, η FIFA σκοπεύει να περιορίσει τις προμήθειες στο 10% του τέλους μεταφοράς για τους ατζέντηδες  που εκπροσωπούν τις ομάδες  πώλησης και στο 3%  για εκείνους που ενεργούν για λογαριασμό ενός ποδοσφαιριστή  ή ενός αγοραστή.
Ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι «λογικά, λογικά, ορθολογικά, αναλογικά και αναγκαία».
Οι ατζέντηδες ωστόσο διαφωνούν και έχουν διακόψει τις επαφές τους με στόχο να προχωρήσουν σε ευθεία αντιπαράθεση…

Ελεύθερη αγορά
Ο Σύνδεσμος  Ποδοσφαιριστών συναντήθηκε τον περασμένο μήνα για το επίμαχο αυτό θέμα. Μάλιστα έχουν ορίσει τη δικηγορική εταιρία Linklaters της Magic Circle για να τους  εκπροσωπήσουν και να αντιταχθούν σε μια κατάσταση που ο ατζέντης  του Γκάρεθ Μπέιλ  Τζόναθαν Μπαρνέτ  χαρακτήρισε ως "φάρσα".

Η AFA (Σύνδεσμος Ατζέντηδων)  ισχυρίζεται ότι η FIFA  δεν έχει δικαίωμα να καλύπτει τις προμήθειες της, επειδή είμαστε στην  ελεύθερη αγορά. Παραθέτουν μάλιστα και το επιχείρημα ότι οι παραγωγοί ή οι ιμπρεσάριοι  ταλέντων στη βιομηχανία ψυχαγωγίας,  ή ακόμη και οι κτηματομεσίτες δεν υπόκεινται σε τέτοιους κανονισμούς και η μείωση του κέρδους τους,  παραβιάζει τον νόμο περί ανταγωνισμού.

Ο Στέφανο Μαλβέστιο,  δικηγόρος του αθλητικού δικαίου στο δικηγορικό γραφείο της Βραζιλίας Bichara & Motta Advogados, πιστεύει ότι η Παγκόσμια ομοσπονδία  επέτρεψε αποτελεσματικά την τρέχουσα πρακτική όταν απελευθέρωσε την αγορά, αντικαθιστώντας τους κανόνες του 2008 με νέες, λιγότερο αυστηρές, το 2015.

"Το να μειώσετε στο 3%  το μέγιστο ποσό προμήθειας για έναν ατζέντη ο οποίος  εργάζεται για παίκτες με χαμηλά ημερομίσθια θα τους θέσει εκτός λειτουργίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλβέστιο .

"Η άποψή μου είναι ότι δεν θα είναι εύκολο για τη FIFA,   να αποδείξει γιατί χρειάζεται ένα ανώτατο όριο του 3% , ειδικά όταν η τρέχουσα πρακτική της αγοράς είναι σημαντικά υψηλότερη.

"Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το ανώτατο όριο είναι επιζήμιο για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές , αφού θα χάσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες των αντιπροσώπων εάν δεν μπορούν να τους πληρώσουν αρκετά καλά".
 

Συμβιβασμός
Ο δρ Σερχάτ Γιλμάζ , λέκτορας του αθλητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της AFA  στις 22 Ιανουαρίου, δήλωσε  ότι δεν ήταν ακόμη σαφές,  εάν οι ατζέντηδες  θα ξεκινήσουν μια νομική διαμάχη ,  ενώ τα μέτρα έχουν  συνταχθεί ή περιμένουν έως ότου εφαρμοστεί το πλαίσιο.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία φαινόταν να αφήνει την πόρτα ανοιχτή για διάλογο, αλλά οι ατζέντηδες  πιστεύουν ότι οι απόψεις τους δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη,  κατά τη διάρκεια της αρχικής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους. Θεωρώντας  ότι οι προσκλήσεις έγιναν σε λίγους το  2018 και  δεν επαρκούν για την εκτίμηση της άποψης.

Ο Γιλμάζ, ο οποίος είναι εμπειρογνώμονας για τη ρύθμιση παραγόντων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λέει ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό προηγούμενο για μια τέτοια περίπτωση, αλλά για να μπορέσει η FIFA  να θέσει σε εφαρμογή ένα ανώτατο όριο πρέπει να αποδείξει ότι είναι "νόμιμη, αναγκαία και αναλογική" η ενέργειά της,  ώστε να μην παραβιάζονται οι  αρχές της ελεύθερης αγοράς.

Ο Γιλμάζ υποστηρίζει ακόμη ότι το προτεινόμενο  ανώτατο όριο στις αμοιβές των ατζέντηδων (ή αντιπροσώπων όπως προτιμά ο καθένας)  θα έχει αρνητικές συνέπειες και ότι εάν η AFA δεν εκτελέσει την απειλή της νομικής δράσης, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό.

"Το επιχείρημα που προτείνω είναι ότι πιθανώς η εν λόγω απόφαση αν παρθεί τελικά,  θα «σκοτώσει» μικρότερους ατζέντηδες  και τελικά θα οδηγήσει σε ένα ολιγοπώλιο - μια αγορά που θα κυριαρχείται από ορισμένους ατζέντηδες  - καθώς θα γίνει πιο συγκεντρωτική ", δήλωσε.

"Υπάρχει ένα λιγότερο περιοριστικό μέτρο: θα υποστήριζα ότι ένα σταδιακό ανώτατο όριο ή ένα κλιμακωτό όριο  θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Σε αυτό το σενάριο, οι αμοιβές των ατζέντηδων  θα περιοριζόταν σε κυμαινόμενη κλίμακα, ανάλογα με την αξία της σύμβασης - για παράδειγμα, το 10%  των προμηθειών για εκείνους που είναι  κάτω από £ 1 εκατομμύριο, έως το 3% σε εκείνους  πάνω από £ 10 εκατομμύρια.

Ο Μαλβέστιο  συμφωνεί με την εκτίμηση του Γιλμάζ .  ότι ένας συμβιβασμός θα ήταν μια πιθανή και επιθυμητή λύση, επειδή "ορισμένοι ατζέντηδες  θα συμφωνούσαν επίσης με ένα ανώτατο όριο", υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχε τεθεί το "παράλογο" 3 τοις εκατό.

Αλλά με τη FIFA  "αποφασισμένη να διατηρήσει το «δικό της θέλω" και τους ατζέντηδες  που κατέχουν  "τελείως αντίθετη θέση", το ζήτημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη εμφάνιση στο δικαστήριο…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)