«Τώρα ή ποτέ» είναι το σύνθημα που επικρατεί πλέον στην Λάτσιο και θυμούνται το 1974!

«Τώρα ή  ποτέ». Είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις τάξεις τόσο της διοίκησης όσο και των φιλάθλων της Λάτσιο, που βλέπουν την ομάδα τους να προχωράει σταθερά για την έξοδο στο προσεχές  Champions League. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως μία τέτοια ευκαιρία, με μια τόσο ολοκληρωμένη και ώριμη ομάδα, δεν μπορεί να αποτύχει. Και η  Λάτσιο, πέρα ​​από τις επίσημες δηλώσεις, αποφάσισε να το κάνει και πραγματικότητα .

Όλα ξεκίνησαν από τότε που  νίκησε δύο φορές την Γιουβέντους τον  Δεκέμβριο σε διάστημα 15 ημερών. Πρώτα στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια στο Super Cup. Τώρα, όμως, μετά την επιτυχία επί της Ίντερ που έφερε την ομάδα του Σιμόνε Ινζάγκι ακόμη πιο ψηλά, και πιο συγκεκριμένα στην δεύτερη θέση πίσω από την Γιουβέντους, το πράγμα αρχίζει και παίρνει μεγαλύτερη επισημότητα . Άπαντες αντιλαμβάνονται πως πλέον γίνεται  επιτακτική η ανάγκη για να διεκδικήσει η  ομάδα κάτι πιο μεγάλο. Ο κόσμος της γίνεται πιο πιεστικός και πιο διψασμένος για επιτυχίες.

Το μυστικό σύμφωνα με τους ανθρώπους της Λάτσιο είναι πως πλέον όλοι αρχίζουν και πιστεύουν πως μπορεί η ομάδα της Ιταλικής πρωτεύουσας να κατακτήσει το  πρωτάθλημα. "Ο στόχος είναι η έξοδος στο  Champions League, αλλά θέλουμε να αγωνιστούμε για την ιταλική σημαία", παραδέχεται ο Λούκας Λέιβα . Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Και σ αυτό έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι οι Μπιανκοτσελέστι κάποια στιγμή βρισκόντουσαν αρκετά μακρυά και τώρα είναι πολύ ψηλά στην γενική κατάταξη. Κι αυτό οφείλεται στην πίστη , το πείσμα και την θέληση που επέδειξαν και συνεχίζουν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές της. Ο Ινζάγκι έχει πετύχει μία  μοναδική αλχημεία που έχει δημιουργηθεί στα αποδυτήρια  και έχει γίνει μία  προστιθέμενη αξία για την ομάδα. Το βλέπουν το αισθάνονται όλοι όσοι είναι κοντά στον σύλλογο.

Περισσότερο απ όλους βέβαια ο σπουδαίος επιθετικός, Ιμόμπιλε που διανύει την καλύτερή του ίσως περίοδο της σταδιοδρομίας του, σκοράροντας ανελλειπώς. Γεγονός  που προκαλεί φόβο και δέος στους αντιπάλους του. Η κλάση από την άλλη του Λουίς Αλμπέρτο ο οποίος πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις και αναγκάζει εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Έπειτα η αποφασιστικότητα που δείχνει ο Μιλίνκοβιτς ο πανήψυλος σέρβος χαφ αλλά και η μεγάλη ενέργεια που βγάζει ο έμπειρος αμυντικός, Ατσέρμπι .

Η εκπληκτική  ατμόσφαιρα εμφανίσθηκε μετά την μεγάλη κρίση του Σεπτεμβρίου όπου η Λάτσιο γνώρισε τρεις ήττες σε  τέσσερις αγώνες μεταξύ του κυπέλλου και του πρωταθλήματος. Ήταν εκείνη η  στιγμή, όταν τα πάντα μπορούσαν να χωριστούν, αλλά τότε μπήκε μπροστά ο Σιμόνε Ινζάγκι και φρόντισε σύντομα να δώσει τη λύση. Κάλεσε όλους τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια και τους έβαλε να δώσουν υπόσχεση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν για το καλύτερο όλων. Κι έτσι έγινε. Πλέον οι παίκτες της Λάτσιο έγιναν σα μία οικογένεια.  Και τότε, το ζήτημα πήρε την οριστική λύση του το Δεκέμβριο μετά τα δύο θαυμάσια παιχνίδια κατά της περυσινής πρωταθλήτριας, Γιουβέντους.  

«Το μυστικό μας; Είμαστε σαν μια οικογένεια ». Ο Μιλινκόβιτς το είπε με όλη τη φυσικότητα του κόσμου μετά την επιτυχία του απέναντι στην Ιντερ με 2-1.  Λόγια  που ακούγονται πολλές φορές, αλλά ποτέ όπως στην προκειμένη περίπτωση , τώρα,  είναι αληθινά. Η ομάδα είναι εκεί και δείχνει. Στο πεδίο της « μάχης», όπου όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον. Στον αγώνα κατά της Ίντερ η Λάτσιο χρειάσθηκε να περάσει ένα δύσκολο πρώτο ημίχρονο όπου βρέθηκε να χάνει με 1-0. Όμως στην επανάληψη γύρισε το θέμα και επικράτησε με 2-1 κάνοντας την ανατροπή.  Ακριβώς όπως στο περίφημο Λάτσιο-Βερόνα τον Απρίλιο του 1974. Όταν ο Κινάλια και η παρέα του εκεί που έχαναν 2-1 στο ημίχρονο στο δεύτερο εξουδετέρωσαν πλήρως τον αντίπαλό τους και τελικά επικράτησαν με 4-2. Πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς τον τίτλο…

Το "κίνητρο" είναι πανομοιότυπο: όλοι ενωμένοι για να επιτεθούν αμέσως σε ένα παιχνίδι στο οποίο κανείς δεν ένοιωσε ότι είναι σε  μειονεκτική θέση. Η ομάδα έδειξε πως ήταν εκεί και μπορεί να δεί τι πρέπει να κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε που ισοφάρισε στο 50’με εύστοχο κτύπημα πέναλτι, την Πέμτπη 20/2 συμπληρώνει τα 30 του χρόνια. Θα το γιορτάσει στο θέατρο Brancaccio μαζί με όλη  την ομάδα και τις συζύγους τους. Μια ιδιαίτερη βραδιά, η οποία θα θυμάται το χριστουγεννιάτικο δείπνο και την τελετή (στο Castel Sant'Angelo) για τα 120 χρόνια του συλλόγου.  Αρχαία και σύγχρονη εποχή.  Όλες οι περιπτώσεις που εξυπηρετούνται (και εξυπηρετούν) για την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της ομάδας. Όπως τα μπάρμπεκιου στο Formello, για τα οποία η συμμετοχή είναι προαιρετική, αλλά που κανείς δεν χάνει ποτέ.

Θραύσματα ενός αρχαίου ποδοσφαίρου και ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιδιώκουν τη  νίκη. Η Λάτσιο του Ινζάγκι , στην πραγματικότητα, είναι μια σύγχρονη ομάδα όταν παίζει, ντεμοντέ στην ψυχή του. Έχει μια πολύ μικρή αλυσίδα που δέχεται εντολές  (Λοτίτο- Τάρε- Ινζάγκι), όπως ήταν.  Έχει μια δίκαιη ομάδα. Αλλά με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν κάνει αντιπαραθέσεις, ο καθένας αισθάνεται εμπλεκόμενος. Έχει μια ανθρώπινη δέσμευση. Αρχαία στην ψυχή, μοντέρνα στο παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο του Ινζάγκι ονομάζεται ρεαλιστικό. Αλλά θα ήταν καλύτερα να πούμε ότι είναι χαμαιλέοντας. Επειδή η ομάδα του καταφέρνει να παίξει πολλαπλά παιχνίδια μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Μπορεί να είναι θεαματική όταν θέλει, ζοφερή όταν χρειάζεται. Ένα + έντεκα.  Ο τεχνικός είναι η τέλεια σύνθεση όλων. Ο προπονητής που φαίνεται να προέρχεται από άλλο ποδόσφαιρο (και μάλιστα ο συσχετισμός  με τον Τομάσο Μαεστρέλι  είναι τώρα αποδεκτός από όλους). Για το  πώς αντιμετωπίζει τους παίκτες, για τη συμβιωτική σχέση που έχει με το περιβάλλον. Αλλά τότε είναι πολύ μοντέρνος στην απόκλιση του έργου του. Προσοχή στις λεπτομέρειες, εμμονή στη λεπτομέρεια, έτοιμος  να εκμεταλλευτεί όλα όσα μπορεί να είναι χρήσιμα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Και πολύ εξειδικευμένος στο συντονισμό του έργου ενός προσωπικού 10  ανθρώπων. Αλλά πάνω απ 'όλα, οι πρώτοι που πιστεύουν στην ουτοπία Scudetto που έχει μετατραπεί απίστευτα σε έναν πιθανό στόχο. Το είπε στον Λοτίτο το περασμένο καλοκαίρι όταν ανανέωσε το συμβόλαιο του . 

Και κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο να του βάλει κι ένα  επίδομα για κατάκτηση πρωταθλήματος  στη συμφωνία. Φαινόταν με το  κασκόλ του ως δημοσιογράφος ή αντ αυτού. Όμως με τις επιτυχίες του δείχνει πως μπορεί η Λάτσιο να είναι στο τέλος η ευχάριστη έκπληξη του καμπιονάτο…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)