Νέα διπλωματική κρίση προκαλεί η ακύρωση της συνάντησης στην Παραγουάη, της Conmebol με την FIFA

Η Conmebol   (Συνομοσπονδία Λατινικής Αμερικής) με επιστολή της προς την Παγκόσμια ομοσπονδία  διαμαρτύρεται για τη «διάκριση» και την «κατάχρηση εξουσίας» της FIFA, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους. Άλλωστε ποιος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι πρόσφατα η ηγεσία της  Conmebol ήρθε σε συμφωνία με την αντίστοιχη της Ευρώπης, την UEFA,  ώστε να τεθεί πάλι σε λειτουργία ο τελικός του  Διηπειρωτικού κυπέλλου, ο οποίος από το 2004 και εντεύθεν έχει διακοπεί .Τώρα λοιπόν που θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, προφανώς έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στην Ανωτάτη Αρχή του ποδοσφαίρου η οποία από το 2021 ξεκινά το διευρυμένο Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων με την συμμετοχή 24 συλλόγων απ όλο τον κόσμο.
 

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν οι ηγέτες των  Conmebol και FIFA έχουν ανταλλάξει επιστολές μέσα σε μία έντονη ατμόσφαιρα, κάτι που δείχνει πως κάτι τρέχει ανάμεσά τους. Οι αποκλίσεις συσσωρεύθηκαν για τουλάχιστον ένα μήνα, αφού η  Conmebol και UEFA  άρχισαν να συζητούν μια κοινή ατζέντα αφήνοντας εκτός της  FIFA, γεγονός που δεν άρεσε και πολύ στην τελευταία.

Η διαμάχη δείχνει πως οξύνθηκε  κατά πολύ την περασμένη εβδομάδα, όταν η FIFA ακύρωσε μια συνάντηση του  Συμβουλίου Στρατηγικής  της,  που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Ασουνθιόν , πρωτεύουσα  της Παραγουάης και την μετέφερε στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η απόφαση αυτή της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έπληξε τον πρόεδρο της Conmebol, Αλεχάνδρο Ντομίνγκες σε μεγάλο βαθμό και επέτεινε τις σχέσεις των δύο μερών.  Η συνάντηση τώρα που  θα διεξαχθεί στην Ζυρίχη, στο «αρχηγείο» της FIFA θα πραγματοποιηθεί  στις 20 Μαρτίου.
                                                           

Η επιστολή Ντομίνγκες
Στις 19 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Conmebol,Αλεχάνδρο Ντομίνγκες έστειλε επιστολή στον ομόλογό του , κορυφαίο διοικητική ηγέτη της  FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο που έγραφε ότι έλαβε γνώση της  αλλαγής έδρας της συνάντησης  με "έκπληξη και απογοήτευση".
 Στην επιστολή μάλιστα αυτή ο διοικητικός ηγέτης της Νοτίου  Αμερικής δηλώνει ότι η απόφαση να ακυρωθεί η εκδήλωση εξαιτίας της απόστασης «παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης που προωθείται από τη FIFA καθ 'όλη της την ιστορία  [...] και  αποτελεί μονομερή και αποκλειστική απόφαση και  σαφή κατάχρηση εξουσίας ».

Διευκρινίζει μάλιστα υποπτεύεται ποιος είναι ο λόγος  που ισχυρίζεται η FIFA ότι είχε πάρει απόφαση για την αλλαγή έδρας της εν λόγω  συνάντησης.

Ο κ. Ντομίνγκες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « αυτός ο τόπος ( η Παραγουάη) , που βλέπετε ως απομακρυσμένο, οικονομικά αναποτελεσματικό και με κινδύνους για την υγεία, μόλις φιλοξένησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Παραλίας (φούτσαλ) , εκτός από τη φιλοξενία ενός γραφείου περιφερειακής ανάπτυξης της FIFA.

Παράλληλα έχουν αναδειχθεί και ορισμένοι  από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές , προπονητές και διαιτητές στον κόσμο, οι οποίοι συμβάλλουν στο μεγαλείο αυτού του αθλητισμού – λέει χαρακτηριστικά  ένα απόσπασμα από την επιστολή.

Ο κ. Ντομίνγκες υπενθυμίζει ακόμη  ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Συμβουλίου Στρατηγικής της (το κύριο όργανο της FIFA) , αποτελούμενο από 36 μέλη από όλες τις ηπείρους - σε μέρη όπως η Καλκούτα, το Μαϊάμι, η Σανγκάη και η Μόσχα και ότι «η απόσταση δεν ήταν ποτέ καθοριστικό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η FIFA έχει αναφέρει την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων κορωναϊού ως έναν από τους λόγους για την κατάργηση της συνάντησης από την Παραγουάη.

Μέχρι στιγμής, οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας δεν έχουν εντοπίσει περιπτώσεις μόλυνσης από τη νόσο αυτή στη Νότιο Αμερική, ακόμα λιγότερο στην Παραγουάη. Γεγονός  που δυστυχώς απέχει από την πραγματικότητα άλλων ηπείρων [...] Πιστεύω ότι αναφέροντας τον κορωναϊό,  ως παράγοντα που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση της συνάντησης στην  Παραγουάη,  στερείται συνεκτικών και αυστηρών θεμελίων κατάλληλων για έναν οργανισμό που κυβερνά τα μέλη  του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Όταν η FIFA αποφάσισε να μεταφέρει τη συνάντηση της Ασουνθιόν  στη Ζυρίχη, είχε υποστηρίζει επίση ότι η  αλλαγή θα φέρει "οικονομικά οφέλη". Στην επιστολή προς τον κ. Ινφνατίνο , ο Αλεχάνδρο Ντομίνγκες  (ο οποίος είναι και  αντιπρόεδρος της FIFA και πρόεδρος της Οικονομικής της  Επιτροπής)  αμφισβητεί αυτή την υπόθεση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητεί από την οντότητα να παρουσιάσει "μια λεπτομερή έκθεση" με όλο το κόστος των πέντε τελευταίων συνεδριάσεων του Συμβουλίου (Σαγκάη, Παρίσι, Μαϊάμι, Κιγκάλι και Μόσχα), επιπλέον των δαπανών για την ακύρωση της εκδήλωσης στην Παραγουάη. Τέλος, ο Ντομίνγκες προτείνει ότι η FIFA θα καθορίσει "κριτήρια επιλογής" για τις επόμενες συνεδριάσεις του.
                                                       

Απάντηση της FIFA
Η επιστολή του Αλεχάνδρο Ντομίνγκες  στάλθηκε στον Πρόεδρο της FIFA,Τζιάνι Ινφαντίνο , αλλά απάντηση έδωσε η γενική γραμματέας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας  η Φατιμά Σαμούρα.

Στην επιστολή η κ.  Σαμούρα επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση «δεν σκοπεύει να αποτύχει με την αρχή της μη διάκρισης ή με σεβασμό προς κανέναν από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην προετοιμασία της συνάντησης στην Παραγουάη».

Είμαι πεπεισμένη  ότι, παρά την κατανοητή αρχική απογοήτευση, θα δεχτείτε αυτήν την απόφαση, η οποία θα ληφθεί μετά τη ζύγιση των περιστάσεων της στιγμής, τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα πολλών συναδέλφων σας. Πιστεύω επίσης ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες και τις προσπάθειές μας,  όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη βελτιστοποίηση των δαπανών, γνωρίζοντας ότι το μέλλον συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη και ευαισθησία σε αυτούς τους τομείς - λέει η κ. Σαμούρα.

Η Φατιμά Σαμούρα  υπενθυμίζει επίσης ότι από τη θέση του Γενικού Γραμματέα (τον Ιούνιο του 2016), η Νότιος Αμερική φιλοξένησε πέντε τουρνουά της FIFA - τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, το Παγκόσμιο Κύπελλο Futsal στην Κολομβία το 2016, το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 17 στην Ουρουγουάη το 2017, το Παγκόσμιο Κύπελλο U17 στη Βραζιλία και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου φούτσαλ (παραλίας) στην Παραγουάη το 2019.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου αυτή την περίοδο - προσθέτει η κ. Σαμούρα.

Η  γενική γραμματέας της FIFA αναφέρει ότι θα ζητήσει επίσης από τη διοίκηση της,  να αναλύσει τις προτάσεις του Ντομίνγκες . Τόσο η λεπτομερής περιγραφή των δαπανών των τελευταίων συνεδριάσεων,  όσο και η θέσπιση κριτηρίων για την επιλογή της θέσης των επόμενων συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Καταλήγει μάλιστα στην επιστολή της: « Είναι η επιθυμία μου η επιστολή  να επιβεβαιώσει την πλήρη δέσμευση και σεβασμό της FIFA για όλους τους πoδοσφαιριστές και παράγοντες του  αμερικανικού ποδοσφαίρου.
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...