Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….

Μετακίνηση του Ευρώ 2020 για ένα έτος μετά; Μήπως ακύρωση ; Απλά  κλειστές πόρτες; Στο «αρχηγείο» της   UEFA  πάντως στη Νιόν  Δεν θέλουν καν να ακούσουν για έκτακτα γεγονότα.  "Πιστεύουμε ότι το Ευρω θα διεξαχθεί κανονικά  τον Ιούνιο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος άλλες υποθέσεις", υποστηρίζουν από την Ελβετική πόλη.  Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με τους ρυθμούς που εξελίσσεται ο κορωναιός σε όλο τον κόσμο, η Νιόν φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχό για το μέλλον.  Οι Κυβερνήσεις αποφασίζουν τι και πώς. Κλειστά κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι , μουσεία και, φυσικά τώρα με το ποδόσφαιρο. Τι θα γίνει όμως ;
 

Μετά τις δηλώσεις του Ολάς ο οποίος επέμενε για πιθανή διεξαγωγή του αγώνα της Γιουβέντους με την Λιόν σε ουδέτερη έδρα, λόγω της επείγουσας έκτακτης ανάγκης από τον κοροναϊό, η ΟΥΕΦΑ  αποφάνθηκε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Τορίνο κεκλεισμένων των θυρών.  Η  UEFA είναι αλήθεια  αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την κατάσταση που σχετίζεται με τους κοροναϊούς.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις εθνικές αρχές σχετικά με το Covid-19 και την ανάπτυξή του. Είμαστε σε επαφή με όλους τους συλλόγους» ήταν η δήλωση ενός εκ των κορυφαίων παραγόντων της…
Ωστόσο καμία έως τώρα εθνική ομοσπονδία δεν έχει υποβάλλει αίτημα για κάποια αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης του Ευρωπαικού πρωταθλήματος…

Τελευταία  φορά που αναβλήθηκε μια μεγάλη διοργάνωση , χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο  πόλεμο: μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, το επόμενο έγινε  το 1950. Εδώ μπορείτε λογικά να φανταστείτε ότι ένα εμβόλιο- αντίδοτο  θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Έτσι  λένε, και εν τω μεταξύ πολλές δραστηριότητες , συμπεριλαμβανομένου και  του αθλητισμού, πρέπει να προσαρμοστούν.
 Το ημερολόγιο είναι καταρτισμένο  από τώρα έως το  Νοέμβριο του 2022, την (ανορθόδοξη) ημερομηνία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την πολύ ζέστη του Κατάρ. Δεν είναι  εύκολο να βρεθεί μία ελεύθερη ημερομηνία.

Τρεις λύσεις…
Οι λύσεις που προτείνονται είναι: 1η λύση (;)  Οι πόρτες κλειστές . Η εικόνα σίγουρα δεν θα ήταν ωραία ενώ θα υπήρχε και μία οικονομική κατάρρευση: -500 εκατομμύρια από τη μη πώληση εισιτηρίων, καθώς και συναφείς δραστηριότητες.

2η Λύση (;) Μεταφορά της διοργάνωσης πίσω κατά ένα έτος. Να μην διεξαχθεί δηλαδή το καλοκαίρι του 2020 αλλά αυτό του 2021. Δεν είναι λίγες οι εθνικές ομοσπονδίες που ήδη έχουν κάνει νύξη στην   UEFA . Βεβαίως για να παρθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει να συνεδριάσει η επιτροπή εκτάκτων αναγκών των  UEFA- FIFA  και να πράξει αναλόγως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να προσποιηθεί τίποτε. Ότι σχέδιο Β΄, Γ΄, Δ υπάρχει πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως.

3η  Λύση ; Ακύρωση της διοργάνωσης. Να ξεκινήσει  εκ νέου το 2024 στη Γερμανία. Με απώλειες που φυσικά θα κατανεμηθούν στις 12 φιλοξενούμενες πόλεις- χώρες.  Αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν θα είναι ευχάριστα. Θα πρόκειται για μία  αθλητική τραγωδία.
Εκείνη στην Ευρώπη που δείχνει να έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον είναι μακράν η  Ιταλία, με περισσότερες από 9.200 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Παγκοσμίως έχουμε έως τώρα πάνω από 114.000 μολύνσεις , ενώ  αριθμός των νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει περάσει τις 4.000.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε σε συνεργασία με την Ολυμπιακή επιτροπή αποφάσισαν ότι αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες τουλάχιστον έως τις 3   Απριλίου.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία  οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες (Α’ και Β’) αποφάσισαν όπως οι δύο προσεχείς αγωνιστικές τους , διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Στην Γερμανία τα εντός έδρας παιχνίδια της Μπάγερν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών , όπως επίσης της Γκλάντμπαχ με την Κολωνία (αναμετρώνται στις 11/3) και το φιλικό εναντίον της Ιταλίας (31/3). Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως περίπου  2 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο θα χάσουν οι σύλλογοι της Bundesliga από τα εισιτήρια  το προσεχές διάστημα.

ΣΕ Ελλάδα και Κύπρο ισχύουν πλέον τα ίδια: Οι δύο προσεχείς αγωνιστικές θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών .Στην Ελλάδα ο περιορισμός ισχύει έως τις 23/3 και στην Κύπρο έως τις 31/3

Από την πλευρά της η   UEFA έχει αποφασίσει πως τα ακόλουθα ματς θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών: Champions league: Βαλένθια- Αταλάντα (έγινε χθες βράδυ), Μπαρσελόνα- Νάπολι, Παρί Σεν Ζερμέν- Μπορούσια Ντόρτμουντ,Μπάγερν- Τσέλσι.

Europa league: Ολυμπιακός- Γούλβς, Χετάφε- Ιντερ, Σεβίγια- Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- ΛΑΣΚ.

Οι εξελίξεις τρέχουν και θα είμαστε εδώ για να τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, έως ότου βρεθεί η πιο σωστή λύση, πέραν του αντίδοτου που θα ήταν η ιδανική…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία αναγνώρισε τα μέλη της FIFA που δωροδοκήθηκαν για το Μουντιάλ 2018
ΒΙΝΤΕΟ: Ξεσαλώνει στη Μύκονο η πανέμορφη πρέσβειρα του Μουντιάλ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλαιγαν στο «αντίο» της εθνικής Γαλλίας οι Ρωσίδες εργαζόμενες του ξενοδοχείου
Μουντιάλ 2018: Ισως το πιο συναρπαστικό της ιστορίας!
Οι ποινές στους εισβολείς στον τελικό του Μουντιάλ!
Ραμί: «Το βράδυ της νίκης με την Αργεντινή άρχισα να κυνηγάω τους συμπαίκτες μου με πυροσβεστήρα»
ΒΙΝΤΕΟ: ʼναψε καπνογόνο ο Μόντριτς!
ΒΙΝΤΕΟ: O εγγονός του Νίκου Αναστασιάδη πνίγεται στην αγκαλιά του Μπαπέ
ΒΙΝΤΕΟ: Τρολάρισμα Πογκμπά σε ʼγγλους με «It's coming home»
Από €400.000 θα πάρουν οι Γάλλοι διεθνείς (τα χαρίζει ο Μπαπέ)