Ο συμβολισμός του αλβανικού αετού που προκάλεσε σούσουρο για τον Τραμετσάνι

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουμε δει στο παρελθόν αθλητές να πανηγυρίζουν με τα χέρια τους και να σχηματίζουν το σήμα του αετού που απεικονίζεται στη σημαία της Αλβανίας.

Τις τελευταίες μέρες μετά και την πρόσληψη του Πάολο Τραμετσάνι από τον ΑΠΟΕΛ, έχουν γίνει έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε οπαδούς των γαλαζοκιτρίνων και μη, για την επίμαχη φωτογραφία που δείχνει τον Ιταλό τεχνικό να σχηματίζει τον αλβανικό αετό μαζί με ένα συνεργάτη του.

Για το συγκεκριμένο γεγονός ρωτήθηκε και ο προπονητής της ομάδας της Λευκωσίας, στη σημερινή (11/10) διάσκεψη Τύπου παρουσίασης του. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο λέγοντας πως: «Σήμερα είναι μία χαρούμενη ημέρα, ξεκινώ δουλειά σε ένα νέο κλαμπ».

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιανουάριο «χάλασε» ουσιαστικά η μεταγραφή του Εργκούς Κάτσε στον ΑΠΟΕΛ ενώ και για τον ίδιο είχε κυκλοφορήσει μια φωτογραφία που φορούσε μπλούζα του UCK (σ.σ αλβανική παραστρατιωτική οργάνωση).

Αρκετοί ποδοσφαιριστές, όχι απαραίτητα καταγόμενοι από την Αλβανία στο παρελθόν έχουν πανηγυρίσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν τιμωρηθεί από τις ομάδες τους για το συμβάν, ή έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις να μην τον σχηματίζουν στους πανηγυρισμούς. 

Μερικά παραδείγματα αποτελούν οι Γκρανίτ Τσάκα και Σερντάν Σακίρι που πανηγύρισαν με αυτό τον τρόπο σκοράροντας με την Εθνική Ελβετίας, ενώ το ίδιο έκανε και ο Παϊτίμ Κασάμι, όταν χάρισε στον Ολυμπιακό Πειραιώς τη νίκη κόντρα στη Γιουβέντους.  

Τι συμβολίζει τελικά αυτή η ενέργεια στην οποία προέβηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές κατά διαστήματα; 

Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως πρόκειται για έναν λαϊκό μύθο της Αλβανίας. 

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο ένας νεαρός σε ηλικία περπατούσε και ξαφνικά πάνω από το κεφάλι του πέταξε ένας αετός που κρατούσε ένα φίδι, το οποίο πέταξε στη φωλιά έτσι ώστε να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο. Το φίδι δεν είχε πεθάνει και ήταν έτοιμο να δαγκώσει το μικρό αετόπουλο.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και έτσι σκότωσε το φίδι με ένα βέλος σώζοντας το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κατευθύνθηκε σπίτι του, μέχρι που τον σταμάτησε ο αετός ρωτώντας τον γιατί πήρε το παιδί του.

Ο άντρας του απάντησε πως το έσωσε και ένιωσε πως του ανήκει, ενώ ο αετός του προσέφερε αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη με αντάλλαγμα να του το δώσει πίσω. Ο νεαρός αποδέχθηκε και με τα χρόνια έγινε παντοδύναμος. Εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο βασιλιά που οι χωρικοί του τον αποκαλούσαν «γιο του αετού» και η χώρα που δημιούργησε ήταν η «γη του αετού».

Ο αετός στη σημαία της Αλβανίας συμβολίζει τον νότο και τον βορρά γι'αυτό και έχει δύο κεφάλια. Σύμφωνα με τους ιστορικούς επέζησε ως σύμβολο από τις οικογένειες που κατοικούσαν στην περιοχή και αργότερα στις 28 Νοεμβρίου 1912 έγινε επίσημα η σημαία του κράτους της χώρας. 

Δειτε Επισης

Παίζει κανονικά κόντρα στον Ολυμπιακό ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ένας «μάγος» στο λιμάνι
«Ψηλά στη λίστα του ΑΠΟΕΛ για μεταγραφή ο Καρλίτος, έδειξε ενδιαφέρον και ο Άρης Θεσσαλονίκης»
«Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Αντώνη Παπαδόπουλο»
Σκάουτ από την ΑΕΚ Αθηνών για τον Πίττα στη Στοκχόλμη-«Τους έδωσα κάτι καλό για να δουν»
Έχασε και από την Μπράιτον και πάει πληγωμένη στο Φάληρο η Άστον Βίλα
ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ
Ο Φανιέρος πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσό στον έρανο της Ανόρθωσης εις μνήμη του πατέρα του
Σε αναμμένα κάρβουνα στην Άστον Βίλα-Αποχώρησε με πρόβλημα ο Ρότζερς