Έτσι είδε η διεθνής κοινότητα την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ
18:58 - 12 Ιουνίου 2018
Η ιστορική συνάντηση του αμερικανού Πρέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον μέχρι πρότινος ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποτέλεσε όπως ήταν αναμενόμενο το πρώτο θέμα στην παγκόσμια επικαιρότητα, ενώ οδήγησε τις απανταχού κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εκδώσουν ανακοινώσεις, στις πλείστες των οποίων χαιρέτιζαν το μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκρινε πως η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη είναι ένα «σημαντικό βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την υλοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.
Σε ένα δελτίο τύπου, ο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις πλευρές να «αδράξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία», ενώ προσέφερε εκ νέου την πείρα και εμπειρογνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος: την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ.
«Προκειμένου να επιτευχθεί η εφαρμογή της σημερινής και των προηγούμενων συμφωνιών, σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα χρειαστεί υπομονή και η στήριξη της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος επίσης χαιρέτισε το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζοντας τη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Ουν, είπε πως αυτή είναι «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας] δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας δημιουργούν θετική εντύπωση, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.
«Και εμείς επίσης, όπως κι εσείς, βλέπουμε τηλεόραση, παρακολουθούμε τις δηλώσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές. Κείμενα δεν είδαμε. Κατά την άποψη μου ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί , αλλά το ίδιο το γεγονός της συνάντησης, είναι φυσικά θετικό» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.
Η δέσμευση της Βόρειας Κορέας στην αποπυρηνικοποίηση είναι μια ένδειξη πως ο ηγέτης της, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εντέλει έλαβε σοβαρά υπόψη το μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.
Διαβάζοντας μια δήλωση του Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε στους δημοσιογράφους: «Καλωσορίζουμε το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση κορυφής, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα σε μια περιοχή ζωτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». Πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ελπίζουμε πως ο Κιμ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση».
Το έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.
«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.
«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κίνα χαιρετίζει και στηρίζει τα επιτεύγματα της συνάντησης των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κάλεσε τους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε μία βασική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την εδραίωση ενός μηχανισμού για την ειρήνη.
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό και θετικό που οι δύο ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και έχουν έναν ισότιμο διάλογο, κάτι που γράφει ιστορία.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξήρε την υπόσχεση που έδωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Η σαφής επιβεβαίωση του ηγέτη Κιμ προς τον πρόεδρο Τραμπ για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι πολύ μεγάλης σημασίας» είπε ο Άμπε σε δημοσιογράφους αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο την ιστορική Σύνοδο μεταξύ ΗΠΑ-Β.Κορέας.
Ο Σίνζο Άμπε επισήμανε επίσης ότι η επίλυση του θέματος των Γιαπωνέζων υπηκόων που έχουν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα απαιτεί τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να ζητήσει διευκρινίσεις για τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ μετά τη δήλωσή του ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Το ΝΑΤΟ επίσησς χαιρέτισε την "ιστορική" συνάντηση, με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να σημειώνει ότι στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
"Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την ιστορική σύνοδο κορυφής. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Μια κορεατική χερσόνησος ελεύθερη από πυρηνικά όπλα θα συμβάλει στην ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην περιοχή και στην ασφάλεια ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας", ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ανακοίνωσή του.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τη Σύνοδο χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική», ενώ συνέδεσε τις συνομιλίες στη Σιγκαπούρη με την σκληρή στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από την κορεατική χερσόνησο το πυρηνικό οπλοστάσιο» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μια ανακοίνωση.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει υιοθετήσει μια σθεναρή στάση εναντίον της προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως της επιθετικότητάς (της Τεχεράνης) στη Μέση Ανατολή».
Η Αίγυπτος εξάλλου χαιρέτισε τη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λέγοντας ότι τα θετικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίτευξη της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.