Ζόρικη μάχη για την πρωτιά
10:29 - 26 Μαΐου 2019
Του απεσταλμένου της ΕΑΚ στο Μαυροβούνιο, Ευτύχιου Γιαξή
Το σύνθημα για την πρωτιά στους 18ους ΑΜΚΕ, που θα διεξαχθούν στο Μαυροβούνιο και θ’ αρχίσουν αύριο Δευτέρα με την τελετή έναρξης, έδωσε η γενική διευθύντρια της ΚΟΕ, κα. Όλγα Πιπερίδου-Χρυσάφη, στη δημοσιογραφική διάσκεψη της περασμένης Τρίτης, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να θέσουμε χαμηλότερο στόχο, «από τη στιγμή που πρόκειται για αγώνες με τους οποίους αναδεικνύεται και αξιολογείται το αθλητικό επίπεδο της χώρας».
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης επιχείρησε ακολούθως να αφαιρέσει λίγη από την πίεση, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν περιστρέφονται όλα γύρω από το αποτέλεσμα και ότι το κυριότερο που μας ενδιαφέρει είναι οι εμπειρίες που παίρνουν οι νεαροί αθλητές μας, όμως ανέφερε, βεβαίως, και ο ίδιος πως θα διεκδικήσουμε την πρώτη θέση. Ποσό εφικτό είναι να την πάρουμε; Αν σε προηγούμενες διοργανώσεις η πρόβλεψη ήταν δύσκολο εγχείρημα, στη φετινή είναι σχεδόν ακατόρθωτο...
Καθορίζει πολλά το Μαυροβούνιο
Οι ΑΜΚΕ είχαν μέχρι τώρα τρεις μεγάλες δυνάμεις, την Κύπρο, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, όμως από φέτος γίνονται τέσσερις, καθώς οι οικοδεσπότες Μαυροβούνιοι κατεβάζουν για πρώτη φορά πλήρη αποστολή (η μεγαλύτερη απ’ όλες τις χώρες) με στόχο να πρωταγωνιστήσουν και να κυνηγήσουν ακόμη και την πρωτιά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς την κατανομή των μεταλλίων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια χώρα ενδεχομένως θα ευνοηθεί από τα μετάλλια που θα πάρουν οι διοργανώτες. Αν, για παράδειγμα, το Μαυροβούνιο αντλήσει αρκετά μετάλλια από αθλήματα και αγωνίσματα στα οποία άλλες χρονιες κυριαρχούσε η Κύπρος, όπως π.χ. ο Στίβος, θα είναι βεβαίως εις βάρος μας, ενώ αν πρωτεύσει εκεί όπου συνήθως παίρνουν τα μετάλλια η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, θα είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό, φυσικά, νοουμένου ότι οι οικοδεσπότες δεν θα πάρουν τόσα μετάλλια ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι τους ΑΜΚΕ!
Το 5/6 της «έδρας»
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι η... έδρα. Μπορεί το Μαυροβούνιο να είναι άπειρο όσον αφορά τους ΑΜΚΕ, καθώς μετρά μόλις τέσσερις παρουσίες κι αυτές περισσότερο... τυπικές και με ολιγομελείς αποστολές, όμως διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως οι διοργανώτριες χώρες τα πάνε περίφημα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι, από τις έξι φορές που οι Αγώνες διοργανώθηκαν από μία εκ των τριών μεγάλων δυνάμεων, μόνο μία δεν νίκησε η οικοδέσποινα χώρα. Αυτό συνέβη το 2003 στο Λουξεμβούργο, το οποίο κατετάγη τρίτο, ενώ την άλλη φορά που διοργάνωσε τους Αγώνες, κέρδισε με σημαντική διαφορά τόσο στα χρυσά, όσο και στα συνολικά μετάλλια. Κύπρος (1989, 2009) και Ισλανδία (1997, 2015) κέρδισαν αμφότερες τις φορές που έκαστη φιλοξένησε τους ΑΜΚΕ.
Ζόρικο, αλλά εφικτό
Σε καμία περίπτωση τα πιο πάνω δεν σημαίνουν πως η Κύπρος δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά. Αν δεν ήταν ρεαλιστικός, δεν θα ετίθετο αυτός ο στόχος από τη γενική διευθύντρια της ΚΟΕ. Θα χρειαστεί, βεβαίως, υπερπροσπάθεια από την κυπριακή αποστολή για να επικρατήσει και των τριών κύριων... αντιπάλων της και οι αθλητές μας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και με αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση αλλά και ενθουσιασμό, να παλέψουν για τα μετάλλια. Ευχόμαστε να είναι και τυχεροί, καθώς αναμένονται πολλά τα μετάλλια που θα κριθούν... στο νήμα.
Η «πίεση» στα... αστέρια
Πίεση με τη σημασία της λέξης προς τους αθλητές μας για την πρωτιά δεν υπάρχει, όμως δεδομένα υπάρχουν απαιτήσεις για ικανοποιητική παρουσία από το σύνολο της κυπριακής αποστολής και κυρίως από τα πιο «μεγάλα» της ονόματα. Ναι μεν μεγάλο ποσοστό της αποστολής αφορά άπειρους από τέτοιες διοργανώσεις αθλητές όμως δεν λείπουν και οι πιο... ψημένοι από διεθνείς αγώνες, που όπως είναι λογικό, συγκεντρώνουν και αρκετές από τις ελπίδες μας για μετάλλια (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν περιμένουμε διακρίσεις από τους υπόλοιπους).
Πέραν των ομαδικών αθλημάτων, αρκετούς τέτοιους έχει ο Στίβος, με τον Κυριάκο Ιωάννου (Ύψος) να ξεχωρίζει και να πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από τους Γιώργο Κονιαράκη, Στυλιάνα Κυριακίδου (Δισκοβολία, Σφαιροβολία), Νίκανδρο Στυλιανού, Μαρία Αριστοτέλους (Επί Κοντώ), Πάρη Μπατζάβαλη (Ακοντισμός), Σκεύη Ανδρέου (100μ., 4Χ100μ.), Νταγκμάρα Χάντζλικ (5.000μ., 10.000μ.) και Ναταλία Ευαγγελίδου (800μ., 4Χ400μ.). Στη Σκοποβολή συναντάμε αθλητές όπως ο Ανδρέας Μακρής (Τραπ) και η Παναγιώτα Χαραλάμπους (Αεροβόλο Πιστόλι), στην Κολύμβηση οι Κάλια Αντωνίου και Αλεξάνδρα Σιεκόλεβα (σε 4-5 διαφορετικά αγωνίσματα έκαστη), ενώ κάποια από τα άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν από την κυπριακή αποστολή είναι ο Γιώργος Μπαλαρζισβίλι στο Τζούντο (-60 Kg), η Ραλούκα Σερμπάν στην Αντισφαίριση και ο Μάριος Γιάγκου στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση. Βεβαίως, πέραν των πιο πάνω, στην αποστολή υπάρχουν κι αρκετοί άλλοι καταξιωμένοι και έμπειροι αθλητές που μπορούν να μας ανεβάσουν ψηλά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ένας αθλητής μας που ήταν φαβορί για τουλάχιστον ένα μετάλλιο, ο Αμίν Χατίρι, τελικά θα λείψει λόγω τραυματισμού, έτσι η κυπριακή αποστολή μειώθηκε στους 140 αθλητές.
Ταξίδι δύο δόσεων
Σε δύο δόσεις ταξιδεύει σήμερα με προορισμό το Μαυροβούνιο η κυπριακή αποστολή. Ένα κομμάτι της αποτελούμενο από περίπου 30 άτομα (η Κολύμβηση, το Τζούντο καθώς και κάποια μέλη της διοικητικης και της δημοσιογραφικής ομάδας) θα ταξιδεύει ήδη, καθώς στις 06:25 αναμενόταν να αναχωρήσει με πτήση των Αυστριακών Αερογραμμών και μετά από στάση στη Βιέννη, αναμένεται να αφιχθεί στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα γύρω στις 15:15 (ώρα Κύπρου). Το υπόλοιπο και κύριο μέρος της αποστολής θα αναχωρήσει απόψε στις 23:00 με ναυλωμένη πτήση της Blue Air (άφιξη στη 01:55, 00:55 τοπική).
Yπενθυμίζουμε πως τη Δευτέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο την τελετή έναρξης που θα αρχίσει στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Κύπρου) στην παλιά πόλη της Μπούντβα και οι αθλητές μας θα ριχθούν στη μάχη των 18ων ΑΜΚΕ την Τρίτη, με εξαίρεση αυτούς του Στίβου και της Σκοποβολής, για τους οποίους η δράση αρχίζει την Τετάρτη.