Μία από τις πιο πετυχημένες και αποτελεσματικές χρονιές για τον κυπριακό στίβο το 2023

Το 2023 είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και αποτελεσματικές χρονιές στην ιστορία του κυπριακού στίβου, από κάθε άποψη, επεσήμανε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Α. Μάρκαρης.

Ανέφερε, παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι επιθυμία της Ομοσπονδίας είναι η αξιοποίηση της Ελένης Αρτυματά, όπως και άλλων κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι εντάσσονται στο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης.

Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ είπε ότι οι βάσεις για μια επάξια κυπριακή εκπροσώπηση του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχουν τεθεί από φέτος.

«Στο Τόκυο το 2021 εκπροσωπηθήκαμε από δύο αθλητές και μία αθλήτρια. Πιστεύουμε εύλογα ότι η κυπριακή ομάδα στίβου που θα βρεθεί στο Παρίσι το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αναμένουν ότι τα αποτελέσματα εντός του 2024 θα είναι εφάμιλλα της εξαιρετικής πορείας που κατέγραψε ο κυπριακός στίβος το 2023.

Σε ερώτηση για το τι αφήνει πίσω του το 2023 για τον κυπριακό στίβο, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ απάντησε ότι το 2023 είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και αποτελεσματικές χρονιές στην ιστορία του κυπριακού στίβου, από κάθε άποψη.

«Οι επιτυχίες του κυπριακού στίβου ήταν φέτος διαδοχικές και ξεπέρασαν τα γεωγραφικά όρια και μεγέθη του τόπου μας. Με τις διεθνείς νίκες, τα μεγάλα μετάλλια, τις υψηλές επιδόσεις, τα Παγκύπρια ρεκόρ, τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο Κ20 και τη συνολική παρουσία τους, οι Κύπριοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες στίβου αποτελούν τους καλυτέρους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι τα τηλεοπτικά πλάνα και φωτογραφίες των Μίλαν Τράικοβιτς, Ολίβιας Φωτοπούλου, Έλενας Κουλιτσένκο, Ναταλίας Χριστοφή κ.α., να υψώνουν στα ευρωπαϊκά στάδια τη σημαία της Κύπρου, έκαναν φέτος το γύρο του κόσμου στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε, επίσης, ότι στο κορυφαίο ομαδικό ραντεβού της διετίας, η Εθνική Ομάδα επέδειξε απαράμιλλο πνεύμα αγωνιστικότητας και ομαδικότητας, πετυχαίνοντας τον πολυπόθητο στόχο της παραμονής στη δεύτερη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στην Σιλέσια της Πολωνίας.

«Στο πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων και των τριών κατηγοριών, πανηγυρίσαμε τα δυο τεράστια αργυρά μετάλλια των Τράικοβιτς και Ολίβιας Φωτοπούλου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, στα πλαίσια των οποίων είχε ενταχθεί η διοργάνωση. Ακολουθήσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Κύπρου, σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες Κ23, με την Έλενα Κουλιτσένκο και ο θρίαμβος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σερβία, όπου συγκεντρώσαμε τη μεγαλύτερη συγκομιδή, οκτώ μεταλλίων. Μίλαν Τράικοβιτς, Ολίβια Φωτοπούλου και Ναταλία Χριστοφή ‘έκοψαν το νήμα’, με εξαιρετικές επιδόσεις, δείχνοντας την παγκόσμια τους κλάση», πρόσθεσε.

Νέα γενιά του στίβου

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ ανέφερε ότι η νέα γενιά του στίβου υπέβαλε τα διαπιστευτήρια της στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

«Με πρωτοφανή συγκομιδή μεγάλων μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, με τους κορυφαίους τον κόσμο Βαλεντίνα Σάββα και Ιωσήφ Κεσίδη και με παρουσία πολυάριθμων νεαρών αθλητών μας σε ευρωπαϊκούς τελικούς αγωνισμάτων, πέτυχαμε πολύ περισσότερα από μια αισθητή παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα μετάλλια στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων συμπλήρωσαν το πλούσιο παζλ των επιτυχών της νέας γενεάς του αθλήματος, συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη για το έτος 2023, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης, «εκπροσωπηθήκαμε επάξια από έξι σπουδαίους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, πανηγυρίζοντας τρεις προκρίσεις και ισάριθμες κυπριακές παρουσίες σε ημιτελικούς δρομικών αγωνισμάτων και την πρόκριση και παρουσία στον τελικό του Ύψους Γυναικών.

Διεθνές Μίτινγκ Στίβου στην Κύπρο

Είπε, παράλληλα, ότι με φάρο την επιτυχία του 1ου Cyprus International Athletics Meeting που διοργάνωσε το 2022 η ΚΟΕΑΣ, υλοποίησαν φέτος το στόχο τους για διοργάνωση ενός ακόμη πιο αναβαθμισμένου διεθνούς μίτινγκ στίβου στην Κύπρο, προσφέροντας στους Κύπριους αθλητές και στις αθλήτριες την ευκαιρία να αγωνιστούν εντός έδρας, σε αγώνες υψηλού επιπέδου και να συγκεντρώσουν σημαντικούς βαθμούς, βελτιώνοντας τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου να αναβαθμίσει τη διοργάνωση στα Χάλκινα Μίτινγκ του World Athletics Continental Tour, αποτέλεσε τιμή και αναγνώριση για την ΚΟΕΑΣ και την Κύπρο. Η μικρή μας χώρα πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επίλεκτα Ευρωπαϊκά Κράτη που διοργανώνουν μίτινγκ αυτού του επιπέδου και αποτελούν αγωνιστικό προορισμό για κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Μάρκαρης, στο Τσίρειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ βρέθηκαν τον Μάϊο, μεγάλα ονόματα του αθλήματος από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Ολυμπιονίκη, στο άλμα εις μήκος, Μιλτιάδη Τεντόγλου και άλλων μεγαθηρίων του στίβου.

«Η αξιολόγηση του 2ου Cyprus International Athletics Meeting από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ήταν εξαιρετική, κάτι που προσθέτει κύρος και προσδοκίες στην διοργάνωση του νέου έτους», σημείωσε.

Cyprus Road Races- Grand Prix

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ ανέφερε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία καινοτόμησε φέτος, εγκαινιάζοντας τη διοργάνωση σειράς από πέντε αγώνων σε δημόσιο δρόμο, με την επωνυμία Cyprus Road Races Grand-Prix.

«Οι εν λόγω αγώνες μαζικής συμμέτοχης διοργανώθηκαν με επιτυχία από την ΚΟΕΑΣ, σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, την Εθνική Φρουρά και του δήμους Στροβόλου, Λάρνακας, Παραλιμνίου, Λεμεσού και Πάφου. Το Cyprus Road Races Grand-Prix αποσκοπεί στην ενθάρρυνση του κοινού για ασφαλή άθληση, στην ενδυνάμωση του εσωτερικού αθλητικού τουρισμού και βεβαίως στην οικονομική στήριξη των σχεδιασμών της Ομοσπονδίας μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μάρκαρης ανέφερε ότι παρά τις προκλήσεις της νεοφώτιστης αυτής, για την ΚΟΕΑΣ, δρομικής διοργάνωσης, τα αποτελέσματα κρίνονται πολύ θετικά, τόσο από οργανωτικής όσο και από οικονομικής άποψης.

«Επενδύουμε σε αυτό το σχεδιασμό, διεκδικούμε τον θεσμικό ρόλο που αναλογεί στην Ομοσπονδία σε αυτές τις διοργανώσεις και αισιοδοξούμε ότι το Cyprus Road Races Grand-Prix θα αγκαλιαστεί ακόμη περισσότερο από το δρομικό κίνημα και τους χορηγούς», πρόσθεσε.

Έργα υποδομής

Ανέφερε, παράλληλα, ότι εντός του τρέχοντος έτους αποπερατώθηκε η ανακατασκευή του ελαστικού τάπητα στα δύο γήπεδα του Εθνικού Σταδίου Στίβου-ΓΣΠ και άρχισαν τα πολύ-αναμενόμενα έργα ανακατασκευής του ελαστικού τάπητα στίβου στο Στάδιο ΓΣΖ στη Λάρνακα.

Όπως είπε, τα δυο αυτά βαρυσήμαντα έργα, σηματοδοτούν την ευόδωση των μακροχρονίων τους ομαδικών και επίμονων προσπαθειών και την επιτυχή υλοποίηση δύο στρατηγικών στόχων, «οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στον τόπο μας».

«Αναμένουμε ότι με το πέρας του ποδοσφαιρικού προσθήματος 2023-2024, τον προσεχή Μάιο το έργο θα υλοποιηθεί κανονικά, βάσει των συμφωνηθέντων και η ανακατασκευή του ταρτάν στο κρατικό Παφιακό Στάδιο, ‘Στέλιος Κυριακίδης’, μετά από δυο διαδοχικές αναστολές», πρόσθεσε.

Σε σχόλιο ότι σιγά -σιγά αθλητές που άφησαν το στίγμα τους στον κυπριακό στίβο και τίμησαν την Κύπρο διεθνώς τερματίζουν την καριέρα τους, με τελευταία να μας αποχαιρετά η Ελένη Αρτυματά και ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση της στο μέλλον ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ απάντησε ότι η Ελένη Αρτυματά αποτελεί την κορυφαία αθλήτρια στην ιστορία του κυπριακού στίβου και ένα παράδειγμα προς μίμηση καθώς πορεύτηκε στον αθλητισμό με επαγγελματισμό, ήθος και αφοσίωση.

«Η ΚΟΕΑΣ αλλά και ο ΚΟΑ στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τους Σχεδιασμούς τους, την πρωταθλήτρια, η οποία πλέον εντάσσεται στο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης των Αθλητών/Αθλητριών. Επιθυμία της Ομοσπονδίας είναι η αξιοποίηση της Ελένης Αρτύματα, όπως και άλλων κορυφαίων αθλητών που εντάσσονται στο Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι να αναμένουμε από τον κυπριακό στίβο το 2024, μια χρονιά με αρκετές σημαντικές διοργανώσεις με κυριότερη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και αν θα δούμε τον στίβο να πρωταγωνιστεί, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ είπε ότι οι βάσεις για μια επάξια κυπριακή εκπροσώπηση του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχουν τεθεί από φέτος.

«Στο Τόκυο το 2021 εκπροσωπηθήκαμε από δύο αθλητές και μία αθλήτρια. Πιστεύουμε εύλογα ότι η κυπριακή ομάδα στίβου που θα βρεθεί στο Παρίσι το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό. Κρίνοντας από το σημερινό επίπεδο του κυπριακού στίβου, την προπονητική προετοιμασία που πραγματοποιούν τα γκρουπ των πρωταθλητών μας και την συνεχή ανέλιξη των νέων μας ταλέντων, αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα εντός του 2024 θα είναι εφάμιλλα της εξαιρετικής πορείας που κατέγραψε ο κυπριακός στίβος το 2023», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ρίψεων από την ΚΟΕΑΣ και πως προχωρά απ’ εδώ και πέρα η Ομοσπονδία, ο κ. Μάρκαρης είπε ότι «πρόσφατα λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, την επιστολή ανάθεσης στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Κυπέλου Ρίψεων, για την τριετία 2025-2027, το οποίο θα διεξαχθεί στο ανακαινισμένο Εθνικό Στάδιο Στίβου-ΓΣΠ».

«Μια διοργάνωση που θα προσφέρει τεράστια οφέλη στον τόπο μας. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει φιλοξενηθεί στην χώρα μας αθλητική διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς και μάλιστα σε ετήσια βάση για μια τριετία. Η Κύπρος διαθέτει το κατάλληλο κλίμα, τις υποδομές και την αναγκαία στιβική κουλτούρα, πλεονεκτήματα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια άρτια διοργάνωση», σημείωσε.

Οι εμπειρίες της ΚΟΕΑΣ, συνέχισε ο κ. Μάρκαρης, από τις πετυχημένες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Γ΄ Κατηγορίας 2021, εν μέσω πανδημίας, του 1ου Διεθνούς Μίτινγκ Στίβου 2022 και του αναβαθμισμένου ‘χάλκινου’΄ 2ου Διεθνούς Μίτινγκ Στίβου 2023, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος, «μας οδήγησαν στην απόφαση για διεκδίκηση αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης».

«Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να προσφέρει στην ΚΟΕΑΣ την απαραίτητη κυβερνητική στήριξη για τη διοργάνωση, μετά από επίμονα διαβήματα της Ομοσπονδίας, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης που έγινε ποτέ στην Κύπρο, σε όλα τα αθλήματα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει εργασία δουλειά και προγραμματισμό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το καλεντάρι της ΚΟΕΑΣ για το 2024, ο κ. Μάρκαρης είπε ότι στον εμπλουτισμένο εγχώριο αγωνιστικό προγραμματισμό της Ομοσπονδίας για το 2024 περιλαμβάνονται όλα τα παραδοσιακά Παγκύπρια Πρωταθλήματα, αλλά και οι νέες διοργανώσεις που έχουν προσφάτως εισαγάγει, όπως το Χειμερινό Ρίψεων, τα Λανίτεια, οι Παγκύπριες Ημερίδες, το Cyprus Road Races Grand Prix και το 3ο Cyprus International Athletics Meeting.

«Στο διεθνή χώρο, η νέα χρονιά περιλαμβάνει, πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων και αρκετές άλλες σπουδαίες διοργανώσεις, στις οποίες αναμένουμε να εκπροσωπηθούμε επάξια, όπως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη τον Μάρτιο, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στη Ρώμη τον Ιούνιο και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Περού τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Σε ένα τελευταίο μήνυμα του, ο κ. Μάρκαρης εκ μέρους του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ, απηύθυνε ευχαριστίες προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ, την ΟΠΑΠ Κύπρου και όλους τους χορηγούς της Ομοσπονδίας, νέους και διαχρονικούς και τους αθλητικούς συντάκτες «που στηρίζουν και προβάλουν το αγαπημένο μας άθλημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η αγκαλιά του Παπανικολάου με τον μικρό φίλο του Παναθηναϊκού που σκόρπισε χαμόγελα
Τένις: Ξεκούραστα στα προημιτελικά του Πεκίνου η Σαμπαλένκα
Tην πρώτη του νίκη μπροστά στον κόσμο του θέλει ο Άρης
Ο δρομέας που τερμάτισε τελευταίος στον Μαραθώνιο του Βερολίνου την Κυριακή, έγραψε ιστορία
«Από τις πιο σημαντικές εμπειρίες να είμαι ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της χώρας μου στους Ολυμπιακούς»
Πέθανε ο παλαίμαχος ΝΒΑer και Hall of Famer Ντικέμπε Μουτόμπο
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Ερντογάν έπαιξε μπάσκετ στα εγκαίνια για το νέο «σπίτι» του αθλήματος στην Τουρκία
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το Super Cup
Θυμηθείτε τι ακολούθησε πέρυσι, αφότου χάσαμε το Super Cup, δήλωσε ο Αταμάν
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός ταξί αναγνώρισε τον Καραλή στο Μπαλί και ο «Μανόλο» ενθουσιάστηκε