Ο αθλητισμός προάγει ειρήνη και συνεργασία-Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Winds of Change

Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να προάγει τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης, ήταν το κύριο μήνυμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ολυμπισμός για την Ειρήνη», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία, σε αναγνώριση του δικοινοτικού προγράμματος ιστιοπλοΐας Winds of Change.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano είπε ότι το έργο Winds of Change είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα της ικανότητας του αθλητισμού να φέρνει κοντά και να κινητοποιεί τους ανθρώπους να μοιραστούν τις αξίες της ενότητας και της ισότητας.

Πρόσθεσε ότι τηρώντας την παράδοση της Ολυμπιακής εκεχειρίας από την ελληνική αρχαιότητα, η Γαλλία υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο σχέδιο ψηφίσματος για την Ολυμπιακή εκεχειρία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και ανέδειξε τις αρχές της καθολικότητας, της μη διάκρισης, της ισότητας και της αυτονομίας του αθλητισμού, με στόχο να αποτρέψει τον πολιτικό κατακερματισμό και να καταστήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμβολο παγκόσμιας ενότητας, ώστε ο αθλητισμός να μπορεί να προάγει τον διάλογο.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι αξίες είναι απαραίτητες στον σημερινό κόσμο, όπου οι αυταρχικές δυνάμεις και ο εξτρεμισμός απειλούν την παγκόσμια τάξη και τις δημοκρατικές αρχές, την ώρα που η Ευρώπη βιώνει ένα επίπεδο επιθετικότητας χωρίς προηγούμενο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με μια καταστροφική σύγκρουση να λαμβάνει χώρα λίγα χιλιόμετρα από την Κύπρο στη Γάζα.

«Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις μίσους, βίας και διαίρεσης, η προώθηση των αξιών του αθλητισμού, της ειρήνης και της συμφιλίωσης φαίνεται να είναι ένα καθήκον πιο ιερό από ποτέ. Γι' αυτό θα πρέπει να αναδειχθούν πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Winds of Change, που καθοδηγείται από νέους ανθρώπους, και η Γαλλία θα είναι πάντα υπέρ κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας», κατέληξε η Γαλλίδα Πρέσβειρα.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το έργο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας, ισότητας, ειρηνικής διευθέτησης και της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι το έργο αποτελεί απόδειξη της δύναμης του αθλητισμού ως προς την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και στέλνει μηνύματα και στις δύο κοινότητες του νησιού για τις «κοινές απεριόριστες δυνατότητες που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της ειρήνης και της συνεργασίας».

«Η συμμετοχή μελών τόσο από την ε/κ όσο και από την τ/κ κοινότητα συμβολίζει την ενότητα που πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κοινούς στόχους», τόνισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι το ταξίδι τους συμβολίζει την ειρήνη, την ευημερία και την ενότητα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο Κόλιν Στιούαρτ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να φέρουν κοντά τις κοινότητες, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία Winds of Change δεν ήταν μόνο ανεκτίμητη ως παράδειγμα συνεργασίας και αθλητικού πνεύματος, αλλά και συμβολικά αντιπροσώπευε το γεγονός ότι οι Κύπριοι θέλουν ένα μέλλον και αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με συνεργασία.

Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του αθλητισμού για την ειρήνη και κάνουν ό,τι μπορούν στην Κύπρο για να υποστηρίξουν και να προωθήσουν δικοινοτικές δραστηριότητες ως τρόπο δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν σε λύση, σημειώνοντας τη σημασία του αθλητισμού για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι ο αθλητισμός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για την ικανότητά του να φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε μια ομάδα νέων για να μας θυμίσει την επιτομή του Ολυμπιακού πνεύματος, τη φιλία και την ειρήνη.

«Αυτές οι αξίες και η ελπίδα ταξίδεψαν μαζί σας σε όλη την Κύπρο, δημιουργώντας την εικόνα μιας ελεύθερης και ενωμένης Κύπρου, την οποία ελπίζουμε να δούμε σύντομα» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Mehmet Harmanci είπε ότι το έργο αυτό μας εμπνέει όλους να μην κάνουμε ποτέ πίσω στους στόχους μας, ενώ, τονίζοντας τη συμβολή του αθλητισμού στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης, ανέφερε το παράδειγμα της τελευταίας φάσης του Ράλι Κύπρος στη Λευκωσία, όπου αγωνιστικά αυτοκίνητα πέρασαν για πρώτη φορά από τα σημεία ελέγχου και πρότεινε την από κοινού διοργάνωση ενός μελλοντικού μαραθώνιου αγώνα στη Λευκωσία.

Στη συνέχεια, η Ιδρύτρια των Ανέμων της Αλλαγής, Σοφία Παπαμιχαλοπούλου, παρουσίασε τα κύρια ορόσημα του έργου, ενώ απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στους πρεσβευτές του έργου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Ο Ολυμπισμός για την Ειρήνη και ο δρόμος προς τα εμπρός», με τη συμμετοχή στο πάνελ εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ακαδημαϊκών, καθώς και πρώην Ολυμπιονικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Θέλουμε να κατακτήσουμε το Super Cup, ειδικά απέναντι στον Παναθηναϊκό»
Δηλώσεις από τον πατέρα του Τσιτσιπά για τον γιο του-«Δέχτηκα πολλές συγγνώμες από τον Στέφανο»
Νικς: Έκαναν το «μπαμ» με Καρλ Άντονι Τάουνς
Κλίπερς: Συμφώνησε και συνεχίζει ο Τέρανς Μαν
Μεγάλη πρόκριση για την «Κυρία» στους ομίλους του FIBA Europe Cup
Ο Σακίλ Ο' Νιλ προβλέπει-Οι ΗΠΑ δεν θα κερδίσουν το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028
Aνόρθωση και Παρνασσός διεκδικούν το Σούπερ Καπ στο Χάντμπολ Ανδρών
Αποκλεισμός με ανατροπή στον 1ο γύρο του Τόκιο για τον Έλληνα τενίστα, που ένιωσε αδιαθεσία στο 2ο σετ
Κατηγορίες κατά τριών ατόμων για το σχέδιο εκβιασμού με φωτογραφίες του Σουμάχερ μετά το ατύχημα
Σάρωσε στην εκλογική συνέλευση της ΚΟΕ ο Γεώργιος Χρυσοστόμου-Εξελέγη Πρόεδρος με μεγάλη διαφορά