Πάνω από 30 εκατομμύρια οι οφειλές των ομάδων στον κράτος-«Ορίζοντας αποπληρωμής τα 14 έτη»

Για το σχέδιο αποπληρωμής φορολογικών οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων/ εταιρειών, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM, ο Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως, «η έκθεση περιλαμβάνει τον έλεγχο του σχεδίου αποπληρωμής των φορολογικών οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών. Είναι οφειλές οι οποίες ήδη βάσει νόμου θα έπρεπε να είχαν καταβάλει τα σωματεία και δεν τα κατέβαλαν, δηλαδή παρανόμησαν. Και ήρθε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο να τους δώσει κάποιες διευκολύνσεις. Το Υπουργικό με απόφαση του τον Μάιο του 2023 ενέκρινε το νέο σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο αφορούσε στην επέκταση περιόδου κάλυψης του προηγούμενου σχεδίου που είχε εγκριθεί το 2021. Το νέο σχέδιο προνόησε την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου Απρίλιος 2021-Μάρτιος 2023 χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις, καθώς και τη μείωση της περιόδου αποπληρωμής από 180 μήνες σε 168».

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «η προϋπόθεση που έβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο για να δοθούν οι πιο πάνω διευκολύνσεις ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν νέες οφειλές. Για παράδειγμα, αν κάποιο σωματείο όφειλε ένα εκατομμύριο με συμφωνία δόσης 10 χιλιάδες ευρώ, εάν δημιουργηθούν νέα χρέη τότε αυτόματα αυτό το σωματείο έπρεπε να βγει εκτός σχεδίου. Ζητήσαμε στοιχεία από το τμήμα φορολογίας για το σύνολο των οφειλών που εμπίπτουν στο νέο σχέδιο. Από τα 19 σωματεία που είναι ενταγμένα στο νέο σχέδιο, τα πέντε δεν κατέβαλαν καμία δόση. Επίσης 14 σωματεία δημιούργησαν νέες οφειλές. Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου είδαμε ασυνέπεια εκ μέρους των σωματείων. Στο συγκεκριμένο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε. Δεν έχουμε εκτελεστικές εξουσίες για να επιβάλουμε κάποιο πρόστιμο. Έχουμε τα στοιχεία, τα έχει και του Υπουργείο Οικονομικών και πιστεύουμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί».

Ερωτηθείς για το συνολικό ποσό που οφείλουν οι ομάδες στο κράτος ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής είπε ότι, «είναι 33.241.704. Ο ορίζοντας αποπληρωμής είναι τα 14 έτη, μέχρι τον Ιούνιο του 2037. Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί το σχέδιο να πετύχει το στόχο του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωματεία δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στοιβάζουν... χρέη-Πέντε δεν κατέβαλαν ούτε μια δόση

Δειτε Επισης

«Προσπαθεί να διορθώσει την αδυναμία η νέα τεχνική ηγεσία, ερωτηματικό η ηλικία του Ελ Αραμπί»
Καρσέδο: Να παλέψουμε μέχρι τέλους για την πρόκριση, δεν είναι διαθέσιμος ο Κβίντα
Ανακοίνωσε 25χρονο Τυνήσιο τερματοφύλακα η Καρμιώτισσα
Ανείπωτη θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 15χρονος Αντώνης
Ολοκλήρωσε με ήττα τις υποχρεώσεις της η Εθνική Γυναικών
Γεφύρωσαν τις διαφορές Cytavision και Cablenet-Συμφωνία για προβολή κοινού περιεχομένου
Η επίσημη θέση της Πάφου για Κβίντα-«Κανένας δεν είναι υπεράνω της ομάδας»
Ανακοίνωσε εισιτήρια διαρκείας ο Άρης
Πώς απαντά η ΑΕΚ στα περί ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού για τον Φαράζ
Σειρήνες από Ελλάδα για Λοΐζου