Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ξοδεύουν 63 εκατομμύρια ευρώ για την κορυφή

Το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο "αιωνίων" αντιπάλων της Ισπανίας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Η υποστήριξη από τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τα "ανοίγματα" που προσφέρουν στα μπασκετικά τμήματα τα κέρδη που αυτές αποφέρουν δίνουν την πολυτέλεια σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να ξεφύγουν οικονομικά, ακόμη και να παρουσιάσουν μεγάλη "χασούρα" στα οικονομικά τους δεδομένα.

Μία τέτοια αναμένεται να έχουν φέτος η Μπαρτσελόνα (κυρίως) και η Ρεάλ Μαδρίτης καθώς, σύμφωνα με το "palco23", οι δύο ισπανικές ομάδες θα δαπανήσουν 63,2 εκατομμύρια ευρώ, με συνολικά έσοδα 25 εκατομμύρια, δηλαδή 9% λιγότερα από την προηγούμενη σεζόν, έχοντας λοιπόν ζημία 38,2 εκαομμυρίων!

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ισπανικές ομάδες δίνουν τόσο μεγάλη οικονομική αξία στο διακύβευμα της σεζόν, που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση της EuroLeague.

Ο ΝΑΒΑΡΟ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ... ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

Η εκτόξευση των δαπανών του ισπανικού μπάτζετ για τη φετινή σεζόν βέβαια, ως επί το πλείστον οφείλεται στη Μπαρτσελόνα. Οι μπλαουγκράνα ανανέωσαν τους Χάνγκα, Κλαβέρ και Ερτέλ ενώ έκανε τις πιο ηχηρές και δαπανηρές προσθήκες με τους Μίροτιτς, Αμπρίνες, Ντέιβις, Χίγκινς και Ντιλέινι. Μεγάλα αστέρια στο παρκέ, μεγάλα ποσά μακριά από τα ταμία των Καταλανών οι οποίοι είδαν κι απόειδαν την τελευταία δεκαετία στην προσπάθεια κατάκτησης της EuroLeague, οπότε φέτος είπαν να εξαντλήσουν τις οικονομικές τους επεκτάσεις. Μπορεί και όχι. Τα 32,9 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει πάντως για τη φετινή (αύξηση της τάξης του 57,9%) δεν τα είδε ποτέ ο Ναβάρο στα... καλά του και σίγουρα σηματοδοτούν την πιο δαπανηρή σεζόν της Μπαρτσελόνα.

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Το ισπανικό “δίπολο” έχει έναν κοινό παρονομαστή που περιλαμβάνει την κοινή νοοτροπία στην “κοστολόγηση” ενός ευρωπαϊκού τροπαίου και φυσικά την “κάνουλα” των αντίστοιχων ποδοσφαιρικών τμημάτων. Εντούτοις, όσο “ντόρο” κι αν προκαλεί το ποσό των 63 εκατομμυρίων που θα χαθούν στον δρόμο της ευρωπαϊκής καταξίωσης, τα πράγματα για τη Ρεάλ δεν έχουν διαφοροποιηθεί από πέρυσι, με την αύξηση των συνολικών τους δαπανών να προκύπτει περισσότερο από το “άνοιγμα” της Μπαρτσελόνα.

Οι Μαδριλένοι διαθέτουν φέτος 30,3 εκατομμύρια ευρώ για το “στήσιμο” της ομάδας τους, απώλειες που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ο Αγιόν αποχώρησε, ωστόσο δαπανήθηκαν χρήματα για την απόκτηση του MVP της ACB, Νίκολας Λαπροβίτολα, μαζί με την ανανέωση του Ταβάρες.

Η περίπτωση της Ρεάλ, ωστόσο, υπάρχει παρουσιάζει μία διαφοροποίηση εν συγκρίσει με αυτή των μπλαουγκράνα. Οι Μαδριλένοι θα έχουν μείωση στη ζημιά κατά 3% σε σχέση με πέρυσι κι αυτό λόγω των εισιτηρίων.

Το ίδιο δεν ισχύει για τη Μπαρτσελόνα, η οποία έχει “τικάρει” τη σεζόν 2022, περιμένοντας καρτερικά μέχρι τότε την επέκταση του Palau Blaugrana, το οποίο θα έχει πια μεγαλύτερη χωρητικότητα άρα και περισσότερα έσοδα για τα ταμεία της ομάδας.

ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν ερμηνεύονται ως οικονομικές υπερβάσεις. Είναι απλά προϊόν της πολυτέλειας που έχουν οι “αιώνιοι” της Ισπανίας να επενδύουν ακόμα περισσότερα χρήματα στον βωμό του ευρωπαϊκού τροπαίου, με τις... πλάτες των ποδοσφαιρικών τους τμημάτων. Όσο πηγαίνει καλά το ποδόσφαιρο δηλαδή, τόσο θα αυξάνουν τις δαπάνες τους ακίνδυνα και με τις ευλογίες των κερδών του.

Πηγή: sport24.gr

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)