Διευκρινίσεις για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο εξέδωσε η επιχείρηση 'Ειρήνη'

Διευκρινίσεις για τη χθεσινή απόπειρα νηοψίας σε τουρκικό πλοίο εξέδωσε η επιχείρηση "Ειρήνη", σημειώνοντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και ότι ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά σταμάτησε χωρίς να έχει βρεθεί παράνομο υλικό, όταν η Τουρκία ενημέρωσε πως δεν δέχεται τη νηοψία.

Συγκεκριμένα, "χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, ένα πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη".

"Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη)", αναφέρει η επιχείρηση.

"Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο. Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης".

"Όταν το κράτος σημαίας κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: KYΠΕ