«Εάν αρχίσουμε να βλέπουμε θανάτους, είτε 20 και 30 κάθε μέρα, έχουμε ξεφύγει»

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, την ίδια ώρα που εξετάζονται πιθανά μέτρα σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού τις επόμενες ημέρες. 
 
Όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι απείθαρχοι νέοι φαίνεται να ήταν η αιτία που της έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ ο χειρότερος εφιάλτης των αρμοδίων είναι η αύξηση των θανάτων, πράγμα το οποίο θα δείξει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. 
 
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Γεώργιος Πάνος, ανέφερε πως «η πορεία του κορωνοϊού έχει εκτραπεί, προσθέτοντας ότι «υπάρχει η κλασική μεθοδολογία, που κάθε φορά που εντοπίζουμε κρούσματα και θετικά άτομα στον ιό, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες εξετάσεις και λεπτομερείς ιχνηλατήσεις. Αυτό όμως, δεν είναι εφικτό από ένα σημείο και μετά με μεγάλη ευκολία διότι αυξάνονται οι αριθμοί. Οπότε ουσιαστικά αυτή τη στιγμή, σε κάποια φάση αυξήθηκαν οι αριθμοί που ελέγχονταν και φαίνεται ότι όσο πιο πολύ ψάχνουμε, τόσο πιο πολύ βρίσκουμε».
 
Η αιτία του κακού οι απείθαρχοι νέοι
Ο Δρ. Πάνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την απειθαρχία των νέων, αφού οι περισσότεροι που εντοπίζονται θετικοί στον ιό είναι νεαρής ηλικίας, ενώ διάμεση ηλικία αυτή τη στιγμή είναι τα 31 έτη. «Ο πληθυσμός δεν πειθαρχεί και τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους όπως πρέπει. Οι νεαροί φαίνεται να εκτίθενται περισσότερο, δείχνοντας ότι δεν φοβούνται και δεν λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των μεγαλύτερων τους. Οι πιο συνηθισμένες ηλικίες που είναι θετικές στον ιό, είναι από 20 μέχρι 39. Ακόμη και στα νοσοκομεία έχουμε εισαγωγές ατόμων νεαρής ηλικίας σε σχέση με την πρώτη φάση».
 
Επιπρόσθετα, ο κ. Πάνος, αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας και αποτελούν εστίες μόλυνσης και διασποράς του ιού.
 
«Το άλλο κομμάτι είναι ίσως κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες επιτράπηκαν να γίνουν σε μεγάλους αριθμούς, όπως στους γάμους. Δεν καταλαβαίνω γιατί να επιτρέψουμε για παράδειγμα να πηγαίνουν 350 άτομα στους γάμους, αφού είναι πολλά. Είναι έκθεση σε πολλά άτομα. Αυτά έπαιξαν κάποιο ρόλο. Νομίζω ότι ήταν και το γεγονός ότι για ένα διάστημα δεν κάναμε πάρα πολλούς ελέγχους και τα πράγματα καθησύχασαν τον πληθυσμό. Γι’ αυτό και τα βρήκαμε μπροστά μας ξαφνικά. Είναι κάτι όμως που συμβαίνει σε όλες τις χώρες, κυρίως της Ευρώπης, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια φοβερή έξαρση και θα πρέπει αυτό να προσπαθήσουμε, με κάποιο έξυπνο τρόπο, να το αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας, η οποία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά».
 
Η μέθοδος της δεξαμενής και το σενάριο lockdown 
Εισήγηση του Δρ. Γιώργου Πάνου είναι πως με την μέθοδο της δεξαμενής ή αλλιώς pooling, θα μπορέσουν να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, οι οποίοι όπως είπε, είναι πιο αποτελεσματικοί και έτσι θα γίνει κατορθωτός ο περιορισμός του κορωνοϊού. 
 
«Εάν λάβει κάποιος υπόψη τους αριθμούς και δείτε το παρελθόν, γίνονται 2.600 εργαστηριακοί έλεγχοι σχεδόν καθημερινά. Υπάρχει αυτό που είχα προτείνει στο παρελθόν όμως, με τη μέθοδο της δεξαμενής. Γνωρίζω ότι έχει ήδη εξεταστεί και με κάθε ένα έλεγχο να γίνονται επτά. Επτά διαφορετικά άτομα δηλαδή, εξετάζονται με μια δεξαμενή. Εάν το λάβουμε αυτό υπόψη, με ένα καλό προγραμματισμό μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον πληθυσμό της χώρας και θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε συγκροτημένα μια διαδικασία που όλος ο κόσμος θα ελεγχθεί. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια καθαρή κοινωνία και μια δραστηριότητα οικονομική, ώστε να μην έχουμε lockdown. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια οικονομική δραστηριότητα και δεν θα πληρώνονται άτομα που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων, εάν και εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η εικόνα τις επόμενες ημέρες, ο κ. Πάνος, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς επίταση και χειροτέρευση των μέτρων που θα λαμβάνονται. Μόνο όταν σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα, θα έχουμε σχεδόν ένα νέο lockdown. Αυτό κατά την άποψή μου δεν είναι επιθυμητό. Επιθυμητό είναι να λειτουργήσει οικονομικά η χώρα μας και να μην έχουμε άλλα προβλήματα. Φυσικά εμείς, δεν είμαστε οικονομολόγοι και δεν ασχολούμαστε με το θέμα αυτό, αλλά καταλαβαίνουμε έμμεσα, ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, μπαίνει σε μια δυσκολία με τους περιορισμούς. Εγώ είμαι υπέρ στην εντόπιση των θετικών κρουσμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε και να τους απομονώσουμε και ταυτόχρονα να δώσουμε μια ευκαιρία για να λειτουργήσει η κοινωνία, χωρίς τη διασπορά του ιού. Το lockdown το κάναμε στην αρχή γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τη χώρα και τον λαό μας και αυτό πέτυχε. Απλώς τώρα πρέπει να σκεφτούμε με ένα έξυπνο τρόπο και δεν είναι σωστό να σκεφτόμαστε περισσότερο τα αυξημένα μέτρα, γιατί από ένα σημείο και μετά θα φθάσουμε στο πλήρες lockdown».
 
Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Γιώργος Πάνος, «είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση, να πάρουμε μέτρα τα οποία να είναι δραστικά στην εντόπιση και στον περιορισμό των ατόμων που έχουν κορωνοϊό. Αυτό είναι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Εάν η Κύπρος καταφέρει να είναι από τις λίγες χώρες που είναι ‘’καθαρή’’ από τον ιό, τότε μπορεί να προχωρήσει με τις οικονομικές δραστηριότητες και να αναπτύξει ενδεχομένως περισσότερο κάποιες δραστηριότητες με νέες συνθήκες».
 
Το απεχθές σενάριο με τους θανάτους
Ιδιαίτερα έντονος στο σενάριο με τους θανάτους στη χώρα μας ήταν ο λοιμωξιολόγος, αφού τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος».
 
Όπως τόνισε, «εάν αρχίσουμε να βλέπουμε θανάτους, είτε 20 και 30 κάθε μέρα, τότε σημαίνει πως έχουμε ξεφύγει. Από τη στιγμή που έχουμε να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να δούμε τα έξοδα που δίνουμε καθημερινώς και το τι μπορούμε να ξοδέψουμε για ένα καθαρό περιβάλλον. Προτείνω επίσης να πέσουν οι τιμές των εξετάσεων των τεστ, για να μπορεί ο κόσμος να εξετάζεται από μόνος του και περισσότερο από μια φορά. Όποιος έχει την υποψία, να εξετάζεται και να προστατέψει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του». 

Δειτε Επισης

Το χαμόγελο του Παπουλή, η χειραψία με Λάρκου και το «26» που άφησε
H κίνηση Ενσούε σε ΑΠΟΕΛίστες, το τετ-α-τετ Ουζουνίδη-Σοφρώνη και ο Πετρίδης
Τα λουλούδια στις κυρίες και οι παρουσίες στα boxes του Παπαδόπουλος
Ο σεβασμός των κόουτς, το τσαγανό του Κακουλλή και ο... Νορβηγός Τσε Γκεβάρα
Τα χαμόγελα στο Ηλίας Πούλλος και η προετοιμασία ενόψει ΑΕΛ
Η σέλφι του Τάμαρι και τα πρώτα κλικς του ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια (pics)
Οι περούκες που ξεχώρισαν στο ντέρμπι του Παπαδόπουλος (pics)
Τα καρναβαλίστικα καπέλα, οι κουβέρτες και τα... πιστόλια της ΑΕΛ
Οι πορωμένοι ΑΠΟΕΛίστες και ο Ντε Βινσέντι με το κινητό στο χέρι (pics)
«Ντύνεται» γαλαζοκίτρινη σιγά-σιγά η Βασιλεία (pics)