Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Κύπρο στην Ευρώπη

Η κληρωτίδα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια σε δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η ομάδα που έριξε την αυλαία στην ευρωσεζόν 2018/19 για την Κύπρο να είναι αυτή που ανοίγει την αυλαία στην ευρωσεζόν 2019/20.

Το χρονικά τελευταίο παιχνίδι κυπριακού συλλόγου στην Ευρώπη την περασμένη περίοδο ήταν η εντός έδρας αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λεβερκούζεν (φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ), το χρονικά πρώτο για την τρέχουσα περίοδο είναι η εντός έδρας αναμέτρηση των Λαρνακέων με την Πέτροκουμπ για τον α' προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να διευρύνει το ρεκόρ του ο Ιβάν ο... τρομερός!

Με αφορμή την απαρχή της προσπάθειας των εκπροσώπων μας στις διοργανώσεις της UEFA η omada.com.cy παρουσιάζει-υπενθυμίζει ό,τι πιο βασικό οφείλεται να γνωρίζετε για τον αντίκτυπό της τόσο στις ίδιες της ομάδας όσο και στη χώρα.

1. Η Κύπρος έκλεισε την περίοδο 2017/18 στη 19η θέση, που αποτελεί την αφετηρία μας αυτό το καλοκαίρι, εξ ου κι έβγαλε τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, εξ ου και μόνον ο πρωταθλητής κέρδισε γύρο λόγω της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ από ομάδα που είχε πάρει μέσω πρωταθλήματος εισιτήριο για τη διοργάνωση.
 
2. Η Κύπρος έκλεισε την περίοδο 2018/19 στη 18η θέση, που αποτελεί την αφετηρία μας για το επόμενο καλοκαίρι (2020), όταν θα βγάλει ξανά τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Βασική διαφορά: αν οι κάτοχοι του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο για τη διοργάνωση μέσω των εθνικών τους πρωταθλημάτων, τότε θα κερδίσουν γύρο ο πρωταθλητής (στον β’ αντί στον α’) και ο κυπελλούχος (στον γ’ αντί στον β’).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Σωφρόνης Αυγουστή: ο Κύπριος Ουνάι Έμερι!

3. Η Κύπρος εκκινεί την πορεία της στην ευρωσεζόν 2019/20 από τη 15η θέση (21.625 βαθμοί). Αν κρατηθεί σε αυτήν μέχρι τέλους, τότε την περίοδο 2021/22 θα βγάλει πέντε ομάδες στην Ευρώπη: δύο (πρωταθλήτρια, δευτεραθλήτρια) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μία στο Γιουρόπα Λιγκ και άλλες δύο στο Γιουρόπα Λιγκ 2 (διοργάνωση που θα κάνει αρχή το 2021). Αν δεν κρατηθεί στη 15η θέση, τότε η Κύπρος θα το καλοκαίρι του 2021 θα έχει μια ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τρία γι’ αυτά του Γιουρόπα Λιγκ 2.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΣΕΖΟΝ 2019/20
13. Τσεχία (5)  24.800
14. Δανία (4)   24.125
15. Κύπρος (4) 21.625
16. Ελλάδα (5) 21.400
17. Κροατία (4)           20.500
18. Ελβετία (5) 20.000
Σημείωση: Σε παρένθεση ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε χώρας

4.Τα αποτελέσματα των αγώνων στους προκριματικούς γύρους δεν μετρούν στο συντελεστή των ομάδων. Για τον αντίστοιχο συντελεστή της χώρας ισχύουν κατά το ήμισυ (ένας βαθμός η νίκη, μισός η ισοπαλία) και, αφού αθροιστούν, διαιρούνται δια του αριθμού των εκπροσώπων της στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η Σουτιέσκα απέδειξε το αυτονόητο στη Σλόβαν και έστειλε μήνυμα σε ΑΠΟΕΛ

5.Από το 2018 η συμμετοχή στους προκριματικούς γύρους και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ δεν πριμοδοτείται, διότι οι αποκλεισμένοι σύλλογοι έχουν δεύτερη ευκαιρία στο Γιουρόπα Λιγκ. Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποφέρει 4.00 βαθμούς. Στο Γιουρόπα Λιγκ η κάθε ομάδα ανάλογα με τον γύρο, στον οποίο αποκλείεται, παίρνει τους ακόλουθους βαθμούς:
Q1       1.00
Q2       1.50
Q3       2.00
Q4       2.50
GS       3.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου