Η… βεντούζα στον αντίπαλο, τα άπιαστα ρεκόρ και η κατάληξη στην Ομόνοια

Μεγάλη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία για τον Πεζοπορικό, την ΑΕΚ και για την Εθνική Κύπρου, αφού για 16 χρόνια όπου και αν αγωνίστηκε, ήταν τα πνευμόνια της ομάδας. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που έκοβε και μοίραζε, ήταν ένας ηγέτης για την ομάδα του. Ο λόγος για τον Νεόφυτο Λάρκου.

Λίγοι ξεχώριζαν στη θέση του (αμυντικός χαφ) για την ποιότητα και την ουσιαστική του προσφορά. Πάντα είχε το δυσκολότερο ρόλο στο σύλλογο που αγωνιζόταν, ειδικά στην Εθνική με προπονητή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ήταν… βεντούζα σε μεγάλους αντιπάλους, καθώς αντιμετώπισε μεγάλους ποδοσφαιριστές της τότε εποχής που άφησαν εποχή, όπως Χάτζι της Ρουμανίας, Γκίγκς της Ουαλίας και Σίφο του Βελγίου.

Από τη Λύση στον Πεζοπορικό
Ο Νεόφυτος Λάρκου, γεννήθηκε στη Λύση στις 8 Μαρτίου 1966 και τα παιδικά ανέμελα του χρόνια τα πέρασε στις αλάνες, όπως κάθε συνομήλικος του.

Ήταν οκτώ χρονών όταν η τουρκική εισβολή, ξερίζωσε σχεδόν 200.000 συμπατριώτες μας, ανάμεσα τους και η οικογένεια του Λάρκου που βρήκε στέγη στη Λάρνακα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά, συνέχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο που ήταν η παθολογική του αγάπη, κάνοντας αρκετούς φίλους, οι οποίοι ήταν οπαδοί του Πεζοπορικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Ο φόβος και τρόμος των αντιπάλων που αγωνίστηκε σε Ομόνοια και Ανόρθωση

Το ονειρικό ξεκίνημα και ο τίτλος
Τον είδαν να ξεχωρίζει και τον έπεισαν να δοκιμάσει την τύχη του στον Πεζοπορικό, κάτι το οποίο έγινε το 1984, με τον Λάρκου ως γυμνασιόπαιδο να δείχνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά χαρίσματα στην εφηβική ομάδα.

Το μεγάλο βήμα το έκανε το 1985, καθώς βρέθηκε στην πρώτη ομάδα δίπλα από μεγάλους παίκτες και άρχισε να ζει το όνειρο στην προσφυγιά.

Έγινε βασικό γρανάζι της μηχανής του Πεζοπορικού, αφού είχε τεράστια συμβολή και συνεισφορά στην ομάδα της Λάρνακας, η οποία αρχικά έδειξε τα πρώτα της σημάδια και στη συνέχεια κατέκτησε την κορυφή του ποδοσφαίρου.

Ο Πεζοπορικός, ήταν ανέκαθεν δυνατή ομάδα, όμως κατέκτησε μόλις ένα πρωτάθλημα στην ιστορία του, το 1953-54, όταν διέκοψε την κυριαρχία της ΑΕΛ, που πήρε τρία στα τέσσερα εκείνη την εποχή.

Ο Λάρκου, ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας, η οποία πήρε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική στο Μακάρειο, αφού εξήλθε ισόπαλη 0-0 με την Ομόνοια.  Ήταν η καλύτερη χρονιά του ΠΟΛ, που λίγα χρόνια αργότερα μαζί με την, επίσης, ιστορική ΕΠΑ, έφτιαξαν τη σημερινή ΑΕΚ.

Το ρεκόρ των 46 σερί αγώνων
Ο τελευταίος αρχηγός του Πεζοπορικού ήταν ο Νεόφυτος Λάρκου. Το 1993-94 όταν έγινε η ενοποίηση με την ΕΠΑ, ήταν ταυτόχρονα για εφτά χρόνια πρώτος αρχηγός της ΑΕΚ. Πέρα από αυτό ο 53χρονος, είχε ένα ρεκόρ απλησίαστο.

Για 46 σερί ματς ήταν παρών χωρίς να χάσει λεπτό. Αυτό άρχισε τη σεζόν 1994-95, την 12 αγωνιστική και σταμάτησε την 24η αγωνιστική της επόμενης χρονιάς κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί.

Ένα παιχνίδι κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, ο Λάρκου είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού και για προληπτικούς λόγους έμεινε στον πάγκο, κάτι το οποίο δείχνει το πάθος και τη θέληση του, αλλά και το πόσο αναντικατάστατος ήταν για την ομάδα της Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Η επίσκεψη της Κολωνίας, ο διακαής πόθος Τιμούρ και τα τρελά λεφτά

Ο ρέκορντμαν της ΑΕΚ, το χαμένο κύπελλο από τον ΑΠΟΕΛ και η Μπάρτσα

Από την ίδρυση της ΑΕΚ (1994) και μέχρι τη φυγή του (2001) αγωνίστηκε σε παιχνίδια του πρωταθλήματος πάνω από 170 φορές. Αν προστεθούν και οι αγώνες της Ευρώπης και του Κυπέλλου, τότε ξεπερνούν τις 200.

Στην προσπάθεια του με τους κιτρινοπράσινους, πλησίασε μια ανάσα από την κατάκτηση ενός κυπέλλου, όμως το έχασε από τον ΑΠΟΕΛ στην παράταση το 19995-96.

Ωστόσο η ομάδα της Λάρνακας, βγήκε δύο φορές στην Ευρώπη, με τον  Νεόφυτο Λάρκου να γράφει ιστορία. Την περίοδο 1996-97 στον β’ γύρο η ΑΕΚ κληρώθηκε με τη Μπαρτσελόνα, στο ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης.

Οι κιτρινοπράσινοι στάθηκαν αξιοπρεπώς και έχασαν μόλις με 2-0 από την ομάδα της Ισπανίας. Στο επαναληπτικό του ΓΣΖ το συγκρότημα του Ανδρέα Μουσκάλη, πάλεψε και πήρε το ιστορικό 0-0, αποχαιρετώντας την Ευρώπη με το κεφάλι ψηλά.

Η μεγάλη καριέρα στην Εθνική επιτυχία στην προπονητική

Ο 53χρονος, έκανε μεγάλη καριέρα, όχι μόνο στον Πεζοπορικό και την ΑΕΚ, αλλά και στην Εθνική, αφού υπήρξε για χρόνια ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές.

Οι συνολικά 46 συμμετοχές του, αποδεικνύουν ότι υπήρξε ηγέτης με το εθνόσημο στο στήθος. Αυτό που τον χαρακτήριζε, κυρίως, ήταν η ηρεμία στο παιχνίδι του, η ψυχραιμία και η καθαρότητα του.   

Για τη θέση που αγωνιζόταν, αλλά και για τους αντιπάλους που αντιμετώπισε, οι κάρτες που δέχθηκε όχι πολύ απλά ήταν πολύ λίγες, αλλά φανερώνουν την ποιότητα και την εξυπνάδα του.

Γνώρισε την επιτυχία σαν ποδοσφαιριστής, ωστόσο άρχισε να τη γεύεται και σαν προπονητής. Αρχικά στην ομάδα της γενέτειράς του, ΑΣΙΛ, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε συνεργάτης του Άγγελου Αναστασιάδη, στην Εθνική Ανδρών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, στην προπονητική, του χτύπησε την πόρτα, καθώς βρέθηκε στον πάγκο της Ομόνοιας το 2011.
Στην συνέχεια πέρασε από Αλκή, Νέα Σαλαμίνα και Ανόρθωση. Από τον Ιανουάριο του 2019 εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή στην ομάδα της Λευκωσίας.  

 
*Πληροφορίες από το βιβλίο του Στέλιο Παπαμωυσέως, Κορυφαίων... Κορυφαίες στιγμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά και αφήνει αιχμές ο ΠΑΣΠ-«Ταφόπλακα στον αθλητισμό»
Τα δεδομένα για τα περί ενδιαφέροντος της ΑΕΚ Αθηνών για τον Πίττα
Διάστρεμμα ο Στεπίνσκι-Τα δεδομένα ενόψει τελικού κυπέλλου
Συνάντηση Ομόνοιας 29ης Μαΐου με ΓΣΠ-Στο ψάξιμο για τον αντικαταστάτη του Τούτιτς
«Πλεονέκτημα για την ΑΕΚ ότι θέλει μόνο νίκη, έδειξε ότι δεν καταλαβαίνει από έδρες»
Τρία παιχνίδια για την προτελευταία αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
«Ψηλά στη λίστα του ΑΠΟΕΛ για μεταγραφή ο Καρλίτος, έδειξε ενδιαφέρον και ο Άρης Θεσσαλονίκης»
Σκάουτ από την ΑΕΚ Αθηνών για τον Πίττα στη Στοκχόλμη-«Τους έδωσα κάτι καλό για να δουν»
ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ