«Να σπάσει ο νόμος της σιωπής, δεν θα κουκουλουθεί ή να σκεπαστεί καμία υπόθεση»

Τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις συλλήψεις που έγιναν από την Αστυνομία για πιθανή χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο και ερωτηθείς κατά πόσον το Δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη κράτηση των δύο υπόπτων σε σχέση με πιθανή χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων διότι έχει πεισθεί από τις μαρτυρίες που προσκόμισε η Αστυνομία, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως «το δικαστήριο έχει πειστεί ότι υπάρχουν εκείνα τα επίπεδα απόδειξης ή εκείνα τα επίπεδα ένδειξης, που δικαιολογούν το δικαστήριο να επιτρέψει την προσωποκράτηση, για την περίοδο που ζήτησε η Αστυνομία.»
 
Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ωστόσο πως, χρειάζεται προσοχή προτού εξαχθούν συμπεράσματα, διότι, όπως είπε, «υπάρχει η συνταγματική θέση ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν πρέπει να βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Τα θέματα αυτά, το έχω πει πολλές φορές, δεν είναι εύκολο να αποδειχθούν στα δικαστήρια και είναι σημαντικό όποιος έχει πληροφορίες να τις καταθέσει, για να σπάσει αυτός ο ‘κανόνας της σιωπής’, ο οποίος για χρόνια δεν επέτρεπε την οποιαδήποτε εξιχνίαση υπόθεσης από την Αστυνομία, όπως ούτε και την υπόθεση να καταλήξει στο Δικαστήριο.»
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν δύο τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. «Ο ένας τρόπος, είναι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο άλλος τρόπος, είναι να σπάσει ο ‘νόμος της σιωπής’. Κάποιος να μιλήσει, κάποιος να δώσει στοιχεία, κάποιος να είναι έτοιμος να προχωρήσει δίδοντας γραπτές καταθέσεις», είπε.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόσθεσε, «είχαμε καταθέσεις βάσει των οποίων έγιναν οι συλλήψεις. Βεβαίως, υπάρχει ένα τεράστιο ανακριτικό έργο που στη συνέχεια πρέπει να γίνει. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταθέσεων που πρέπει να ληφθούν, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία και σημεία στα οποία πρέπει να δουλέψουν οι Αρχές.»
 
Όλοι όσοι δουλεύουν σε αυτό το θέμα και το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε και λειτουργεί για αυτόν τον σκοπό «φαίνεται ότι δούλεψαν με μεθοδικότητα και πρέπει να λέμε τα καλά. Να μην είμαστε μόνο έτοιμοι για κριτική», είπε ο κ. Σαββίδης, ευχαριστώντας τους. «Θέλω όμως να επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε καταδίκες, δεν έχουμε ενόχους. Έχουμε απλώς κάποιες υποψίες, και φθάσαμε στο σημείο αυτό λόγω της σωστής και επαγγελματικής δουλειάς που γίνεται.»
 
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον ο ίδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατούνται ενήμεροι για τις εξελίξεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως ο ίδιος έχει διαρκή ενημέρωση, ενώ σήμερα το πρωί ενημέρωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο των ανακρίσεων.
 
Ερωτηθείς εάν θα προκύψουν κι άλλες συλλήψεις με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον της Αστυνομίας και των ανακριτών, ο κ. Σαββίδης επανέλαβε τη βούληση και αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο από ξένα στοιχεία. «Θέλω να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ‘κουκουλωθεί’, ή να ‘σκεπαστεί’, ή να μην προχωρήσει οποιαδήποτε υπόθεση, ή να μην προχωρήσει υπόθεση εκεί που πρέπει να προχωρήσει αν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία.
 
Καλώ για άλλη μια φορά όλους τους αρμόδιους φορείς, όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και όλους όσοι έχουν πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τις διωκτικές Αρχές να τις καταθέσουν. Τώρα είναι η τώρα να το πράξουν, τώρα είναι η ώρα να εμπιστευθούν τις αστυνομικές Αρχές, τώρα είναι η ώρα να δώσουν τα στοιχεία, για να μπορέσει να επιτύχει η προσπάθεια που ξεκινά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από μένα ως πολιτικό προϊστάμενο του αρμόδιου Υπουργείου, ώστε να μπορέσουμε, αν τα καταφέρουμε, να ‘καθαρίσουμε’ το ποδόσφαιρο.»
 
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση εάν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ως προς το εχέμυθο των πληροφοριών, ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε πως υπάρχει η δυνατότητα της ανωνυμίας. «Αυτές οι πληροφορίες, έστω κι αν δοθούν ανώνυμα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αστυνομικές Αρχές, για να βρουν το αποδεικτικό στοιχείο με άλλους τρόπους. Αλλά για να μπορεί κάποιος να βοηθήσει ουσιαστικά στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης, είναι καλύτερα να δώσει επώνυμη κατάθεση και να είναι έτοιμος να προχωρήσει μέχρι τέλους, δηλαδή να καταθέσει στο δικαστήριο, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί εκείνο το βάρος αποδείξεων που απαιτείται για να μπορέσει μια υπόθεση να καταλήξει σε καταδίκη. Και σίγουρα η Αστυνομία μπορεί να δώσει εχέγγυα ασφάλειας σε οποιονδήποτε άτομο επιθυμεί να δώσει μαρτυρία που είναι σημαντική.
 
Και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να δώσουν στοιχεία– όπως αντιλαμβάνομαι άρχισαν ήδη να το πράττουν δίδοντας πληροφορίες ανώνυμα – αλλά και ο οποιοσδήποτε πολίτης και ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος μπορεί να δώσει στοιχεία, είτε μέσω της Γραμμής που υπάρχει στην Αστυνομία είτε με απευθείας επικοινωνία με τον Ανώτερο Αστυνόμο κ. Μαυρομμάτη,  ανώνυμα ή επώνυμα, για να βοηθήσουν τις διωκτικές Αρχές στην εξιχνίαση πιθανών χειραγωγήσεων ποδοσφαιρικών αγώνων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του Μπεν Σιμόν για το ντέρμπι με την Ομόνοια-«Είμαστε συγκεντρωμένοι στα μικρά πράγματα»
Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»