Η χώρα των… προπονητοφάγων

Στη χώρα των Λωτοφάγων, ένα νησί στις ακτές της βορείου Αφρικής (σ.σ. αναφέρεται πρώτη φορά στην «Οδύσσεια») κύρια τροφή ήταν οι καρποί του λωτού, που προκαλούσαν ειρηνική απάθεια στους ταξιδιώτες-επισκέπτες, με αποτέλεσμα να χάνουν την επιθυμία επιστροφής στην πατρίδα τους ή συνέχισης του ταξιδιού τους.
Στη χώρα των προπονητοφάγων, ένα νησί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, κύρια «τροφή» των διοικούντων των ποδοσφαιρικών ομάδων είναι οι τεχνικοί, η απομάκρυνση των οποίων προκαλεί την απώλεια διάθεσης για αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: προτού καν συμπληρωθεί το ένα τρίτο του πρωταθλήματος, οι μισές ομάδες (επτά) έχουν απομακρύνει του προπονητή, με τον οποίο ξεκίνησαν τον μαραθώνιο. Συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιακών ήδη στους πάγκους έχουν εμφανιστεί εννέα καινούργια πρόσωπα, ήτοι το ήμισυ των 18 της περιόδου 2014/15 και κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των 22 της σεζόν 2013/14 -αμφότερες επιδόσεις απειλούμενες με κατάρριψη ως τον Μάιο.
Όχι φυσιολογική, αλλά σίγουρα προβλέψιμη εξέλιξη σε μια χώρα που ο προπονητής κρίνεται ακόμη από τον αριθμό ή/και το χρονικό σημείο των αλλαγών του στη διάρκεια ενός αγώνα και αξιολογείται αποκλειστικά από τα αποτελέσματά του. Νικά, μένει. Δεν νικά, φεύγει.
Όχι φυσιολογική, αλλά σίγουρα προβλέψιμη κατάληξη της συνεργασίας μ’ έναν τεχνικό που δεν προσλαμβάνεται βάσει ενός προφίλ ικανοτήτων, το οποίο να πληροί, ή ενός αγωνιστικού πρότζεκτ, το οποίο να κληθεί να υπηρετήσει. Όταν υποτιμάς προκλητικά έναν εκ των σημαντικότερων παραγόντων στην εξίσωση της επιτυχίας κι αντιμετωπίζεις το ποδόσφαιρο σαν… μπαρμπούτι, προσευχόμενος δηλαδή να σου κάτσει η καλή ζαριά, η περιδίνηση του προπονητικού καρουζέλ σε τρελό ρυθμό είναι αναπόφευκτη.
Και θα συνεχίσει να είναι νομοτέλεια όσο οι ποδοσφαιρικά αδαείς διοικούντες δεν αναθέτουν τη συγκεκριμένη ευθύνη σε καταρτισμένα άτομα (τεχνικούς ή αθλητικούς διευθυντές), αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν πως για τη λανθασμένη επιλογή ενός προπονητή η ανάληψη της ευθύνης εξαντλείται στη χρηματοδότηση του διαδόχου του.
 
  

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)