Ο ΑΠΟΕΛ σήμερα χρειάζεται ένα καλύτερο πλάνο

Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πέμπτο του σερί πρωτάθλημα καταρρίπτοντας το αξίωμα πως «τα πρωταθλήματα κρίνονται στα ντέρμπι», από τη στιγμή που δεν κέρδισε ούτε μια φορά (σε επτά αγώνες) τους κυριότερους ανταγωνιστές του (ΑΕΚ, Απόλλωνα).

Έφτασε όμως να έχει τρία ματς στο ΓΣΠ όπου χρειαζόταν μια νίκη (την πέτυχε στο δεύτερο), χάρη στη σταθερότητα, αξιοπιστία και συνέπειά του απέναντι σε ομάδες που είχαν ως στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού ή την έξοδο στην Ευρώπη (ειδικά Ομόνοια και ΑΕΛ).

Δεν πρόκειται να συζητήσω εάν δικαίως πήρε το πρωτάθλημα, διότι είναι αστείο να διερωτόμαστε αν το δικαιούται η ομάδα που έρχεται πρώτη μετά από 36 αγώνες, έχει την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, αλλά και το –κατά γενική ομολογία- πιο ποιοτικό ρόστερ.

Το 7ο νταμπλ

Στις 24 Μαΐου ο ΑΠΟΕΛ θα κυνηγήσει το 7ο νταμπλ της ιστορίας του, μετά από εκείνα των σεζόν 1936-37, 1946-47, 1972-73, 1995-96, 2013-14 και 2014-15. H Ομόνοια μετράει πέντε νταμπλ.

Το ρεκόρ της Ομόνοιας
Με το 5ο σερί πρωτάθλημα ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου (1936-40) αλλά και τα πέντε σερί της Ομόνοιας (1981-85), θέλοντας πλέον να ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ έξι σερί τίτλων των πράσινων (1974-79).

Ένα σερί που σημειώθηκε στην απουσία του ΑΠΟΕΛ τις δύο χρονιάς, καθώς τη σεζόν 1973-74 ο ΑΠΟΕΛ  έπαιζε στην Α’ Εθνική ενώ τη σεζόν 1974-75 ο ΑΠΟΕΛ, σύμφωνα με την προκήρυξη, έπαιξε ανεπισήμως στο πρωτάθλημα – τερμάτισε μάλιστα πρώτος στην ανεπίσημη βαθμολογία.
Οπότε, η επίτευξη νέων ρεκόρ και η διεύρυνση των υφιστάμενων αποτελούν ένα κίνητρο.

Μεγιστοποίηση απόδοσης
Σήμερα ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται ένα καλύτερο πλάνο για να μεγιστοποιήσει την απόδοση των 12 εκατ. ευρώ που ξοδεύει ετησίως και να επιστρέψει στους Ομίλους του Champions League (έχει μια παρουσία, στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις, παρότι ήταν πάντα ισχυρός στις κληρώσεις). Παρά την φετινή πορεία στους «16» του Europa League, ο ΑΠΟΕΛ έχασε 9.725 βαθμούς και δύσκολα θα είναι ισχυρός στα play offs – εάν και εφόσον περάσει τους δύο πρώτους προκριματικούς. Ακόμα και το καλοκαίρι του 2011 κόντρα στη Βίσλα είχε κληρωθεί στο ισχυρός…

Αξιολογείται ο Δανός
Ο Κρίστιανσεν θα αξιολογηθεί εκ νέου τις επόμενες μέρες. Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα. Για 100 – 150 χιλιάρικα, ο ΑΠΟΕΛ  δεν θα αλλάξει προπονητή. Θεωρείται ότι ο Δανός έχει μερίδιο στον προβληματικό καλοκαιρινό μεταγραφικό σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο η φιλοσοφία του ταιριάζει με αυτήν του συλλόγου αλλά και για την ικανότητά του στην τακτική. Φυσικά είναι ο πρώτος προπονητής και στις δύο θητείες Πετρίδη που ξεκίνησε και τελείωσε μια σεζόν, ο δεύτερος μετά τον Γιοβάνοβιτς που φέρνει τη ομάδα στους «16» ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και όλα αυτά μόλις στην τρίτη σεζόν του ως προπονητής. Ο άνθρωπος μαθαίνει ακόμα. Και αν δεν κάνει λάθη, δεν θα μάθει.

Εάν δεν προχωρήσει με τον Κρίστιανσεν, ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να δει επιτέλους σοβαρά τα κριτήρια επιλογής, ώστε να μην διαπιστώνει και πάλι μετά από μερικούς μήνες πως ο προπονητής δεν ταιριάζει (όπως έγινε με Φινκ, Κετσπάγια και συζητιέται και τώρα).

Ένα σχέδιο για μεταγραφές
Kαλό, Λάτσι, Ορλάντι, Χριστοφόρου, Ντε Καμάργκο, Ορλάντι, Μπρεσάν, Λάγο, Κάνιας, Μπερτόλιο, Εμπεσίλιο, Γιαμπερέ. Αυτές είναι οι 12 τελευταίες μεταγραφές, στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους. Ποσοστό επιτυχίας; Ας μην το ψάχνουμε… Οι γαλαζοκίτρινοι πρέπει να βελτιωθούν αισθητά στις μεταγραφές, όπου επίσης απαιτείται σχέδιο, το οποίο για την ώρα είναι δυσδιάκριτο.

Έχοντας συμπληρώσει προ ημερών τα 34 τους χρόνια, Μπαράλ και Ντε Καμάργκο έχουν συμβόλαιο και για του χρόνου, ενώ αποκτήθηκε και ο

Ποτέ που είναι 33. Είναι ικανοποιητική αυτή η μεγαλούτσικη ηλικιακά τριπλέτα ή θα αποκτηθεί ένας ακόμα επιθετικός;

Λίγες και καλές μεταγραφές
Φυσικά για να μπει ο ΑΠΟΕΛ στους Ομίλους, δεν πρέπει να κάνει δέκα μεταγραφές ή τουλάχιστον δεν πρέπει τον  Αύγουστο να έχει δέκα αποκτήματα στο rotation. Και πρόλαβε ο Νεκτάριος Πετεβίνος και το ξεκαθάρισε. Μια καλή προσθήκη σε κάθε γραμμή, ίσως αρκεί. Ένας γκολτζής φορ, ένας καλός εξτρέμ και ένας αξεπέραστος κεντρικός μπακ μάλλον είναι απαραίτητοι.
Ίσως και κάποια αποκτήματα θέλουν χρόνο (πχ Μπερτόλιο, Κάνιας, Γιαμπερέ) και το προσεχές καλοκαίρι αποδειχτούν εσωτερικές μεταγραφές.

Είναι άλλωστε κάτι που έχουμε δει να γίνεται αρκετές φορές στο  παρελθόν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιοι δανεισμοί να ανανεωθούν -  Κάνιας και Γιαμπερέ δεν ανήκουν στον ΑΠΟΕΛ.

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)