Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020

Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και το ποδόσφαιρο, πια, μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Όπως είναι λογικό, με την έξαρση του ιού, όλα θα πάνε… πίσω, λόγω αναβολών και με δεδομένο,  πως το καλοκαίρι υπάρχει το EURO, τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες αυτού.  Αφού στις 12 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η σέντρα.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των πέντε μεγάλων (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) πρωταθλημάτων θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον αναπληρωτή  Γενικό Γραμματέα της UEFA, Τζιόρτζιο Μαρκέτι. Δεν  πρέπει να ξεχνάμε πως η  Serie A στην Ιταλία  αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Στην Ισπανία , η La Liga βρίσκεται κοντά σε μία ανάλογη απόφαση.

Στην Αγγλία η  Premier League ξεκινάει σκληρά μέτρα με τα γήπεδα να είναι όλα κεκλεισμένων των θυρών , ενώ κάτι ανάλογο αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα ισχύει για την Γερμανία με την Bundesliga,και την Γαλλία με την Ligue 1, όπου  επιτρέπονται έως  1000 θεατές σε κάθε παιχνίδι.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ηγεσία της  UEFA ζητά από τις κυβερνήσεις  όλης της Ηπείρου να εξασφαλίσει ότι το το  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα προχωρήσει μέσα σε τρεις μήνες, παρά την επιδημία του  κορωναϊού.

Με βάση τις συμβουλές που έλαβε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η UEFA πιστεύει ότι μια πόλη μπορεί να φιλοξενήσει παιχνίδια Euro 2020,  αν έχει την ιατρική υποδομή για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς, του σχεδιασμού όπως δήλωσε χαρκτηριστικά την Τρίτη στο Associated Press υψηλόβαθμο στέλεχος της.
Το πρόσωπο μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας ώστε να μην δημιουργηθούν αυτή τη στιγμή περαιτέρω προβλήματα και να μπορέσει να συνεχισθεί ο σχεδιασμός από την ομάδα Εργασίας που έχει δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαική Συνομοσπονδία.

Η UEFA θα χρησιμοποιήσει  12 γήπεδα σε 12 διαφορετικά κράτη , για αυτό το μοναδικό πανευρωπαϊκό τουρνουά, το οποίο παρέχει την ευελιξία να δώσει την ευκαιρία ενδεχομένως και σε μία άλλη πόλη μέσα στην ίδια χώρα, ώστε να αντιμετωπισθεί καλύτερα η νόσος του  κορωναϊού. Η UEFA θα απομακρύνει τα παιχνίδια από μια πόλη εάν είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει ότι η διοργάνωση  των 24 ομάδων μπορεί  να προχωρήσουν, είπε το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος.

Οι Βρυξέλλες είναι ήδη απαλλαγμένες από τη φιλοξενία καθώς το γήπεδο τους δεν ολοκληρώθηκε και έτσι  προστέθηκαν επιπλέον παιχνίδια στο Γουέμπλει , το οποίο έχει αναλάβει  τους ημιτελικούς και τον μεγάλο  τελικό.
Η UEFA ανέφερε ότι είναι «εντελώς αναληθές» ότι οι Ευρωπαϊκές  ομοσπονδίες ζήτησαν να μεταφερθεί η διοργάνωση στο  επόμενο έτος….

"Η UEFA δεν είχε αιτήματα να μετακινήσει ή να ακυρώσει την διοργάνωση ", δήλωσε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος .
Η Ομάδα Εργασίας της  Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας  συνεργάζεται με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας) προκειμένου να  διαμορφώσουν ένα σχέδιο για τον μετριασμό των κινδύνων από τη νόσο COVID-19 στις 12 χώρες που θα φιλοξενήσουν παιχνίδια.

Η ΠΟΥ δήλωσε στην UEFA ότι δεν περιμένει να περιέλθει ο ιός από τη στιγμή που το Euro 2020 θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου στη Ρώμη, δήλωσαν τα άτομα που ασχολούνται με  τον  σχεδιασμό. Καμία αθλητική εκδήλωση δεν πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στην Ιταλία, αφού η χώρα τέθηκε σε αποτελεσματική απομόνωση από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

"Η UEFA αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την κατάσταση που συνδέεται με τον κορωναϊό", ανέφερε σε δήλωσή της η ΟΥΕΦΑ, που εδρεύει στην Ελβετία.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις εθνικές αρχές σχετικά με το COVID-19 και την ανάπτυξή του».

Η UEFA επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το Euro 2020 με τους οπαδούς στα γήπεδα . Ορισμένα ευρωπαϊκά παιχνίδια ανταγωνισμού συλλόγων πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα σε κενά γήπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας 16 συνάντησης τοης Παρί Σεν -Ζερμαίν στο Champions League κατά της  Μπορούσια Ντόρτμουντ με εντολή των γαλλικών αρχών.

Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για αργότερα αυτό το μήνα. Ο αγώνας της Ιρλανδίας για τα playoff του Euro 2020 με τη Σλοβακία στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθεί δίχως φιλάθλους  με οδηγίες της κυβέρνησης της Σλοβακίας. Επίσης κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το φιλικό παιχνίδι της 31ης Μαρτίου, στην Νυρεμβέργη ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία.

Όπως και η ΔΟΕ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η UEFA προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το γεγονός ότι η  ναυαρχίδα της (το Ευρωπαικό πρωτάθλημα) δεν θα εκτροχιαστεί από τον ιό. Οι χώρες που πόλεις τους θα  φιλοξενήσουν  τα παιχνίδια είναι: Το Αζερμπαϊτζάν, η  Δανία, η  Γερμανία, η Ουγγαρία, η  Ιρλανδία, η  Ολλανδία , η Ρουμανία, η  Ρωσία, η Σκωτία και η  Ισπανία.

Ο νέος κοροναϊός προκαλεί μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως ο πυρετός και ο βήχας, και η μεγάλη πλειοψηφία ανακάμπτει. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας για ορισμένους, ειδικά για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Ας ελπίσουμε όλα να κυλήσουν καλά, ειδάλλως…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)