Τα 5 μεγαλύτερα «αφεντικά» στον κόσμο των ατζέντηδων

Πρέπει όλοι μας να έχουμε αντιληφθεί εδώ και χρόνια  πλέον,  πως  στο ποδόσφαιρο, τη πολυεθνική αυτή «βιομηχανία» θεάματος δεν υπάρχουν μόνο οι ποδοσφαιριστές και οι σύλλογοι. Δεν είναι μόνο αυτοί που κάνουν…παιχνίδι.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ατζέντηδες οι οποίοι (πολλοί και διάφοροι, επαγγελματίες και όχι) επωφελούνται από την   παγκόσμια αγορά  του ποδοσφαίρου το οποίο διακινεί δισεκατομμύρια ευρώ ανά τον κόσμο.

Πολλά από τα χρήματα από τις αγορές ποδοσφαιριστών αλλά και τους δανεισμούς αυτών,  πηγαίνουν στις τσέπες των επιχειρηματιών  αυτών που υπάρχουν για να μεσολαβήσουν σε όλες  τις διαπραγματεύσεις.

Ορισμένοι από αυτούς είναι στο τομέα τους κάτι σας αληθινοί ποπ σταρ. Όπως ο Πορτογάλος, Ζόρζε Μέντες και ο Ιταλός, Μίνο Ράιολα, που είναι τα πλέον  γνωστά ονόματα σε αυτό τον χώρο του ατζέντη. Βεβαίως  άλλοι  προτιμούν να παραμένουν ανώνυμοι και σπάνια να δίνουν συνεντεύξεις ή να φωτογραφίζονται.

Το γεγονός όμως είναι ότι χάρη στο ποδόσφαιρο οι άνθρωποι αυτοί έχουν εξοικονομήσει όχι απλώς χρήματα,  αλλά περιουσίες ολόκληρες.  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FIFA, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6  ετών, οι ατζέντηδες ή διαμεσολαβητές (όπως θέλει ο καθένας μπορεί να τους αποκαλεί)  κέρδισαν 2,14 δισεκατομμύρια δολάρια  από προμήθειες στις διάφορες μετακινήσεις ποδοσφαιριστών.

Εμείς εδώ τώρα θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τα 5 μεγαλύτερα «αφεντικά» στον κόσμο των ατζέντηδων,  οι οποίοι για μία ακόμη σαιζόν ήταν πρωταγωνιστές των μετεγγραφών του καλοκαιριού και φυσικά αποκόμισαν  πολλά χρήματα από τις συμφωνίες που έκλεισαν τους τελευταίους 3  μήνες.

ΖΟΡΖΕ ΜΕΝΤΕΣ
Ο Πορτογάλος  ατζέντης είναι στην ουσία ένας μεγαλοεπιχειρηματίας . Φροντίζει  τις μετακινήσεις των πελατών του,  που τα σημαντικότερα ονόματα ανάμεσά τους είναι των Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπερνάντο Σίλβα και του Ζοσέ Μουρίνιο (άλλο που είναι προπονητής). Και κατά πολλούς ήταν και ο μεγάλος  πρωταγωνιστής της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Μέντες χρησιμοποίησε στο έπακρον όλη του την  επιρροή προκειμένου να πείσει την διοίκηση της Ατλέτικο Μαδρίτης να καταβάλλει το ποσό – ρεκόρ για την ομάδα της, των  126 εκ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το «χρυσό αγόρι» του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου και για αρκετούς,  ίσως και ο «διάδοχος» του Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ζοάο Φέλιξ.

Ο τελευταίος σημειωτέον δεν έχει συμπληρώσει ακόμη 50 παιχνίδια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Βεβαίως με την μετακίνησή του αυτή τώρα εισπράττει τον χρόνο 12 εκ.ευρώ ! Κατάφερε επίσης ο Μέντες να πείσει την Μάντσεστερ Σίτυ να μπει στο παιχνίδι και να πάρει από την Γιουβέντους τον διεθνή δεξιό ακραίο της οπισθοφύλακα , Κανσέλο , ενώ στο τέλος βρήκε τη φόρμουλα ώστε η Έβερτον εκεί που είχε δανεικό από την Μπαρσελόνα τον διεθνή χαφ, Αντρέ Γκόμες να τον αποκτήσει με κανονική μετεγγραφή.  Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Ζόρζε Μέντες  έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ  που τιμολογούνται μόνο με προμήθειες για μετεγγραφές ποδοσφαιριστών τους οποίους συμβουλεύει.

ΜΙΝΟ ΡΑΙΟΛΑ
Έχει σπουδάσει οικονομικά. Έχει δουλέψει όμως και σε πιτσαρία,  κάτι που δεν ντρέπεται κι έχει απόλυτο δίκηο, καθώς η δουλειά δεν έχει ντροπή. Κι αναφερόμαστε στον Ιταλό, Μίνο Ράιολα ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη του διεθνούς Ολλανδού κεντρικού αμυντικού του Άγιαξ, Ματάις Ντε Λίχτ στην Γιουβέντους αντί του ποσού των 75 εκ. ευρώ.  Ο Ράιολα φρόντισε ώστε ο Ντε Λίχτ να αμοίβεται ετησίως με 12 εκ.ευρώ,  κι ας είναι μόλις 19 ετών. Προσπάθησε να πάει  τον Μάριο Μπαλοτέλι στην Βραζιλιάνικη, Φλαμένγκο ,  αλλά η μετακίνηση αυτή δεν υλοποιήθηκε. Ωστόσο τον πήγε στην Μπρέσια που δεν θα παίρνει και λίγα ο ιδιόρρυθμος Ιταλός επιθετικός.
Επίσης πραγματοποίησε κι άλλες δύο σημαντικές συναλλαγές που έχουν αποφέρει εκατομμύρια τόσο στις ομάδες τους, όσο και στους ίδιους. Πρώτα- πρώτα με 36 εκ. ευρώ και ετήσια αμοιβή άνω των 2.5 εκ. ευρώ η Νάπολι πήρε από την Ρόμα, τον διεθνή στόπερ, Κώστα Μανωλά. Ενώ πήγε τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο φορ της Γιουβέντους, Μόισες Κέιν στην Έβερτον αντί του ποσού των 27, 5 κ. ευρώ

ΣΤΙΒΕΝ ΜΠΕΚ
Ένας άλλος εξίσου δυνατός, όχι όμως σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως οι δύο προαναφερθέντες, είναι ο επικεφαλής της εταιρείας Triple S Sports, Στίβεν Μπεκ ο οποίος έχει πελάτη και τον Γουέιν Ρούνει. Ε’  λοιπόν ο Μπεκ με αρκετά μικρότερο «πορτοφόλι» από Μέντες και Ράιολα, ήταν ο κύριος μεσολαβητής της μεγάλης και εντυπωσιακής συμφωνίας που έγινε στην Αγγλία την σαιζόν που έληξε, κι αναφερόμαστε στην μετακίνηση του διεθνούς στόπερ της Λέστερ, Χάρι Μαγκουάιρ ο οποίος πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί του ποσού των 87 εκ. ευρώ. Ποσό που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ για αμυντικό ποδοσφαιριστή.

ΑΛΙ ΝΤΟΥΡΣΟΥΝ
Στην Βόρεια Ευρώπη τον αποκαλούν ο «Ειδικός της Σκανδιναβικής αγοράς». Ο λόγος για τον Αλί Ντουρσούν ο οποίος για 3η συνεχόμενη χρονιά , διεκπεραίωσε αρκετές μετεγγραφικές συναλλαγές με τους κορυφαίους  ευρωπαϊκούς συλλόγους. Το 2017 είχε συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός, Βίκτορ Λίντελοφ να υπογράψει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (προερχόμενος από την Μπενφίκα, με 35 εκ. ευρώ) . Την επομένη χρονιά πήγε τον Σουηδό τερματοφύλακα (πρώην του ΠΑΟΚ) Ρόμπιν Ολσεν  στην Ιταλική, Ρόμα. Φέτος οι κινήσεις του ανέβηκαν σε μεγαλύτερο επίπεδο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πώληση του Φρένκι Ντε Γιόνγκ από τον Άγιαξ την Μπαρσελόνα αντί του ποσού των 75 εκ. ευρώ. Μάλιστα η μετεγγραφή είχε κλείσει από τον Ιανουάριο,  αλλά οι δύο σύλλογοι είχαν συμφωνήσει ο ποδοσφαιριστής να μετακινηθεί στην Βαρκελώνη το καλοκαίρι.

ΜΟ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ
Η μεγαλύτερη αδελφή του νέου επιθετικού της Μπαρσελόνα, Μο Γκριεζμάν 31 ετών, έχει μόνο έναν πελάτη, αλλά πρόκειται για …  χρυσωρυχείο. Η σπουδαία συμφωνία που προέκυψε και ανάγκασε τον Αντουάν Γκριεζμάν να εγκαταλείψει την Ατλέτικο Μαδρίτης για να παίξει για τους  πρωταθλητές Ισπανίας,  κράτησε σχετικά ελάχιστο χρόνο,  καθώς με την αποζημίωση ύψους 120 εκ.ευρώ που κατέβαλε την 1η Ιουλίου η Μπαρσελόνα το θέμα έληξε. Η Μο πρέπει να σημειωθεί πως είναι μία από αυτούς που επέζησαν από τις  τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή του Παρισιού το Νοέμβριο του 2015 όπου σκοτώθηκαν  138 άτομα .  Βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Bataclan, το οποίο ήταν ο στόχος σημαντικών επιθέσεων που έγιναν. Τώρα παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του αδελφού της στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, ενώ υπάρχει κι ένας τρίτος αδελφός ο Τεό Γκριεζμάν..

Αυτοί είναι τουλάχιστον σήμερα, οι κυρίαρχοι του μετεγγραφικού παιχνιδιού όχι σε αγωνιστικό αλλά σε οικονομικό επίπεδο…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)