Πλησιάζει η επιστροφή του Πλατινί στα ποδοσφαιρικά δρώμενα

Σε λιγότερο από ένα μήνα (για την ακρίβεια τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου)  λήγει η τιμωρία αποπομπής του Μισέλ Πλατινί από το ποδόσφαιρο. Ο πρώην πρόεδρο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας κι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστής στην ιστορία, ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν υπέπεσε σε κανένα παράπτωμα και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί. Μάλιστα δηλώνει απερίφραστα πως θα επιστρέψει στο ποδόσφαιρο! Μάλιστα αυτό τον καιρό έχει αρχίσει και γράφει κι ένα βιβλίο για τα "τελευταία 20 χρόνια της ζωής του" στο οποίο πρόκειται να πει  «την αλήθεια».
 

Ο Μισέλ Πλατινί 64 ετών πλέον,  αποπέμφθηκε από το ποδόσφαιρο το 2015 καθώς δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάποιο παραστατικό ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο για μία αμφιλεγόμενη πληρωμή ύψους 2 εκ. ελβετικών φράγκων ( το υπόλοιπο μία καθυστερημένης πληρωμής 10 ετώων)  που είχε λάβει από τον τότε «ισχυρό άνδρα»του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ που κι αυτός έχει αποπεμφθεί. Ο Πλατινί ισχυρίζεται ότι έλαβε τα χρήματα αυτά για τις υπηρεσίες  που παρείχε στην FIFA ως σύμβουλος του προέδρου της.

 Η αρχική απαγόρευση του από το ποδόσφαιρο  ήταν για αποκλεισμό 8 ετών.  Μειώθηκε  αργότερα  σε 6 χρόνια και στη συνέχεια σε 4 .

Ο ίδιος ο Πλατινί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο TV RTS, δήλωσε καθαρά και ξάστερα πως θα επανέλθει στο ποδόσφαιρο:

«Θα επανέλθω. Δεν ξέρω πού, δεν ξέρω πώς. Δεν μπορώ να μείνω εκτός ποδοσφαίρου , έστω κι αν πρόκειται για μία τιμωρία  που υπέστην  από ηλίθιους », τόνισε χαρακτηριστικά ο  Γάλλος κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής Γαλλίας με τη φανέλλα με το νο 10 πρόσθεσε:
«Ποτέ δεν ένοιωσα ότι αποβλήθηκα.» Και συνέχισε :  "Ήμουν θύμα μιας μορφής συνωμοσίας, ναι, απολύτως, μεταξύ των παραγόντων  της FIFA και αυτής της  Ελβετικής Εισαγγελίας (MPC). Υπήρξε μια συμφωνία, μια εγκάρδια συμφωνία μεταξύ της FIFA και της MPC για να με βγάλουν εκτός .  Δεν λέω ότι είναι συνωμοσία του ελβετικού κράτους », κατέληξε
                                                  

«Πυρά» και κατά Ινφαντίνο
Ο  πρωταθλητής της Ευρώπης με τους «τρικολόρ» το 1984 (άνοιξε το σκορ  στον τελικό που υπερίσχυσε με 2-0  της εθνικής Ισπανίας, το δεύτερο ο Μπελόν ) επιτέθηκε στη συνέχεια και κατά του Τζιάνι Ινφαντίνο , του σημερινού προέδρου της FIFA, του ευφυούς όπως τόνισε ανθρώπου, ο οποίος για ένα σημαντικό διάστημα διετέλεσε γενικός του  γραμματέας στην UEFA, όταν αυτός ήταν πρόεδρός της.  
 "Μπορεί να μην θέλει να επιστρέψω", τόνισε ο  πρώην αστέρας της Γιουβέντους.
                                           

Στο Κατάρ ο κόσμος θα ζήσει μία Ντίσνευλαντ
Ο Μισέλ Πλατινί αναφέρθηκε λεπτομερώς και στο μεσημεριανό  γεύμα του Νοεμβρίου 2010, στο Παλάτι  όταν ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας,  Νικολά Σαρκοζί τον κάλεσε ταυτόχρονα με τον Πρίγκιπα του Κατάρ, όπου μετά δημιουργήθηκε αρκετός θόρυβος σχετικά με την συνάντησή τους . Καθώς φυσικά και γύρω από την ψήφο του για το Κατάρ όπου η ψηφοφορία της Εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ πραγματοποιήθηκε 10 ημέρες μετά…

Παραδέχθηκε ο Πλατινί ότι  ήταν έκπληκτος από την παρουσία του τότε Πρίγκηπα (σήμερα Εμίρη) του Κατάρ,Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Τάνι και του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Σείχη Χαμάντ Μπεν Ιατσεμ,    αλλά αρνείται κάθε πίεση από τον Σαρκοζί  και  μάλιστα του είχε πει ότι θα ψηφίσει την χώρα της Μέσης Ανατολής , κάτι φυσικά και πραγματοποίησε (ΣΣ  όπως μας είχε πει και ο ίδιος σε συνάντησή μας στο Μόντε Κάρλο τον Αύγουστο του 2012 μαζί με μερικούς ακόμη ευρωπαίους συναδέλφους) .

Ο Μισέλ θεωρεί πως είναι επιτυχία που το Κατάρ ανέλαβε τελικά την  ανάληψη της  τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022 :
«Θα είναι η Disneyland» είπε για το Μουντιάλ του Κατάρ.

Επίσης μίλησε και για την 15ωρη συνέντευξή του τον Ιούνιο στο κεντρικό  γραφείο της υπηρεσίας  Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Οικονομικών και Φορολογικών Εγκλημάτων (OCLCIFF). ΄Όπως ανέφερε οι  ερωτήσεις επικεντρώθηκαν  στην εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν αντί του ποσού των 76 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αθλητικών Επενδύσεων του Κατάρ τον Ιούνιο του 2011. Οκτώ μήνες μετά το γεύμα… Ο Πλατινί είχε αντιταχθεί στην εξαγορά, αλλά οι ιδιοκτήτες του παρισινού συλλόγου και ο Σεμπαστιάν Μπαζέν (φίλος του Σαρκοζί) επέμεναν και προχώρησε η συμφωνία…

Ο Πλατινί μίλησε όμως  για το μέλλον του, τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Κ. Ρονάλντο, τον Μπλάτερ αλλά και την Ελβετία :
«"Έχω εμπειρία να προσφέρω."
«Αισθάνομαι ότι ο Μακρόν  είναι ένας πραγματικός εραστής του ποδοσφαίρου».
"Το στάδιο είναι μια πρίζα ... Η καταπολέμηση ομοφοβικών και ρατσιστικών προσβολών θα είναι σκληρή, αλλά πρέπει να γίνει ».
 "Με τον Μπλάτερ ποτέ δεν συμφιλιώθηκα."
" Ο Ρονάλντο, είναι ένας  υπέροχος ποδοσφαιριστής ."
«Δεν θα φύγω από την Ελβετία, είναι ένας παράδεισος».

Τώρα ο 64χρονος πρώην πρόεδρος της UEFA , αναμένει την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου για να οριστικοποιηθεί και τυπικά το τέλος της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο και μετά θα δεί πως ακριβώς θα επιστρέψει στο χώρο του αγάπησε και αγαπά…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Καληνύχτα Ρίο, καλημέρα Τόκιο!
Το τετ α τετ Τσίπρα – Κορακάκη – Τι είπαν για την γκρεμισμένη παράγκα
Παραολυμπιονίκης συγκλονίζει: Θα συμμετάσχω στο Ρίο και μετά θα κάνω ευθανασία (pics)
Επέστρεψε και αντίκρισε το γκρεμισμένο σκοπευτήριό της η Κορακάκη
Κατερίνα Στεφανίδη: «Έχω χάσει μετάλλια από αθλητές ντοπέ»
Βίντεο: Τι είπε ο Κυριακός Ιωάννου δευτερόλεπτα πριν «πετάξει» στα 2.29μ.
Σπαταλήσαμε τα χρήματα του κράτους σε αυτούς τους αρουραίους
Η Ρωσία ασκεί έφεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά του CAS
Συνέλαβαν όλη την Ολυμπιακή ομάδα της Ζιμπάμπουε επειδή δεν έφερε ούτε ένα μετάλλιο από το Ρίο
Ο Πούτιν «χρύσωσε» τους Ρώσους Ολυμπιονίκες