Ένας εντελώς «διαφορετικός» Μουρίνιο παρουσιάζεται στη Τότεναμ

Ένα νέο εντελώς διαφορετικό Μουρίνιο είδαν οι οπαδοί αλλά και οι δημοσιογράφοι στην επίσημη  παρουσίαση του από την διοίκηση της Τότεναμ. Διαφορετικός και προπάντων πιο ταπεινός.  Ο Πορτογάλος τεχνικός  μόνος του δήλωσε ότι έχει αλλάξει:
 

«Ήμουν σε θέση να σκεφτώ τα λάθη μου και είμαι ευτυχής που είμαι πίσω. Χαμογελούσα για δύο μέρες». Μάλιστα θέλοντας να μπει αμέσως στη νέα πραγματικότητα, επέλεξε να κοιμηθεί στο αθλητικό κέντρο του νέου του συλλόγου, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία μετά από 1 περίπου χρόνο (Δεκέμβριο του 2018 τον απομάκρυνε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) να εργασθεί ξανά σε ομάδα της  Πρέμιερ Λιγκ.  Ο Special One  φάνηκε ειλικρινής, προσπάθησε να δείξει στον Τύπο πως πλέον είναι ένας «νέος άνθρωπος» σε αυτή την 3η του  περιπέτεια στο Λονδίνο,  μετά από τις δύο φορές  στην Τσέλσι , όπου και στις δύο  κέρδισε τουλάχιστον μία φορά το πρωτάθλημα.  Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις μέρες μας, ο Μουρίνιο ήταν ένας άνθρωπος που είχε βάλει τον εαυτό του απέναντι σε όλους τους ποδοσφαιριστές του , ξεκινώντας  από τον γάλλο, Πολ Πογκμπά , ο οποίος σημειωτέον είχε κινήσει «γη και ουρανό» στο Μάντσεστερ προκειμένου η διοίκηση να του πάρει από την Γιουβέντους . Και έπειτα ήταν η βασική αιτία της απομάκρυνσής του, καθώς οι δύο άνδρες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση .   Για το λόγο αυτό, το φάντασμα αυτής της εμπειρίας ήταν φανερό πως ο Μουρίνιο δεν το είχε ξεπεράσει : «Χρησιμοποίησα αυτούς τους 11 μήνες για να προετοιμαστώ για την επόμενη περιπέτεια. Ξέρω ότι έκανα λάθη αλλά είμαι αρκετά ταπεινός  για να τα αναλύσω, έκανα μια βαθιά ανάλυση με ένα σταθερό σημείο: ξεκινήστε ξανά από μένα, χωρίς να κατηγορώ κανέναν ».

Ένας διαφορετικό λοιπόν Μουρίνιο,  αλλά φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει ότι όταν δεν υπερισχύει δεν είναι ευτυχισμένος. Είναι κάτι στο  DNA του και φυσικά δεν μπορεί να το αλλάξει.

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 (είχε πάει στην Πόρτο) που ο Μουρίνιο προσλαμβάνεται  από μια ομάδα στα μέσα της σεζόν . Κατά πολλούς η πρόσληψή του δείχνει ότι η ήττα της Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Λίβερπουλ με 1-0, είχε απογοητεύσει άπαντες στην διοίκηση, αναφορικά με τον Ποκετίνο.

Ο Μουρίνιο από την άλλη ποτέ του δεν έχει χάσει σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντιθέτως δύο φορές που έφτασε, πρώτα με Πόρτο το 2004 και μετά με την Ίντερ το 2010, έφυγε νικητής από το γήπεδο. Όλα αυτά σίγουρα έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο…
Βεβαίως τα πράγματα στη νέα του ομάδα δεν μπορεί να αλλάξουν από την μία μέρα στην άλλη ασχέτως αν στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο των «σπυρουνιών» κατάφερε και επικράτησε εκτός έδρας με 3-2 της Γουέστ Χαμ. Ο Μουρίνιο δεν έκανε πολλές αλλαγές, τουλάχιστον θα κάνει υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο που ανοίγει η δεύτερη μετεγραφική περίοδος.

Σε αυτή την φάση θα προσπαθήσει να βάλει τις  συνηθισμένες του τακτικές , που είναιμία ομάδα  συμπαγή και με μεγάλη αντίδραση. Φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πως έχει και απουσίες και μάλιστα σημαντικές: Εκτός από τον διεθνή γάλλο τερματοφύλακα Γιορίς  (που μέχρι στιγμής έχει αντικατασταθεί επαρκώς από τον Κατσανίγκα ) εκτός δράσης είναι ακόμη ο κεντρικός αμυντικός, Βερτόγκεν.

Οπότε προς το παρόν θα ξεκινήσει και πάλι με ένα σύστημα  4-2-3-1: όπου οι δύο χαφ μπροστά από την άμυνα για τον Μουρίνιο αποτελει σχεδόν  ένα  δόγμα. Ένας νόμος πάνω στον οποίο γεννήθηκαν οι διαφωνίες με τον Πογκμπά. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην Τότεναμ έχει παίκτες όπως ο Ντάιερ, ο Ντομπελέ, ο Γουίνκς και ο Σισοκό.  Υπάρχει δηλαδή μια αμηχανία για την επιλογή,  αλλά σίγουρα ο  γάλλοι που αγοράστηκαν από τη Λυών το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Εκεί θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση ο Μουρίνιο ώστε να τον υποστηρίξουν κιόλας.  Είναι αλήθεια ότι ο Αλντερβέιρελντ με τον Έρικσεν  (μάλλον και τον Βερτόγκεν) στο τέλος  της σαιζόν  κατά  90% θα φύγουν από την Τότεναμ. Οπότε ο Μουρίνιο εδώ θα πρέπει να  παρέμβει για να δώσει λύσεις και μάλιστα αυτό πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικές του προτεραιότητες. Έπειτα στο κέντρο της άμυνας θα είναι σίγουρα ο  Βέλγος (Βερτόγκεν)  που πλαισιώνεται από τον Σάντσες, τον Φόιτ (δεξιά)  και τον Ντέιβις (αριστερά)  στα άκρα.  Οι επιθετικές λύσεις θα είναι ενδιαφέρουσες. Προφανώς, ο Κέιν θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης και ίσως ο Έρικσεν  ο οποίος  θα παίξει πιθανότατα ως playmaker. Στα άκρα , η προσέγγιση του Μουρίνιο (που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απέχει πολύ από αυτή του Ποκετίνο  θα μπορούσε να  βάλει τον  Σον  (στα αριστερά) και τον Λούκας Μόουρα  (στα δεξιά, σκόραρε κατά της Γουέστ Χαμ), με κάποιες πιθανότητες να υπάρχουν και για τον Ντέλε Αλι. Απλά ο τελευταίος ίσως να αγωνισθεί ελαφρώς πιο πίσω, εκτός εάν η ομάδα σχεδιασθεί  για να παίξει 4-3-3.

Συνολικά, με λίγα λόγια, το φάσμα των επιλογών είναι πραγματικά ευρύ και δεν είναι ακόμη εύκολο να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις του.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία ευκαιρία- πρόκληση για τον Ζοσέ Μουρίνιο να δείξει πως ακόμη υπάρχει (σε υψηλό επίπεδο αναφερόμαστε) και να πάρει έναν τίτλο με τη Τότεναμ, κάτι που θα δικαιώσει και την κατά πολλούς ανεξήγητη απόφαση του Ντανιέλ Λεβί να διώξει τον Ποκετίνο και να πάρει τον Πορτογάλο…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών
Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου
Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων
Η UEFA καλεί τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν κανονικά για το Euro 2020
Ο κορωνοιός προβληματίζει έντονα την UEFA , λύσεις όμως….
Η Ομόνοια που... δεν έχει βάθος, έχει τσαμπουκά και πάθος
Αταλάντα: Η «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, που ανάβει φωτιές παντού!!!
Αχ βρε Τραΐκοβιτς, μέχρι και μάντρες πήδηξες για πάρτι τους. Τραγέλαφοι...