Οι πιθανοί διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των Μέσι και Ρονάλντο

Το 2020 μπήκε πλέον για τα καλά στην ζωή μας και μαζί του ανοίγει την πόρτα για την κληρονομιά εκείνων που κυριάρχησαν στην τελευταία 10ετία : Τώρα τον λόγω έχουν να δείξουν πόσο μετρούν από τον Ανσού Φατί έως τον Σάντσο και τον Ντε Γιόνγκ έως τον Τζανιόλο.
 
Από το 2008 και μετά δύο ήταν και είναι ουσιαστικά τα ονόματα που κυριαρχούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ,  ο Κ. Ρονάλντο και ο Μέσι. Υπάρχει δηλαδή ένας  δυϊσμός που μονοπώλησε στο ποδόσφαιρο,  στην εποχή των μέσων ενημέρωσης,  αυτοτροφοδοτώντας και αναγκάζοντας τους ίδιους τους πρωταγωνιστές να βελτιωθούν. Σχεδόν μια πρόκληση για το τένις παρά για το ποδόσφαιρο: μύες, εγκέφαλος αλλά πάνω από όλα νεύρα σε συνεχή ένταση. Κλάση και υστερία. Μόνο ο Μόντριτς  διέκοψε εν συντομία τον μονόλογο, αλλά ο Μέσι και ο Ρονάλντο ανέκτησαν αμέσως την θέση τους στο προσκήνιο. Οι  «εξωγήινοι», οι άλλοι άνθρωποι όπως του έχει αποκαλέσει κατ επανάληψη ο διεθνής Τύπος.  Οι… Ντόριαν Γκρέι  του ποδοσφαίρου.  Σχεδόν δύο δεκαετίες είναι αυτοί οι ηγέτες. Κρατώντας  τον Ιμπραχίμοβιτς , τον Μόντριτς, τον Ροναλντίνιο, τον Κακά , τον Ινιέστα και τον Πίρλο αλλά  και όλους τους άλλους διαδόχους της κληρονομιάς στην πίσω θέση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ ο Ζιντάν με τον Ρονάλντο (τον βραζιλιάνο) εξακολουθούσαν να μαγεύουν (ο δεύτερος δεν ήταν πλέον νέος) , εμφανίσθηκαν ο Σεφτσένκο και ο Νέντβεντ οι οποίοι επανέφεραν τη γοητεία της Ανατολής.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να μιλήσει για διάδοχο των Πελέ,  Μαραντόνα ή Ντι Στεφάνο.

Τουλάχιστον μέχρι την έλευση του Λίο Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο (περισσότερο του πρώτου) . Οι δύο νεαροί άσσοι μπορεί ακόμη να μην είχαν κατακτήσει ούτε «Χρυσή Μπάλα» ούτε Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε κάποιο άλλο έπαθλο, ωστόσο η διαδοχή έδειχνε  αναπόφευκτη.  Η πρόκληση ανάμεσα σε πολυάριθμους κληρονόμους επρόκειτο να  ξεκινήσει στη νέα χιλιετία. Το φαινόμενο Μπαπέ. Το πρώτο στον κατάλογο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο: Κιλιάν Μπαμπέ . Στα 21 χρόνια του  έχει ήδη κερδίσει το Παγκόσμιο κύπελλο με την εθνική του ομάδα . Συνδυάζει  το ομαδικό πνεύμα με μία τεχνική-αθλητική διάσταση που τον κάνει το πιο κοντινό πρωτότυπο των δύο φαινομένων.

 Ο Γάλλος, άλλωστε είναι ένα  μη τετριμμένο αγόρι, θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με τον Ρονάλντο στο τρέξιμο, τη  ντρίμπλα και τη  δύναμη. Έχει μια θεωρητικά πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα από την Αργεντινή (αληθινό όριο του Μέσι ) και την Πορτογαλία (που όμως κατέκτησε το Ευρωπαικό αλλά και το Πρωτάθλημα των Εθνών με τον Ρονάλντο). Ωστόσο, λείπει από την τεράστια ομάδα :Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι το ίδιο μέγεθος  με την  Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρσελόνα και κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να τις φτάσει κιόλας. Προς το παρόν πάντως δείχνει να απέχει αρκετά. Οι συνθήκες βεβαίως την εφετινή σαιζόν  φαίνονται διαφορετικές . Και αν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ , η διαδοχή θα μπορούσε να προβλέψει τον ποδοσφαιριστή της νέας εποχής!

 Το άλλο μεγάλο όνομα είναι αυτό του Ζοάο Φέλιξ,  μια νέα πρόκληση  που ενισχύεται από την πορτογαλική υπηκοότητα. Το κόσμημα της Ατλέτικο Μαδρίτης,  το μεγαλύτερο μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο και φυσικά τον Μέσι, είναι ο δεύτερος επιθετικός και αυτός που έδειξε και δείχνει  στιγμές μεγάλου ποδοσφαίρου. Με μία ελαφρότητα στις κινήσεις του  (και γκολ) άγνωστη στους περισσότερους, αλλά και μερικές αδυναμίες που σίγουρα μπορεί να τις βελτιώσει. Ο Ανσού Φατί στα 18 του πλέον χρόνια δείχνει πως είναι από τους λίγους που έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά. Ίσως αν και είναι αρκετά νωρίς να μπορεί να το πει κάποιος, να δώσει κάποια λύση στην εποχή μετά Μέσι. Αλλά επαναλαμβάνουμε είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να το πει κάποιος από τώρα. Ο Αργεντινός  σε αυτή την ηλικία ήταν ήδη …ημίθεος,  αλλά βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι που μεγαλώνουν αργότερα.

Δυισμός ωστόσο υπήρχε και σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες 10ετίας: Από τους Ζιντάν- Ρονάλντο, έως τον Μαραντόνα με τον Πλατινί . Τον Κρόιφ με τον Μπέκενμπαουερ αλλά και τον Πελέ με τον Εουσέμπιο και τον Ντι Στέφανο με τον Πούσκας.
Τώρα λοιπόν θα μιλήσουμε για 20 νεαρά παιδιά (έως την ηλικία των 26 ετών που ωριμάζουν)  που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν (ήδη το έχουν ξεκινήσει) την 10ετία του ’20 . Ποδοσφαιριστές όπως ο Ντε Μπρούινε, ο Φαν Ντάικ ο Γκριεζμάν (είναι στα 28 ) με τον Σαλάχ και τον Ίσκο βιώνουν ήδη την δική τους 10ετία.

 Αλλά ... Οι άλλοι τύποι αυτοί που έχουμε εντοπίσει, και το μέλλον πιθανότατα θα είναι δικό τους, είναι εκτός από τον Μπαπέ, τον Ζοάο Φέλιξ και τον Ανσού Φατί , 3 προκαθορισμένα αστέρια με μεγάλο μέλλον, υπάρχουν άλλοι 17  πρωταθλητές ή πιθανά φαινόμενα. Κάθε ένας από αυτούς φυσικά έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και σίγουρα το μέλλον θα δείξει πόσο ψηλά θα φτάσουν. Θα δούμε τον βραζιλιάνο Βινίσιους έως τον Ντε Γιόνγκ. Από τον Κουλουσέφσκι (πρόσφατα τον αγόρασε η Γιουβέντους αλλά θα τον εντάξει στο δυναμικό της από το καλοκαίρι) έως τον Τζανιόλο  (μοναδικός Ιταλός ;), από τον Σάντσο στον Φόντεκ και τον Στέρλινγκ έως τον Ντιμπάλα  που έχει μια κορυφαία διάσταση ποδοσφαιριστή και λογικά θα είναι οι … νόμιμοι κληρονόμοι. Η πρόκληση ξεκίνησε. Και η επιτυχία τους  θα είναι αρκετά δύσκολη όσο η καθιέρωση μιας μέρας,  των Μέσι και Κ.Ρονάλντο . Τι θα κάνουν αυτή τη στιγμή οι νεαροί είναι αδύνατο να το προβλέψει κάποιος. Αυτή άλλωστε είναι η  ομορφιά του ποδοσφαίρου!!!
 
Ας δούμε έναν κατάλογο  20 πιθανών νέων  πρωταθλητών στην ηλικία των 20 ετών (μερικοί μεγαλύτεροι)  που ενδεχομένως θα πρωταγωνιστήσουν την 10ετία που ξεκίνησε:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Λούνιν (Ουκρανία )  20 ετών

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ :Ντε Λίχτ t (Ολλανδία) 20 χρονώ

ΜΕΣΟΙ: Καμαβινγκά (Γαλλία) 17 χρονώ, Ντε Γιόνγκ  (Ολλανδία) 22χρ.,  Φόντεν  (Αγγλία) 19χρ., Πογκμπά (Γαλλία) 26χρ., Χάβερτς  (Γερμανία) 20χρ,  Κουλουσέβσκι (Σουηδία ) 19χρ., Τζανιόλο  (Ιταλία ) 19 χρ.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ : Ανσού Φατί  (Ισπανία ) 17 χρ., Ντιμπάλα  (Αργεντινή  26χρ., Χάαλαντ (Νορβηγία) 20χρ.,  Ζοάο Φέλιξ  (Πορτογαλία ) 20χρ., Λαουτάρο  (Αργεντινή) 22χρ, Μπαμπέ  (Γαλλία) 21χρ, Ροντρίγο  (Βραζιλία) 19χρ., Σάντσο (Αγγλία)  25χρ, Βινίσιους τζούνιορ  (Βραζιλία ) 19 χρ.
  Παράλληλα ας ρίξουμε και μία ματιά, τι είχε παρουσιάσει και η κάθε 10ετία παλαιότερα:
1950
Ντι  ΣΤΕΦΑΝΟ, ΠΟΥΣΚΑΣ ΚΑΙ ..
Σουάρεθ  (Ισπανία),Μάθιους (Αγγλία), Σκιαφίνο  (Ουρουγουάη), Κοπά και Φοντέν  (Γαλλία ),Ντίντι, Βάβα, Αντεμίρ  (Βραζιλία ), Νόρνταλ  (Σουηδία), Γιασίν  (ΕΣΣΔ), Κότσις , Χιντεγκούτι (Ουγγαρία)
1960 ΧΡΟΝΙΑ
ΠΕΛΕ , ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ και …
Σίβορι  (Αργ./Ιταλία ), Μπέστ  (Β.Ιρλ), Μπ. Τσάρλτον, Μουρ  (Αγγλία), Ριβέρα και Ρίβα (Ιταλία), Γκαρίντσα  (Βραζιλία)
1970
ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ, ΚΡΟΙΦ και …
 Γκέρντ Μύλλερ  (Γερμανία), Κίγκαν  (Αγγλία ),Ρουμενίγκε (Γερμανία), Ντέινα  (Πολωνία ), Νταλγκλίς  (Σκωτία), Τζόφ και Φακέτι  (Ιταλία ), Σίμονσεν  (Δανία ) Μπλαχίν  (Ουκρανία)
1980
ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ,ΠΛΑΤΙΝΙ και …
Φαν Μπάστεν,  Γκούλιτ, Ράικαρντ (Ολλανδία), Ζίκο και Φαλκάο  (Βραζιλία ), Ματέους (Γερμανία ), Πάολο Ρόσι, Μπαρέζι (Ιταλία) Μπουτραγένιο (Ισπανία) , Ροζέ Μιλά (Καμερούν) ,  Μπόνιεκ (Πολωνία).
1990
ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΖΙΝΤΑΝ και…
Ρομάριο, Ριβάλντο, Ράι (Βραζιλία), Ρ. Μπάτζιο (Ιταλία), Στόιτσκοφ  (Βουλγαρία ), Παπέν (Γαλλία ), Γουεά  (Λιβερία , Σαβίτσεβιτς (Μαυροβούνιο),Π. Μαλντίνι (Ιταλία)
00-10
Κ. ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΜΕΣΣΙ
Ροναλντίνιο, Κακά , Νευμάρ  (Βραζιλία ), Ιμπραχίμοβιτς (Σουηδία), Πίρλο και Μπουφόν (Ιταλία ), Ραούλ, Τσάβι , Ινιέστα και Κασίγιας (Ισπανία) , Σεβτσένκο (Ουκρανία), Ανρί (Γαλλία),  Χένρι, (Pol), Νέντβεντ (Τσεχία), Μόντριτς (Κροατία) , Αζάρ (Βέλγιο) 
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)