Κίκε Σέτιεν ο άνθρωπος που διαδέχεται τον Βαλβέρδε

Η διοίκηση της Μπαρσελόνα μετά και την μεγάλη πίεση που δεχόταν εδώ και ένα 20ήμερο από τους οπαδούς της, ειδικά και μετά την ήττα- αποκλεισμό με 3-2 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Τζέντα, στα ημιτελικά του Σούπερ κυπέλλου Ισπανίας, ενέδωσε.

Προχώρησε στην απομάκρυνση του Ερνέστο Βαλβέρδε τοποθετώντας στην θέση του τον άλλοτε προπονητή της Μπέτις, Κίκε Σέτιεν. Τον άνθρωπο που ήταν ο τελευταίος που είχε φύγει νικητής από το «Κάμπ Νόου» επικρατώντας των «μπλαουγκράνα».

Παράλληλα το πόσο μεγάλη και έντονη ήταν η πίεση από τους οπαδούς της καταλωνικής ομάδας φαίνεται κι από το γεγονός ότι ανάλογη απόφαση, να προχωρήσει δηλαδή σε απόλυση προπονητή μεσούσης σαιζόν, είχε να συμβεί πριν 17 χρόνια!

Τότε (το 2003) με πρόεδρο τον Χουάν Γκασπάρ είχε απολύσει τον Ολλανδό, Λουίς Φαν Χάαλ,  καθώς η ομάδα βρισκόταν 20 βαθμούς πίσω από την (τότε) πρωτοπόρο, Σοσιεδάδ.

Τώρα η απόφαση πάρθηκε από τον πρόεδρο Γιόσιπ Μπαρτομέου και αρκετά μέλη του Διοικητικού της συμβουλίου που θέλησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (13 Ιανουαρίου) να δώσουν το παρόν τους στα γραφεία. Προφανώς οι υπόλοιποι δεν ήθελαν να φανούν…

Η κίνηση απομάκρυνσης του Βαλβέρδε τη στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τον στηρίζει, σίγουρα μόνο εκπληκτική δεν είναι.

Ο Βαλβέρδε με τις όποιες αδυναμίες του, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι έχει πρόβλημα στην διαχείριση των δύσκολων αγώνων (θυμούνται μάλιστα και τους δύο αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ πρώτα με την Ρόμα το 2018 και έπειτα με την Λίβερπουλ το 2019 όπου ενώ είχε σημειώσει 4-1 και 3-0 στην έδρα της, στα δεύτερο παιχνίδια έχασε με 3-0 και 4-0 αντίστοιχα). Τελευταία έδειχνε μία ατολμία , κι ένα φόβο που δεν μπορεί κάποιος να τον αντιληφθεί εύκολα, όταν έχει κοντά του ιδιαιτέρως τον Μέσι. Η ουσία είναι ότι η Μπαρσελόνα φέτος στο πρωτάθλημα μπορεί να ήταν πρώτη αλλά έχει μαζί της στην κορυφή και την Ρεάλ Μαδρίτης…

Η Μπαρσελόνα φέτος δεν μπόρεσε να υπερισχύσει των  Αθλέτικ Μπιλμπάο, Λεβάντε και Γρανάδα , κάτι που για αρκετούς θεωρείται απαράδεκτο ειδικά για μία ομάδα που θέλει να διατηρήσει τα πρωτεία της στην  La Liga.
                                              Ο Τσάβι όχι, ο Σέτιεν ΝΑΙ                  

Η διοίκηση της Μπαρσελόνα προσπαθεί πάντα να  βρίσκει τον καλύτερο σύμφωνα με τα πλάνα και το σύστημά της, προπονητή. Αρχικά σύμφωνα με επικοινώνησαν με τον Τσάβι αλλά και τον επίσης πρώην ποδοσφαιριστή της, Ρόναλντ Κούμαν αλλά αμφότεροι αυτή την περίοδο δεν ήθελαν να πάρουν την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους. Ο Τσάβι είπε ότι προτιμά να αναλάβει το καλοκαίρι, ενώ ο Ολλανδός, Κούμαν ο οποίος πάντα ονειρευόταν και ονειρεύεται να δουλέψει στους «μπλαουγκράνα»αυτή τη στιγμή, έκανε πίσω.

Έτσι οι Καταλανοί που καίγονται για να αναλάβει κάποιος την ομάδα και να την τρέξει,  αποτάθηκαν στον Κίκε Σέτιεν ο οποίος δηλώνει πάντα «οπαδός της φιλοσοφίας Κρόιφ» κι αμέσως δέχθηκε να αναλάβει τη δύσκολη αλλά και ταυτόχρονα σπουδαία θέση, του προπονητή της Μπαρσελόνα. ΄Ένα πράγμα που ενδεχομένως έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του- για κάποιους- είναι ότι η Μπέτις επι Σέτιεν ήταν η ομάδα που τα τελευταία χρόνια κατάφερε (Νοέμβριο 2018, )  να νικήσει μέσα στο «Κάμπ Νόου» την καταλωνική ομάδα με 4- 3. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι οι Ανδαλουσιάνοι είχαν την  απόλυτη υπεροχή καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Με αποτέλεσμα όλο το γήπεδο να σηκωθεί και να τους χειροκροτήσει για το θέαμα που παρουσίασαν.

Ο 61χρονος τεχνικός που έως τώρα η καλύτερή του επιτυχία θεωρείται η μεταμόρφωση που σημείωσε στην Μπέτις , δεν έχει να παρουσιάσει κάποια άλλη σημαντική δουλειά σε άλλη ομάδα (το 2015 διατήρησε  την Λας Πάλμας στην μεγάλη κατηγορία).

Ο Σέτιεν άνθρωπος  έξυπνος , ακολουθεί την τακτική που χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ και του αρέσει να παίζει σκάκι, κάτι που τον βοηθά αρκετά. Τώρα φυσικά θα δούμε πόση  επίδραση μπορεί να έχει σε μία ομάδα με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης όπως ο Μέσι, ο Σουάρες,  ο Γκριεζμάν και γενικά όλοι της Μπαρσελόνα. Η Μπαρσελόνα που τελευταία παρουσίαζε ένα λίγο κουραστικό ποδόσφαιρο, πρέπει να επανέλθει στο όμορφο και ωραίο στυλ της, που αρέσει στους φιλάθλους αλλά κυρίως να μπορεί να παίρνει και τα αποτελέσματα, αυτά που της χαρίζουν τίτλους!!!
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)