30 Πλούσιες και 682 φτωχές ομάδες στην Ευρώπη! Το χάσμα μεγαλώνει..

Είναι πλέον γεγονός! Οι πλούσιοι σύλλογοι του ποδοσφαίρου, στην Ευρώπη γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ακόμη και ο πρόεδρος της UEFA, Σλοβένος Αλεκσάντερ Τσεφερίν το επεσήμανε λέγοντας το με κομψό τρόπο :
 

"Η έκθεση επισημαίνει ορισμένες απειλές για τη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σταθερότητα και επιτυχία".

 Οι  30  κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης κέρδισαν σχεδόν τα ίδια έσοδα με τα υπόλοιπα 682 μαζί το 2018 (!). Ο πλούτος  που δημιουργείται  από το άθλημα συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις και να συγκεντρώνεται στα χέρια «μερικών» , σύμφωνα με την έκθεση της UEFA η οποία  δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (16/1) .

Η Ευρωπαική ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία αναφέρει στην  ετήσια έκθεσή της, ότι οι   712 κορυφαίοι σύλλογοι των 55 πρωταθλημάτων της «γηραιάς ηπείρου»  όχι μόνο είχαν υψηλά κέρδη που συνολικά έφτασαν τα 21 δισ. Ευρώ το οικονομικό έτος 2018, αλλά παράλληλα είχαν  μία αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εντούτοις, η UEFA δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό που δημιουργήθηκε από τα 5  μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης ( Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία,  Ιταλία) έφθασε σε ένα ρεκόρ ύψους 75%,  ενώ το 49% από αυτές ανήκουν μόλις σε 30 ομάδες.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εσόδων ήταν τριπλάσια μεταξύ των μεγαλύτερων 30 συλλόγων από ό, τι όλες οι  υπόλοιπες  γεγονός που δείχνει ότι το χάσμα συνεχίζει να αυξάνεται.

Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι στο πακέτο αυτά περιλαμβάνεται  πλέον ο κίνδυνος της πόλωσης της τροφοδοσίας που εξυπηρετείται  με την παγκοσμιοποίηση. Τον κατακερματισμό του τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης και των περιπτώσεων υπερβολικής εξάρτησης από τα έσοδα από τις δραστηριότητες που γίνονται δια μέσω των διαφόρων μετεγγραφών.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης  ότι, με βάση τα κέρδη που βασίζονται στην τηλεόραση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 9,4% ή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ - περισσότερο από την αύξηση των εσόδων.

Μάλιστα οι ομάδες της La Liga (Ισπανικό πρωτάθλημα) είχαν αύξηση των μισθών των ποδοσφαιριστών τους κατά   332 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι μισθοί καταναλώνουν  τώρα το 64% των εσόδων των συλλόγων, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση ήταν "περισσότεροι  από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία" και 35 ομάδες  έχουν μισθούς το μήνα εννοείται  100 εκατομμυρίων ευρώ ή και περισσότερο.

Οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών  δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία εσόδων, καθώς αναφέρονται ξεχωριστά,  ως κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αν και πολλά σωματεία εξαρτώνται από αυτές  για το εισόδημα.
Η UEFA ανέφερε ακόμη ότι οι σύλλογοι της,  δήλωσαν  ακαθάριστο εισόδημα 6 δις ευρώ από μετεγγραφές ,κάτι που σημαίνει  αύξηση 25%.

Οι χώρες όπως η  Πορτογαλία, η  Γαλλία και το Βέλγιο  αναφέρουν πως οι ομάδες τους στηρίζουν πολλά στα κέρδη τους από τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών , οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις αντιστοιχούσαν στο 50% ή περισσότερο των εσόδων. Ωστόσο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η υπερβολική  εξάρτηση των συλλόγων αυτών από τις αγοραπωλησίες (πιο πολύ πωλήσεις) ποδοσφαιριστών , κάποια μέρα  η οποία δεν μπορεί να είναι και πολύ μακρυά,  θα οδηγήσει πιθανότατα σε  μεγάλα προβλήματα…

Γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή και οι ιθύνοντες του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να δουν με μεγαλύτερη προσοχή,  συνολικά τη μεγάλη εικόνα του ωραίου αθλήματος που ακούει στο όνομα ποδόσφαιρο και να πάρουν κάποιες πιο δίκαιες αποφάσεις, όσο κι αν βρισκόμαστε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)