Γιούργκεν Κλόπ: Ο προπονητής- ηγέτης της Λίβερπουλ, που ξαναφέρνει στις μνήμες τον Πέισλι

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλόπ βρίσκεται σε άλλη διάσταση. Από το 1888, όταν ξεκίνησε η τότε αγωνιστική σαιζόν , κανένας προπονητής της,  δεν είχε καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του μεγάλου λιμανιού στην κορυφή της γενικής κατάταξης και να έχει μία διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο  22 πόντους !

Ο γερμανός «φιλόσοφος»,  όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του οι συμπατριώτες του δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, μετά το εντυπωσιακό 4-0 επί της Σαουθάμπτον στο ‘Ανφιλντ».  Οι 24 νίκες που έχει  σημειώσει έως τώρα,  σε 25 παιχνίδια,  δεν είναι κάτι εύκολο,  αντιθέτως μάλιστα. Φυσικά γνωρίζουν πως δεν είναι ακόμη…τέλειοι (σίγουρα είναι πολύ κοντά) και όλοι οι φίλαθλοί τους περιμένουν πως και πώς να πανηγυρίσουν το πρώτο μεγάλο τους τίτλο εντός χώρας (καθώς δύο φορές έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ) εδώ και 30 χρόνια! Η επιτυχία κατά των «Αγίων» ήταν η 20 συνεχόμενη μέσα στο «σπίτι τους» , ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτυ την εποχή του Ρομπέρτο Μαντσίνι (2011-2012) . Οι 73 βαθμοί που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Λίβερπουλ δεν την ενδιαφέρει και τόσο πολύ. Εκείνο που την νοιάζει είναι φέτος να κόψει πρώτη το νήμα, δίνοντας ξανά το χαμόγελο στα εκατομμύρια των φίλων της εντός και εκτός συνόρων και σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά. Η φετινή Λίβερπουλ θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνη της εποχής του Μπόμπ Πέισλι που είχε δημιουργήσει ένα απόρθητο κάστρο το γήπεδό της και η μία μετά την άλλη οι αντίπαλες ομάδες έπεφταν …κάτω ή πιο σωστά αποχωρούσαν με σκυμμένο το κεφάλι. Η τωρινή Λίβερπουλ για περισσότερες από 1.000 ημέρες, καταφέρνει και διατηρεί αήττητη την έδρα της. Τα κύρια «όπλα» αυτή τη στιγμή του Κλόπ είναι τρία: Ο τερματοφύλακας, Αλισον Μπέκερ που και φέτος παρουσιάζεται σε εκπληκτική αγωνιστική κατάσταση. Ο αρχηγός του, Χέντερσον ο οποίος πραγματοποιεί την καλύτερή του σαιζόν δείχνοντας στους διάφορους επικριτές του, πόσο λάθος τον είχαν …μετρήσει. Και ο Φιρμίνιο ο οποίος κάνει τα πάντα, πέραν των τερμάτων που επιτυγχάνει. Δίχως φυσικά με αυτό να θέλουμε να μειώσουμε την βοήθεια και αξία των υπολοίπων…

Ο Κλόπ είναι γεγονός αναδεικνύεται στον ηγέτη – τεχνικό ο οποίος έχει  16 διαδοχικές νίκες στον Premier, δύο από τα ρεκόρ της  Μάντσεστερ Σίτυ του Γκουαρντιόλα  (18 νίκες μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2017). Μετά την ισοπαλία (1-1) στο Όλντ Τράφορντ κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ( η μόνη του μικρή ολίσθηση σε  ολόκληρη την Premier League)  έχει φύγει νικητής από τον πάγκο τις άλλες  17.  Τώρα όπως και να το δει κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του δύο ιστορικά ρεκόρ: Πρώτον ότι η φετινή Λίβερπουλ μπορεί να τερματίσει αήττητη στις 42 μονομαχίες της στην Πρέμιερ και δεύτερον μετά θα είναι και πιο κοντά στην ιστορική επιτυχία της Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ ο οποίος είχε διατηρήσει αήττητη την ομάδα του για 49 παιχνίδια! 
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)