Δύναμη ψυχής... Ο 51χρονος που θα περπατήσει 700χλμ γύρω από την Κύπρο

«Ο δρόμος της επιτυχίας είναι το ίδιο φωτεινός μ’ εκείνον της αποτυχίας. Φτάνει να δώσεις το 100% και στο τέλος θα χαμογελάς».
 
Με αυτό το σύντομο, μα συνάμα περιγραφικό γνωμικό, ο Αλέξης Σοφοκλέους ετοιμάζεται ν’ αρχίσει ένα ταξίδι 700 χιλιομέτρων, για να καλύψει όλη την Κύπρο περιμετρικά με τα πόδια.
 
Ο 51χρονος πεζοπόρος-εθελοντής, έθεσε ως στόχο να κάνει τ’ όνειρό του πραγματικότητα, καλύπτοντας το νησί μέσα σ’ ένα μήνα.
Η πορεία του θ’ αρχίσει το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, η ώρα 9:30, από το παραλιακό μέτωπο Ορόκλινης.
 
Ο Αλέξης Σοφοκλέους μιλά στην OMADA για τη νέα πρόκληση που υψώνεται μπροστά του, ενώ αφιερώνει το μοναδικό αυτό ταξίδι στον γιο του Στέφανο.
 
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της πορείας
 
«Είμαι ένας άνθρωπος 51 ετών, όπως όλοι οι άλλοι. Η ενασχόλησή μου είναι με τον χώρο τον αερομεταφορών και με τα πολιτιστικά. Αθλούμαι καθαρά για σκοπούς υγείας, δεν είμαι αθλητής. Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από ένα ζωντανό όνειρο, όπως εκείνα που βλέπεις τη νύχτα και δεν είσαι σίγουρος αν είναι αλήθεια. Έβλεπα τον εαυτό μου να περπατά και δεξιά μου ήταν η θάλασσα. Αυτό το όνειρο συνέχισε να με κυνηγά για ένα περίεργο λόγο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα και πλησίασα ανθρώπους που καταλαβαίνουν περισσότερο από μένα».
 
 
Οι προετοιμασίες, τα ιατρικά και τα 700 χιλιόμετρα που... ζαλίζουν
 
Πριν από την έναρξη του ταξιδιού, ο 51χρονος προέβη σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης για να είναι έτοιμος. 
 
«Στους οκτώ μήνες κάνω εντατική προετοιμασία, γυμναστήριο και διατροφή. Έκανα όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκομαι, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Είχα μεγάλη βοήθεια από τον ορθοπεδικό μου, τον Ανδρέα Τάνο, ο οποίος μου εξήγησε πολλά όσον αφορά τα οστά και τους μύες.  Έκανα τον εργομετρικό έλεγχο στο ΚΑΕΚ και ξεκίνησα προπόνηση. Όταν άρχισα έκανα περίπου τρία χιλιόμετρα την ώρα, τώρα κάνω έξι χιλιόμετρα.
 
Το δρομολόγιο θα είναι 25 χιλιόμετρα τη μέρα. Η συνολική περίμετρος της Κύπρου είναι 700 χιλιόμετρα με τις διάφορες εξοχές του. Η όλη πορεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σ’ ένα μήνα. Δεν το παίρνω καθόλου ελαφρά γιατί είναι δύσκολο. Υπάρχουν μέρες που θα προσπαθήσω να καλύψω και πιο μεγάλο έδαφος από τα 25 χιλιόμετρα. Τα κατεχόμενα δεν τα γνωρίζω, πήγα μόνο μια φορά στη ζωή μου, όταν η μακαρίτισσα η μητέρα μου Ανδρούλλα, ήθελε να επισκεφτεί τον Απόστολο Ανδρέα για να προσκυνήσει. Δεν γνωρίζω καλά τη μορφολογία του εδάφους».
 
«Απογοητευτικό το πόσο λίγο ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας και την υγεία μας»
 
Καταληκτικά, ο Αλέξης Σοφοκλέους θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα μέσα από τη διεκπεραίωση της πρωτόγνωρης αυτής πορείας για τους στόχους που πρέπει να καταρρίπτουν οι άνθρωποι. 
 
«Οι στόχοι υπάρχουν για να ξεπερνιούνται. Τα ανθρώπινα επιτεύγματα είναι καθημερινά τόσο μεγάλα, κι εμείς ασχολούμαστε με το την απλή καθημερινότητα. Η αχρησία του χρόνου μας μπροστά από μια οθόνη για να βλέπουμε τα διάφορα πράγματα στο ίντερνετ.
 
Το μήνυμα που θέλω να στείλω μέσα από αυτή την πορεία είναι το “Ευ Ζην”. Δεν θα βρούμε τ’ όνειρό μας παρακολουθώντας καθιστοί στους καναπέδες μας τις ζωές άλλων. Να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Είναι απογοητευτικό το πόσο λίγο από τον χρόνο μας ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας και την υγεία μας. Τη ζωή μας και την ιστορία μας εμείς τις καθορίζουμε.
 
Εάν πάτε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του πλανήτη και μιλήσετε με ανθρώπους που είναι σοβαρά άρρωστοι, θα τους ακούστε να επαναλαμβάνουν ένα πράγμα. “Τι δεν έκανα όσο ήμουν καλά γιατί ήμουν απασχολημένος, γιατί δούλευα, τι δεν είπα τη στιγμή που ήθελα”. Τη ζωή μας εμείς την καθορίζουμε, την ιστορία μας εμείς τη γράφουμε, γι’ αυτό και δεν πρέπει να μετανιώνεις για τίποτα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Ήταν δύσκολη ήττα για εμάς, να ανασυγκροτηθούμε και να κερδίσουμε αύριο»
Νέα τεράστια επένδυση από τους Τούρκους-Πότε θα επιστρέψει η Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους διαιτητές να καθορίζουν το παιχνίδι, πρέπει να το κάνουμε εμείς»
Έξαλλος ο Μπαρτώκας μετά το φινάλε του Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, είχε επεισόδιο με τον Σάδα (vid)
Άλωσαν τη Νέα Υόρκη και μένουν «ζωντανοί» οι Σίξερς
Ο Λεμπρόν Τζέιμς ενεργοποίησε την «βόμβα»-Ελεύθερος για μεταγραφή και περιμένει τον… γιο του
Ζωντανοί οι Μπακς παρά τις απουσίες Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, λύγησαν τους Πέισερς
Ηττήθηκε 82-80 σε νεκρό χρόνο στην παράταση από την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός
Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός στον τελικό-Ηττήθηκε 85-83 από τη Μακάμπι
Προβάδισμα 2-0 για την ΑΕΚ που νίκησε τον ΑΠΟΕΛ 85-86