Το ξύλο στον Χατζηστεφάνου, ο Ευθυμιάδης και το κομμένο αυτί του Ράμμου

Προφανώς δεν ήταν το πρώτο περιστατικό αλλά ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Οι διαιτητές το έχουν στη... φύση τους να βρίσκονται στο στόχαστρο, είτε παικτών και παραγόντων, είτε φυσικά των οπαδών. Εκείνος που την πλήρωσε αυτή τη φορά ήταν ένας επόπτης στην Τουρκία, ο οποίος έβαλε ξύλο και στις... τσέπες του μετά από εισβολή ενός χούλιγκαν στον αγωνιστικό χώρο, στην αναμέτρηση της Τραμπζονσπόρ με τη Φενέρμπαχτσε (οπαδός των γηπεδούχων).   

Βέβαια τέτοια περιστατικά έχουμε δει... άπειρα, τόσο εντός συνόρων, όσο κι εκτός. Αλλά μικρότερου κι άλλα μεγαλύτερου μεγέθους. 

Από τον περίφημο διαιτητή Ράμμο που του δάγκωσαν το αυτί σε αγώνα Παναιτωλικού-ΠΑΟΚ, μέχρι βέβαια και ανατριχιαστικά περιστατικά, όπου είχαμε φρικτούς θανάτους σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, αλλά και η Ολλανδία. 

Καταδικαστέα περιστατικά επίθεσης σε διαιτητές είχαμε και στην Κύπρο. Την περίοδο 1992-93 σε παιχνίδι μεταξύ Απόλλωνα-Ομόνοιας (4-4) στο Τσίρειο, ο διαιτητής Στέφανος Χατζηστεφάνου κτυπήθηκε από ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, ενώ άγνωστοι του επιτέθηκαν στα αποδυτήρια. 

Η επίθεση στον Μπάκα 
Από τα πλέον επεισοδιακά ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν αυτό μεταξύ Παναθηναϊκού κι ΑΕΚ, στον τελικό Κυπέλλου του 1995. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 παίρνοντας το νταμπλ, με το μοναδικό γκολ να έρχεται από πέναλτι που μνημονεύεται ακόμα κι ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας δέχτηκε άγρια επίθεση. Οχι εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στη δέκα ημέρες μετά από οχτώ αγνώστους. 

Ο ματωμένος Ευθυμιάδης
Φυσικά δεν μπορεί να ξεχαστεί κι ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης, με την εικόνα του μετά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (1-1) του 2002 να προκαλεί σοκ. Το πέναλτι που έδωσε στο φινάλε στους «ερυθρόλευκους», προκάλεσε την οργή των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να επιτεθούν βάναυσα στον ρέφερι της συνάντησης, ο οποίος αποχώρησε μέσα στα αίματα. 

Άγριο ξύλο σε διαιτητή κι επόπτη
Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Φεβρουάριο, μετατράπηκε σε ρινγκ ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή Πύργου και του Άφοβου Βροχίτσας με τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων να ξυλοκοπούν άγρια διαιτητή και επόπτη μετά από το δεύτερο πέναλτι που υπέδειξε στο ματς. 

Χαμός στα Καμμένα Βούρλα
Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από το προηγούμενο περιστατικό, συνέβησαν επίσης θλιβερά γεγονότα σε ακόμα ένα παιχνίδι τοπικού πρωταθλήματος, αυτή τη φορά στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τον αγώνα ανάμεσα στον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου και τα Καμένα Βούρλα, όπου οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον ρέφερι της συνάντησης με αφορμή ένα πέναλτι.  (Δείτε το βίντεο από το 3:12 ως το 4:08

Οταν... έφαγαν το αυτί διαιτητή Ράμμου!
Κλείνοντας με τα εντός συνόρων περιστατικά, θα θυμηθούμε το απίστευτο σκηνικό στην αναμέτρηση Παναιτωλικού-ΠΑΟΚ πριν από 40 χρόνια. Θύμα ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Στέφανος Ράμμος, μιας κι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κόλλημα με την εντοπιότητα των ρέφερι. Το σκορ 0-2 υπέρ του Δικεφάλου, με το πρώτο γκολ να έρχεται από πέναλτι που κέρδισε ο Σαράφης, κάτι ωστόσο που δεν άρεσε καθόλου στους γηπεδούχους. Αποτέλεσμα αυτού μετά το τέλος του αγώνα να δεχτεί επίθεση ο Ράμμος και να του κοπεί ένα μεγάλο κομμάτι του αυτιού του! Η μία εκδοχή θέλει να των δάγκωσε κάποιος και η άλλη να σκίστηκε όταν του φόρεσαν... κολάρο ένα ξύλινο τελάρο. 

 

Αδιανόητο ξύλο στο Κονγκό
Εικόνα που σοκάρει από διαιτητή στον Κονγκό μόλις πριν 1,5 μήνα. Ο άτυχος ρέφερι του αγώνα  DCMP-Dauphin Noir για τα πλέι οφ, έτρεξε για να σωθεί από το μένος του εξαγριωμένου πλήθους, μέχρι ωστόσο να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, είχε ήδη δεχτεί βάναυσα χτυπήματα.

Τρελάθηκε ο σεΐχης με τον διαιτητή
Κι όμως, ακόμα και σεΐχη έχουμε δει να δέρνει διαιτητή! Επρόκειτο για την αναμέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου ανάμεσα στις Αλ Ζάχρα και Καϊτάν. Μετά από ένα σφύριγμα του ρέφερι, ξεσηκώθηκαν οι γηπεδούχοι, ο σεΐχης ζήτησε τον λόγο κι ακολούθως του όρμηξε μαινόμενος, με το ματς να γίνεται ροντέο. 

Τελικά, δέρνουν και οι διαιτητές
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται και τον ρόλο του θύτη αναλαμβάνουν οι διαιτητές. Ενα τέτοιο περιστατικό συνέβη -που αλλού;- στη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στις Αλ Νάσαρ και Αλ Αραμπί (1-4), με τον ρέφερι να μη δέχεται... πολλά-πολλά κι εκτός από κόκκινες να μοιράζει κλωτσιές και μπουνιές!

Φρίκη στη Βραζιλία!
Το πλέον φρικαλέο γεγονός με επιθέσεις σε διαιτητές έλαβε χώρα σε ερασιτεχνικό αγώνα στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές το σφύριγμα ενός 20χρονου ρέφερι εξόργισε ποδοσφαιριστή με αποτέλεσνα να του επιτεθεί. Σε εκείνο το σημείο ο διαιτητής έβγαλε μαχαίρι που είχε στην κατοχή και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον παίκτη! Εκείνο ωστόσο που ακολούθησε δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Οταν ο κόσμος αντιλήφθηκε τι συνέβη (λέγεται πως επρόκειτο για φίλους του ποδοσφαιριστή) μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, χτύπησε μέχρι θανάτου τον νεαρό ρέφερι κι έπειτα τον αποκεφάλισε και τον διαμέλισε. Μάλιστα δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά τοποθέτησαν το κεφάλι του σε έναν ξύλινο στύλο!

Βέβαια έχουν υπάρξει κι άλλα περιστατικά θανάτων διαιτητών. Ενα από αυτά δε συνέβη σε πρωτάθλημα Νέων στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ανάμεσα στις Nieuw Sloten και Buitenboys πριν μία τετραετία. Μετά από το τέλος του παιχνιδιού, ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων επιτέθηκαν στον Richard Nieuwenhuizen και άρχισαν να τον χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές, καθώς, όπως υποστήριξαν, τούς μιλούσε με πολύ άσχημο τρόπο και τους προσέβαλε κατά τη διάρκεια του ματς. Ο άτυχος 41χρονος λάινσμαν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τελικά εξέπνευσε. 

Ακόμα ένα θάνατο διαιτητή είχαμε και μόλις πριν λίγους μήνες στην Αργεντινή. Στην πόλη της Κόρδοβα και κατά τη διάρκεια ενός τοπικού ερασιτεχνικού αγώνα, ένας ποδοσφαιριστής σκότωσε τον 48χρονο διαιτητή, Σέζαρ Φλόρες, λίγα μόλις λεπτά μετά την κόκκινη κάρτα που του είχε δείξει. Ο νεαρός δράστης, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης και εναντίον του έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό, πυροβόλησε επίσης έναν 25χρονο παίκτη, τον  Βάλτερ Ζάρατε, με το θύμα να διακομίζεται στο νοσοκομείο όπου δεν κινδυνεύει ευτυχώς η ζωή του.

 

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η ιστορία της γηραιότερης Ολυμπιονίκη και επιζήσασας του Ολοκαυτώματος-Είναι 103 ετών
Βάρντι: Ο τελευταίος των ρομαντικών θα σκοράρει για 13η σεζόν στη Λέστερ
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου