Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο

Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα η πώληση των εισιτηρίων κατά την περίοδο 2015/16. Από τα παρατιθέμενα στοιχεία προκύπτουν εντυπωσιακοί αριθμοί και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Κατά σειρά: ο μέσος όρος εισιτηρίων ανά αγώνα την άρτι ολοκληρωθείσα σεζόν (1.909) υπολείπεται αισθητά του αντίστοιχου την περίοδο 2014/15 (2.142 με πρωτάθλημα 12 ομάδων), ενώ είναι μικρότερος του μέσου όρου των σεζόν 2013/14 (1.966) και 2012/13 (2.085), όταν οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία ήταν ξανά 14.
Τα περισσότερα εισιτήρια σε μια αγωνιστική (19.071) ισοδυναμούν μ’ ένα sold-out στο ΓΣΠ(!) και  κόπηκαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος -όχι σε κάποια αγωνιστική των πλέι οφ. Ο μέσος όρος εισιτηρίων της πρώτης ομάδας στη σχετική λίστα (ΑΠΟΕΛ) ήταν μόλις 7.362!
Το σύνολο των εισιτηρίων που πώλησαν οι πρωταθλητές (132.509) υπερκερνά άνετα το άθροισμα δέκα ομάδων (Αγία Νάπα, Δόξα, ΕΝΠ, Ερμής, Εθνικός, Σαλαμίνα, Άρης, Πάφος, ΑΕΚ και ΑΕΛ διέθεσαν συνολικά 117.431 εισιτήρια)! Αντιστοίχως, στα εντός έδρας παιχνίδια της Ομόνοιας κόπηκαν παραπάνω εισιτήρια (108.036) απ’ όσα αθροιστικά στα αντίστοιχα του Ανόρθωσης (55.425) και του Απόλλωνα (46.644).
Τα περισσότερα εισιτήρια σε παιχνίδι του β’ ομίλου των πλέι οφ ήταν… 532, ενώ στην έκτη αγωνιστική της β’ φάσης το σύνολο των εισιτηρίων στα τρία παιχνίδια (Άρης-Ερμής, Εθνικός-ΑΕΛ, Δόξα-Πάφος) ήταν… 105!
Ο κόσμος γυρνά την πλάτη στο γήπεδο. Όχι λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτή απλώς επιδεινώνει την ήδη κρίσιμη κατάσταση. Το ποδοσφαιρόφιλο κοινό απέχει από ένα πρωτάθλημα σταθερά μειούμενης ποιότητας κι ελκυστικότητας και διαρκώς αυξανόμενης προκατάληψης, καχυποψίας, δυσπιστίας και μιζέριας.
Ως γενεσιουργά αίτια του σημερινού σκηνικού έχουν απαριθμηθεί ήδη πολλά και από πολλούς. Σχεδόν όλα ισχύουν. Έχω όμως την αίσθηση πως το χειρότερο όλων είναι η αδιαφορία των μετεχόντων και εμπλεκομένων για το συμφέρον του κόσμου. Αυτού που μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε λαοφιλέστερο των αθλημάτων και αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δεξαμενή του. Όταν πυροβολείς τα πόδια σου, η πτώση είναι νομοτελειακή.

Δειτε Επισης

Η Ρωσία αναγνώρισε τα μέλη της FIFA που δωροδοκήθηκαν για το Μουντιάλ 2018
ΒΙΝΤΕΟ: Ξεσαλώνει στη Μύκονο η πανέμορφη πρέσβειρα του Μουντιάλ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλαιγαν στο «αντίο» της εθνικής Γαλλίας οι Ρωσίδες εργαζόμενες του ξενοδοχείου
Μουντιάλ 2018: Ισως το πιο συναρπαστικό της ιστορίας!
Οι ποινές στους εισβολείς στον τελικό του Μουντιάλ!
Ραμί: «Το βράδυ της νίκης με την Αργεντινή άρχισα να κυνηγάω τους συμπαίκτες μου με πυροσβεστήρα»
ΒΙΝΤΕΟ: ʼναψε καπνογόνο ο Μόντριτς!
ΒΙΝΤΕΟ: O εγγονός του Νίκου Αναστασιάδη πνίγεται στην αγκαλιά του Μπαπέ
ΒΙΝΤΕΟ: Τρολάρισμα Πογκμπά σε ʼγγλους με «It's coming home»
Από €400.000 θα πάρουν οι Γάλλοι διεθνείς (τα χαρίζει ο Μπαπέ)