Ο ΑΠΟΕΛ έχασε μια ευκαιρία που δεν ξέρει πότε θα βρει ξανά
15:13 - 25 Αυγούστου 2016
Ας είμαστε ειλικρινείς: η Κοπεγχάγη δίκαια πέρασε. Στα δύο παιχνίδια ήταν καλύτερη. Πιο δημιουργική μπροστά, πιο σταθερή πίσω. Ο ΑΠΟΕΛ έχασε μια ευκαιρία που κανένας δεν του εγγυάται πότε θα ξαναβρεί.
Οι βαθμοί της σεζόν 2011-12 που τον έφερναν ως ισχυρό μέχρι τα play off είναι παρελθόν. Οι αλλαγές που προωθεί η UEFA ίσως μειώσουν τις θέσεις των προκριματικών από δέκα σε πέντε. Κανένας δεν ξέρει εάν σε ένα, δύο ή τρία χρόνια οι γαλαζοκίτρινοι θα είναι ακόμα σε θέση να προσφέρουν συμβόλαια μισού εκατ. ευρώ, ώστε να διαθέτουν ένα αξιόμαχο σύνολο.
Η ευκαιρία χάθηκε διότι ο ΑΠΟΕΛ δεν προγραμματίστηκε σωστά, όπως έχω ξαναγράψει. Ως αποτέλεσμα στον πιο καθοριστικό αγώνα της χρονιάς έπαιξε με παίκτες ρεζέρβες, σε όλες τις γραμμές.
Αλλά και διότι παρουσιάστηκε ασταθής στην άμυνα, κάτι που δεν ήταν γνώρισμά του στο πρόσφατο παρελθόν, όταν μπήκε στους Ομίλους του Champions League. Τότε όμως διατηρούσε τον προπονητή από την προηγούμενη χρονιά.
Nα είμαστε επιεικείς
Πρέπει να είμαστε επιεικείς. Ο αποκλεισμός από μια καλύτερη ομάδα, δεν μπορεί να είναι η αρχή της διάλυσης, αλλά αφορμή βελτίωσης του υφιστάμενου ρόστερ. Ο ΑΠΟΕΛ είναι καλύτερος από πέρσι. Και ίσως γίνει ακόμα πιο καλός εάν μπουν στην ενδεκάδα ο Μπερτόλιο και ο Μπρεσάν, δίνοντας ανάσες στον Μοράις και απαλλάσσοντας την ομάδα από τον (πολύ μέτριο)Βινίσιους.
Η ενίσχυση στο αριστερό άκρο άμυνας και στη θέση του σέντερ φορ, με παίκτες που έχουν ήδη αποκτηθεί, θα δώσει στηρίγματα στους Αλεξάνδρου – Σωτηρίου που έχουν ξεκινήσει καλά τη χρονιά.
Ειδικά ο Πιέρος, που βάσει της αμοιβής του αλλά και της ιεραρχίας είναι δεύτερος ή τρίτος επιθετικός, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες που (έπρεπε να) υπάρχουν από αυτόν.
Δεν μπορεί ο Βάντερ
Με την αποχώρηση του Ντε Βινσέντι ο ΑΠΟΕΛ έχει πάλι κενό στα «φτερά» (ο «Ντέβι» έπαιζε και στα άκρα), αφού ο Κρίστιανσεν δείχνει να μην υπολογίζει τον Αλωνεύτη. Αντίθετα, ποντάρει στον Βαντέρ, έναν ποδοσφαιριστή που οι δυνατότητές του περιορίζονται από τη μέση και μπροστά - και πάλι χωρίς να είναι πάρα πολλές. Δεν είναι καθόλου τιμητικό για τους πρωταθλητές ότι τόσο με την Αστάνα όσο και με την Κοπεγχάδη δέχτηκαν το γκολ – μαχαιριά την ώρα που ο Βάντερ ήταν οπουδήποτε αλλού, εκτός από τη θέση που έπρεπε να είναι.
Στα προκριματικά ο Βάτερμαν έσωσε αρκετές φορές τον ΑΠΟΕΛ, όμως ως ανάμνηση μένει η μεγάλη του ευθύνη στο γκολ των Δανών.
Το 4-1-4-1 και ο Ντε Βινσέντι
Πέραν του τερματοφύλακα, ο Κρίστιανσεν άλλαξε και το σύστημα σε 4-1-4-1 με αποτέλεσμα να περιορίσει αισθητά τον Ντε Βινσέντι, που ουσιαστικά δεν είχε θέση σε αυτό, ανεβάζοντας παράλληλα την εξάρτηση από Ορλάντι – Βινίσιους. Ειδικό ο δεύτερος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.
Υπό αυτό το πρίσμα, με δεδομένα πως ήθελε διακαώς να φύγει (δεν έπαιξε στη Νορβηγία, ασκώντας πρόσθετη πίεση), το συμβόλαιο του έληγε και πως τα χρήματα ήταν υπερδιπλάσια όσων δαπανήθηκαν για την απόκτησή του, ο Ντε Βινσέντι σωστά πωλήθηκε.
Κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα βοηθούσε τον ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Κοπεγχάγη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος δεν ήθελε να παίξει.
Η επιστροφή του Αΐλτον
Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα που μπορεί να του δώσει ο ΑΠΟΕΛ – ίσως και μισό εκατ. ευρώ τον χρόνο «καθαρά»- δεν τα βρίσκει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε στην πατρίδα του. Είναι 32 και δύσκολα θα τα βρει και στη Ρωσία.
Όταν στον Αραβικό κόσμο δεν μπορεί να βρει αρκετά περισσότερα, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γυρίσει στην Κύπρο. Τόσο απλά.
Είναι ζήτημα όμως εάν ο ΑΠΟΕΛ έχει ανάγκη έναν ακόμα σέντερ φορ, παρά έναν ακραίο.
Υ.Γ. 1 – Το Europa League μπορεί να είναι ευκαιρία διάκρισης, εάν ο ΑΠΟΕΛ το δει το ίδιο σοβαρά με το Champions League και έχει και μια σχετικά καλή κλήρωση.
Υ.Γ. 2 – Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι ομάδες για καλοκαίρι του 2017, ξεκινούν να χτίζονται από τώρα.