Το μπερδεμένο παζλ, όλα τα δεδομένα και ο κάθε ένας τα συμπεράσματα του

Από την πρώτη στιγμή της είδησης για το διπλό φονικό στον Στρόβολο, με θύματα τον 60χρονο καθηγητή και την 59χρονη σύζυγο του, τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Οι επίσημες τοποθετήσεις της αστυνομίας μετρημένες (όπως έπρεπε), όμως από την άλλη οι δημοσιογράφοι δεν «στήνουν» ρεπορτάζ με βάση την φαντασία τους…  
 
Για επτά μέρες τα ευρήματα και οι ενδείξεις της Αστυνομίας έδειχναν συγκεκριμένα στοιχεία για το στυγερό έγκλημα του Στροβόλου και υπήρχε «ξεκάθαρη εικόνα» ενώ ο ίδιος ο Αρχηγός της δύναμης μίλησε για «πρωτοφανές έγκλημα με ιδιάζουσες συνθήκες».
 
Ωστόσο, αρκετά δεν επιβεβαιώθηκαν την όγδοη μέρα και κατ’ ακρίβεια το πρωί της Πέμπτης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου οδηγήθηκε ο 33χρονος ύποπτος που συνελήφθη για το διπλό φονικό.
 
Μια σύλληψη η οποία χαρακτηρίστηκε ως παράπλευρη και διευκρινιζόταν ότι ο ύποπτος συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Κάτι όμως που αντικρούστηκε στο δικαστήριο αφού έγινε αναφορά ότι «η αστυνομία ψάχνει τον δεύτερο ύποπτο», φωτογραφίζοντας τον 33χρονο ως τον ένα εκ των δραστών που εισέβαλαν στην οικία του ζεύγους (ο15χρονος γιος είχε μιλήσει για δυο δράστες).
 
Ωστόσο τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
 
-Ανατρέπονται όλα τα δεδομένα και η αστυνομία έχει στα χέρια της τον ένα δράστη;
-Υπάρχει λόγος που παρουσιάζεται για πρώτη φορά αυτό το σενάριο γύρω από τον 33χρονο;
-Ίσως πρόκειται για πρόσωπο «κλειδί» που θα φέρει επιπρόσθετα στοιχεία ως προς την «ξεκάθαρη εικόνα»;  
 
 
22:30 – 01:35 --> Όσα εκτυλίχθηκαν με βάση τον 15χρονο
 
Οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα και δημιουργούν στον καθένα αρκετά ερωτηματικά είναι πάρα πολλές. Ωστόσο με βάση τον ανακριτή της υπόθεσης και τα όσα είπε ενώπιον δικαστηρίου, τα δεδομένα έχουν ως ακολούθως:
 
-Στις 22:30 ο 15χρονος γιος του ζεύγους ισχυρίστηκε ότι ξάπλωσε να κοιμηθεί και σε κάποια στιγμή ενώ κοιμόταν άκουσε το κλάμα της μητέρας του χωρίς να ήταν σίγουρος εάν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα ή ήταν εφιάλτης.
 
-Μετά από λίγα λεπτά, άγνωστο πρόσωπο που εισήλθε στο δωμάτιο του τον άρπαξε. Του είπε «εσκότωσα τους γονείς σου, που είναι τα λεφτά;».
 
-Ακολούθως, ο άγνωστος σήκωσε τον ανήλικο από το κρεβάτι και με την απειλή μαχαιριού και αφού του κρατούσε το στόμα του κλειστό τον οδήγησε στην κουζίνα της οικίας. Κατά τον χρόνο που τον οδηγούσε από το πάνω όροφο προς το ισόγειο του είπε «μη φοβάσαι δεν θα σε πειράξω. Έχω και εγώ γιο»
 
-Ο δράστης του ζήτησε να ανοίξει την πόρτα έτσι ο ανήλικος πήρε τα κλειδιά από το τραπέζι άνοιξε την πόρτα και τότε εμφανίστηκε και δεύτερος άντρας ο οποίος μπήκε στην κουζίνα έχοντας το πρόσωπο του καλυμμένο με κουκούλα.
 
-Ο δράστης που δεν έφερε κουκούλα περιγράφηκε από τον 15χρονο ως λεπτής σωματικής διάπλασης, με μούσια και μελαχρινά χαρακτηριστικά, ύψος περίπου 1.70.
 
-Μετά από μισή ώρα ο ανήλικος κατάφερε να εξέλθει από το κελάρι αφαιρώντας φυλλαράκια από την αλουμινένια πόρτα και τραυματίζοντας τα χέρια του.
 
-Στη συνέχεια ανέβηκε στο δωμάτιο των γονιών του και αφού άνοιξε την πόρτα του δωματίου είδε τους γονείς του μαχαιρωμένους.
 
-Έφυγε από το δωμάτιο για να πάει να ζητήσει βοήθεια.
 
-Η ώρα 1.35 ο ανήλικος γιος του ζεύγους μετέβη σε γειτονική κατοικία και ανέφερε στην ιδιοκτήτρια ότι δύο άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι, σκότωσαν τους γονείς του και το ίδιο τον κλείδωσαν σε υπόγειο της οικίας από όπου κατάφερε και έφυγε.
 
Ανοιχτό παράθυρο -----> Δεν υπήρξε παραβίαση
 
Ο ανακριτής της υπόθεσης ενώπιον δικαστηρίου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ως προς τον χώρο που βρέθηκαν οι δυο νεκροί. Ο άντρας μπρούμυτα στο έδαφος και η γυναίκα μπρούμυτα στο κρεβάτι.
 
Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσαν δυο νέα σημεία. (α) Ο εντοπισμός ανοιχτού παραθύρου στην κουζίνα και (β) ότι ο ίδιος ο 15χρονος είχε ανοίξει την πόρτα υπό την απειλή του ενός δράστη.
 
Προηγούμενα δεδομένα: Μετά από τις πρώτες έρευνες στην οικία δεν υπήρξε κανένα ίχνος παραβίασης.
 
Αποκλείστηκε ληστεία μετά φόνου -----> Ο 33χρονος είπε θα γίνει πλούσιος  
 
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστήριο Λευκωσίας ακούστηκε από τον ανακριτή της υπόθεσης να αναφέρει σχετικά με τον 33χρονο ύποπτο, ότι εξασφαλίστηκε μαρτυρία που λέει ότι: (α) Ο ύποπτος την Τρίτη 17/9/2018 είπε σε συγγενικό του πρόσωπο: «Aύριο εν να είμαι πλούσιος τζαι ε να γοράσω ούλλα τα σπίτια δαμέ τζαι εν να σας φκάλω έξω που το σπίτι». (β) Σε ερώτηση του συγγενικού του προσώπου που θα βρει τα λεφτά, ο ύποπτος απάντησε: «θα πάω να κάμω μια δουλειά, ε σίουρη τούτη η δουλειά γιατί έχουμε άνθρωπο που τη μέσα μερκά. Ε να έχει άνθρωπο μέσ’ στο σπίτι τζαι ε να μας βοηθήσει».
 
Προηγούμενα δεδομένα: Από τις πρώτες κιόλας ώρες η Αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι αποκλείεται η ληστεία μετά φόνου αφού φυσικά δεν υπήρχαν ούτε ίχνη παραβίασης στην οικία και ότι οι έρευνες στρέφονται προς άλλη κατεύθυνση.  
 
Κρυμμένη ματωμένη πυτζάμα -----> Παπούτσια 33χρονου
 
Μερικά εικοσιτετράωρα μετά το στυγερό έγκλημα υπήρξε μια άλλη διαρροή που είχε να κάνει με τον εντοπισμό από πλευράς των αρχών μιας ματωμένης πυτζάμας η οποία εντοπίστηκε καλά κρυμμένη σε σημείο στο σπίτι.
 
Σήμερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν στην οικία και τα παπούτσια του 33χρονου τα οποία ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι είναι δικά του, κάτι που προκαλεί και τα μεγαλύτερα ερωτηματικά.
 
Με βάση τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο και τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο 33χρονος είναι ο ένας εκ των δραστών αφού όπως αναφέρθηκε αναζητείται ο δεύτερος ύποπτος.
 
Ερώτημα: Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, είναι πραγματικά περίεργο για το πως τα παπούτσια του 33χρονου υπόπτου για το στυγερό έγκλημα αφέθηκαν ή βρίσκονταν στην οικία του ζεύγους και ποια η σχέση του με την οικογένεια.
 
Δεν έλειπε κάτι από το σπίτι---> Δεν εντοπίστηκε το πορτοφόλι
 
Παρότι αποκλείστηκε μέσω και πάλι των διαρροών που έγιναν από την Αστυνομία ότι δεν έλειπε κάτι από το σπίτι σήμερα έγινε γνωστό ότι δεν εντοπίστηκε το πορτοφόλι του 60χρονου θύματος, ένα στοιχείο όμως το οποίο παραπέμπει σε ληστεία.
 
Από την άλλη όμως, δεν συνάδει με το μένος και το μίσος το οποίο είχε ο δράστης απέναντι στα δύο θύματα του στυγερού εγκλήματος.
 
Ερώτημα: Οι αναλύσεις από τους ψυχολόγους και τους εγκληματολόγους που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν το «έγκλημα μίσους» ήταν λανθασμένες; Πώς συνάδει η ληστεία με τόσο μένος που αποκαλύφθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που έφεραν τα θύματα;  
 
Από παράπλευρη σύλληψη----> Πρόσωπο κλειδί
 
Για τον 33χρονο που συνελήφθη είχε αναφερθεί ότι επρόκειτο για διευκόλυνση των ανακρίσεων και η σύλληψη δεν ήταν κομβική για την έκβαση της υπόθεσης.
 
Ωστόσο, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, πρόκειται για πρόσωπο «κλειδί», αφού και ο ίδιος τοποθέτησε τον εαυτό του στην οικία του ζεύγους ενώ συνδέθηκε με DNA.
 
Τα στοιχεία για τον 33χρονο:
 
-Ο ύποπτος συνδέθηκε με δείγματα γενετικού υλικού dna σε δύο τεκμήρια που περισυνελέγησαν από τη σκηνή του εγκλήματος
 
-Στη σκηνή βρέθηκε ένα ζεύγος παπούτσια τα οποία ο ύποπτος παραδέχθηκε προφορικά ότι είναι δικά του
 
- Στις 18/4/18 ο ύποπτος έφυγε από το σπίτι του γύρω στις 21.30 και επέστρεψε στις 04.40 στις 19/4/2018 όπου πήρε το αυτοκίνητο του παππού του και έφυγε. Από τις εξετάσεις στο αυτοκίνητο του εντοπίστηκαν δύο σημειωματάρια στα οποία ο ύποπτος έγραψε όλα τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, όπως είπε στο δικαστήριο ο Επικεφαλής των ανακριτών της υπόθεσης.
 
- Το βράδυ της 18ης Απριλίου ο 33χρονος θεάθηκε να κινείται ύποπτα στην περιοχή του φόνου και να έχει στην κατοχή του δύο αντικείμενα όμοια με αυτά που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος.
 
-Ο ύποπτος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει εκδορές στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος του τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 5-7 ημερών.
 
Τι ισχυρίστηκε:
 
-Ο ύποπτος ανέφερε κατά την ανάκριση του ότι ξέρει το σπίτι αυτό από το 2012 όταν πήγε και έκανε κάποιες δουλειές στα παράθυρα.
 
-Ανέφερε στους ανακριτές ότι γνωρίζει τι έγινε εκείνο το βράδυ, ποιος έκανε το φόνο και θα τα πει όλα στους ανακριτές. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει και το κίνητρο του άγριου φονικού.
 
-Είπε ότι «ο φόνος σχεδιαζόταν εδώ και πέντε χρόνια».
 
-«Περιμένω να δώσω κατάθεση για να σας τα πω».
 
Δυο σημαντικά τεκμήρια που «καίνε» 33χρονο
 
Από τις εξετάσεις της σκηνής παραλήφθηκε μεγάλος αριθμός τεκμηρίων τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές και άλλες εξετάσεις.
Μεταξύ των τεκμηρίων είναι και δύο τεκμήρια ξένα προς το περιβάλλον και τα οποία ο 15χρονος γιος του ζεύγους ανέφερε ότι δεν ανήκουν σε κανένα μέλος της οικογένειας του.
 
Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο ανακριτής τα δύο αυτά τεκμήρια αφορούν δύο επιθετικά όργανα, όπως τα χαρακτήρισε, και σε αυτά εντοπίστηκε το DNA του 33χρονου υπόπτου.
 
Νεκροτομές και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις σε θύματα, ύποπτο και γιο
 
Σύμφωνα με τον ανακριτή, κατά τη δεύτερη νεκροτομή στις σορούς των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής ενώ εντοπίστηκαν επιπλέον μώλωπες στο εσωτερικό του αριστερού μηρού της θανούσας. Επίσης κατά τη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση  του ανηλίκου διαπιστώθηκαν επιπλέον εκχυμώσεις στο αριστερό ώμο.
 
Ο επικεφαλής των ανακριτών της υπόθεσης, ανέφερε ότι στο ΤΑΕ Λευκωσίας έγινε ιατροδικαστική εξέταση στον ανήλικο και διαπιστώθηκαν κακώσεις σε διάφορα μέρη του σώματος του.
 
Επίσης σε ιατροδικαστική εξέταση υποβλήθηκε και ο 33χρονος ύποπτος όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει εκδορές στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος του τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 5-7 ημερών.
 
Σε αναγνωριστική παράταξη ο 15χρονος
 
Οι εξετάσεις της αστυνομίας σε σχέση με τον 33χρονο ύποπτο βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής για την παρούσα υπόθεση έχουν ληφθεί 111 καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 90 καταθέσεις από το φιλικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον του υπόπτου και των θυμάτων από την Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
 
Επίσης αναμένεται να ανακριθεί ο 33χρονος ούτως ώστε να αναφέρει την γνωρίζει για τον φόνο και να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ως προς τα στοιχεία που τον «καίνε».
 
Την ίδια ώρα αναμένεται να γίνει αναγνωριστική παράταξη προσώπων και να κληθεί ο ανήλικος να αναγνωρίσει τους υπόπτους, ενώ αναζητείται το φονικό όργανο ως επίσης τα ρούχα και τα παπούτσια που φορούσε ο δράστης.
 
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η αστυνομία εκτιμά (εκτός κι αν αυτό έχει διαφοροποιηθεί) ότι το φονικό έγινε ώρα πριν το τηλεφώνημα και ότι υπήρξε παρέμβαση στην σκηνή του εγκλήματος.  
 
Εναντίον του 33χρονου διερευνώνται τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για φόνο, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης και κλοπής, της εισόδου ενόπλου με σκοπό την κλοπή, της εισόδου στην οικία με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος, της απαγωγής και της απαγωγής με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, της κατοχής διαρρηκτικών εργαλείων και επιθετικών οργάνων και το αδίκημα της αυτουργίας.  

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία