Συμφώνησαν για πλήρη αποπυρηνικοποίηση οι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε τα σύνορα και επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα, στο τέλος της ιστορικής συνάντησης κορυφής που είχε σήμερα με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.
 
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου, στο οποίο επιβιβάσθηκε και χαιρέτισε, κουνώντας το χέρι στους οικοδεσπότες του κατά την αναχώρησή του από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.
 
Προηγουμένως είχε παρευρεθεί μαζί με τον Μουν σε ένα θέαμα ήχου και φωτός κατά το κλείσιμο της συνόδου. Οι δύο άνδρες κρατούνταν για ώρα από το χέρι, ενώ εικόνες από την ιστορική χειραψία τους νωρίτερα σήμερα, αναμεταδίδονταν πάνω στην πρόσοψη του Οίκου της Ειρήνης, ενός κτίσματος από γυαλί και μπετόν που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός και όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής.
 
Έπειτα από μια χειραψία με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επιβιβάσθηκε στη μαύρη λιμουζίνα του και πέρασε και πάλι στα σύνορα, με τους σωματοφύλακές του να τρέχουν πίσω από το όχημα.

Ιστορική μέρα

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τη σύναψη ειρηνευτική συμφωνίας και τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης σήμερα, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύθηκε από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ». «Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζοί στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι ένα πρώτο βήμα, λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα «ενθαρρυντική» τη συνάντηση ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μένουν πολλά να γίνουν. «Είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι ενθαρρυντικό, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει πολλή δύσκολη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Έτοιμη για βοήθεια η Ρωσία

Εξάλλου στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, μεταξύ άλλων και στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

"H Βόρεια Κορέα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις σε μια «ιστορική» σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών σήμερα, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.

«Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής δεν αποτελεί από μόνη της το τέλος…Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εργάζεται με τους διεθνούς εταίρους μας για να εφαρμόσει αυστηρά τις ισχύουσες κυρώσεις έως την ώρα που η Βόρεια Κορέα θα μετατρέψει τις δεσμεύσεις της σε συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία