ΠΑΣΠ: Ο εθνικός κατώτατος μισθός αλλάζει τα δεδομένα και στο ποδόσφαιρο

Ο εθνικός κατώτατος μισθός αλλάζει τα δεδομένα και στο ποδόσφαιρο, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ), ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στην ΚΟΠ.  

Ο ΠΑΣΠ ενόψει της εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου 2023, του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, προέβη τις τελευταίες μέρες σε σχετική ενημέρωση-υπενθύμιση των μελών του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΠ, οι ποδοσφαιριστές κατά την υπογραφή των συμβολαίων εργοδότησης καλούνται να βεβαιώνονται ότι η αναγραφόμενη αμοιβή τους δεν θα είναι χαμηλότερη από τα ποσά που καθορίζονται στο διάταγμα.

Την 1η Ιανουαρίου 2023 τίθεται σε εφαρμογή το περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Διάταγμα του 2022. Σύμφωνα με το διάταγμα, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα €885 ακαθάριστα μηνιαίως για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης και στα €940 ακαθάριστα μηνιαίως για τους επόμενους μήνες απασχόλησης.

Συνεπώς, για ποδοσφαιριστές οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου του 2023 δεν θα έχουν ακόμα συμπληρώσει έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στο ίδιο σωματείο, θα επιτρέπεται στο σωματείο να τους αμείβει με €885 ακαθάριστα μηνιαίως, μέχρι τη συμπλήρωση αυτών των έξι μηνών.

Μετά τη συμπλήρωση των έξι μηνών, όμως, ο κατώτατος επιτρεπόμενος μισθός θα είναι το ποσό των €940 ακαθάριστα μηνιαίως.

Αν για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής ξεκίνησε στο σωματείο του το καλοκαίρι του 2022 και η πρώτη του πληρωμή ήταν τον Αύγουστο του 2022, αυτό σημαίνει ότι ο 6ος μήνας απασχόλησης του συμπληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου 2023.

Για τον Ιανουάριο 2023 ο μισθός του θα ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα ενώ από τον Φεβρουάριο και μετά το σωματείο θα υποχρεούται να του καταβάλλει τουλάχιστον €940 ακαθάριστα μηνιαίως.

Με λίγα λόγια το διάταγμα έχει πλήρη ισχύ και εφαρμόζεται σε όλα τα επαγγελματικά συμβόλαια που θα είναι σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, ανεξαρτήτως αν αυτά υπογράφτηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2023.

Επιστολή προς την ΚΟΠ

Εξάλλου, ο ΠΑΣΠ απέστειλε χθες σχετική επιστολή προς τη διοργανώτρια αρχή ποδοσφαίρου, διότι, όπως αναφέρει, στην ανακοίνωση του, αναντίλεκτα, ο εθνικός κατώτατος μισθός αφορά άμεσα την ΚΟΠ.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΠ έθεσε υπόψη της ΚΟΠ την απόφασή της, η οποία κοινοποιήθηκε στα σωματεία στις 02/05/2022 με την εγκύκλιο υπ’ αρ. 0149 / 2021-2022, με την οποία καθοριζόταν κατώτατος μισθός για ποδοσφαιριστές στα €150 καθαρά μηνιαίως και για την οποία – υπενθυμίζει - ο ΠΑ.Σ.Π. διαφώνησε εντονότατα αφού ήταν ξεκάθαρα παράνομη και παντελώς αυθαίρετη.

Επομένως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΠ, η εν λόγω απόφαση της ΚΟΠ θα καταστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 άνευ οποιασδήποτε ισχύος αφού θα παραβιάζει το διάταγμα.

Επιπλέον, στην επιστολή ο ΠΑΣΠ αναφέρεται στην ανάγκη όπως τα εν ισχύ συμβόλαια μεταξύ επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και σωματείων τα οποία προνοούν για ακαθάριστο μισθό κατώτερο των €940 μηνιαίως, τροποποιηθούν αυτόματα, έτσι ώστε η αμοιβή των ποδοσφαιριστών να αυξάνεται στα τουλάχιστον €885 ακαθάριστα μηνιαίως, για τους πρώτους έξι μήνες της (ήδη τρέχουσας) απασχόλησης τους και στα τουλάχιστον €940 από τον 7ο μήνα και μετά.

Εξυπακούεται, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ότι η ΚΟΠ, η οποία αποδέχεται την κατάθεση επαγγελματικών συμβολαίων μόνο αν αυτά ικανοποιούν τις προϋποθέσεις των κανονισμών της, θα υποχρεούται πλέον να εξετάζει τα αναφερόμενα ποσά στις συμφωνίες που υπογράφουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Αναφέρει, τέλος, ότι η Ομοσπονδία επιβάλλεται να πράττει το αυτονόητο και να μην κάνει αποδεχτό κανένα συμβόλαιο που είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διατάγματος.

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)