Νέες ελπιδοφόρες εικόνες στην Τουρκία-Συνεχίζονται οι διασώσεις ζωντανών από τα ερείπια

 

Δύο γυναίκες στο Καχραμάνμαρας και στο Χατάϊ εντοπίστηκαν ζωντανές 200 και πλέον ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Η 35χρονη Αϊσεγκιούλ Μπαίρ εντοπίστηκε στα χαλάσματα της πολυκατοικίας που διέμενε στην επαρχία Όνικισιουμπατ του Νομού Καχραμάνμαρας, 205 ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του εγκέλαδου. Οι διασώστες για να την βγάλουν από τα χαλάσματα άνοιξαν ένα τούνελ 5 μέτρων και μετά την αρχική περίθαλψη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Μια άλλη νεαρή γυναίκα, η Αμινέ Άκγκιουλ, 26 ετών εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε 200 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό στην Αντιόχεια. Έμενε σε εξαώροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Η διάσωσή της έγινε από ομάδα έρευνας και διάσωσης και εργάτες σε ορυχεία. Η γυναίκα βγήκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε σε πλησιέστερο νοσοκομείο.

Λάθη και ελλείψεις έφεραν την καταστροφή, αναφέρει νέα τουρκική έκθεση για τους φονικούς σεισμούς

Προκαταρκτική έκθεση της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) για τους μεγάλους σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίζει μεγάλα λάθη και σοβαρές ελλείψεις που μεγέθυναν την καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία. 

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», στην έκθεση, η «αρχιτεκτονική αμνηστία» που τέθηκε σε ισχύ το 2018, δηλαδή η νομιμοποίηση πολλών κατοικιών που χτίστηκαν δίχως τις απαραίτητες άδειες, παρουσιάζεται ως ο κύριος παράγοντας των καταστροφών, ενώ τονίζεται επίσης το ζήτημα της έλλειψης εποπτείας.

«Παρόλο που η καταγραφή των κτιρίων στη ζώνη του σεισμού δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, γίνεται κατανοητό ότι ορισμένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν πλήρεις ζημιές χτίστηκαν μετά το 2000. Στην πραγματικότητα, έχουν σημειωθεί ολικές καταρρεύσεις σε κτίρια που δηλώνεται ότι έχουν κατασκευαστεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όπως πριν από λίγα χρόνια, και τα οποία μπορεί να έχουν σχεδιαστεί ακόμη και με βάση τον κανονισμό του 2019», σημειώνει η έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι περιοχές στις οποίες οι ζημιές από σεισμούς είναι αξιοσημείωτες είναι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί σε εύφορες γεωργικές εκτάσεις. Ως εκ τούτου, κτίρια 10-15 ορόφων που κατασκευάστηκαν σε συνθήκες ασθενούς εδάφους, ακόμη και σε εδάφη με δυνατότητα ρευστοποίησης, υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς». 

Προστίθεται ότι «σε όλες τις κατασκευαστικές εφαρμογές, διενεργείται εξειδικευμένη επιθεώρηση, στην χώρα μας ορισμένοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας παραμένουν ελλιπείς για διάφορους λόγους. Οι υλικές αδυναμίες είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ολική κατάρρευση των κτιρίων».

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά τους σεισμούς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης  καθυστέρησαν και δεν εξαπλώθηκαν εγκαίρως σε ολόκληρη την σεισμόπληκτη περιοχή.

«Σε όλες τις περιοχές του σεισμού παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση των καταστροφών, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν σωστά και η βοήθεια δεν μπορούσε να παραδοθεί στις περιοχές που είχαν ανάγκη. Προέκυψε  ανθρωπιστική κρίση όσον αφορά τη στέγαση και την τροφή», αναφέρεται.

«Αν και η κρίση ανακουφίστηκε εν μέρει χάρη στην κινητοποίηση αλληλεγγύης των πολιτών από όλη την Τουρκία, επικρατεί χάος στη διανομή της βοήθειας στις σεισμικές ζώνες», σημειώνει η έκθεση. 

Στην έκθεση δόθηκαν πληροφορίες και σχετικά με το τσουνάμι που σημειώθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά τον σεισμό. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο πλάτος τσουνάμι που μετρήθηκε στην Αλεξανδρέττα περίπου 33 λεπτά μετά το σεισμό ήταν 14 εκατοστά. Η τιμή αυτή ήταν 13 εκατοστά στο Ερντέμλι ενώ 17 εκατοστά τσουνάμι μετρήθηκε στην Αμμόχωστο.

Η πρώτη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για τον σεισμό έφθασε στις ανταρτοκρατούμενες ζώνες στη Συρία

Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ εισήλθε σήμερα για πρώτη φορά μετά τον σεισμό στις ανταρτοκρατούμενες ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, προκειμένου να αποτιμήσει τις ανάγκες των περιοχών αυτών, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αντιπροσωπεία εισήλθε από το συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία Μπαμπ-αλ-Χάουα -- η καθυστέρηση της άφιξης διεθνούς βοήθειας επικρίθηκε από τους διασώστες και τους τοπικούς μαχητές.

Συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη συριακή πλευρά του περάσματος, του μοναδικού μέχρι σήμερα σημείου εισόδου της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η αντιπροσωπεία μετέβη στη συνέχεια σε ένα κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) στη Σαρμάντα, προτού συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.

Μια αποστολή που αποτελείται από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Τουρκία για να διασχίσει τα σύνορα. "Είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μια αποστολή αποτίμησης", δήλωσε στο AFP ο Κεν Γκρόσλι, διευθυντής του PAM.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ περιλαμβάνει δύο αξιωματούχους του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τον Ντέιβιντ Κάρντεν και τη Σαντζάνα Κάζι.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που συγκλόνισε στις 6 Φεβρουαρίου τη Συρία και την Τουρκία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 στη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία