Αντάλλαξαν πυρά Ελεγκτής-Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου-«Παραπλανάς τη Βουλή»

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023, με τον Γενικό Ελεγκτή και τον Αντιπρύτανη του εκπαιδευτικού ιδρύματος να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες για παραπλάνηση της Βουλής. Πάντως, η συνεδρία δεν είχε οποιαδήποτε κατάληξη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να καλεί ξανά όλους τους εμπλεκόμενους πίσω στα έδρανα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα αίματα άναψαν όταν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Γιαπιντζάκης, αφού ανέλυσε τον προϋπολογισμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σημείωσε ότι λόγω των εξελίξεων της κατάστασης με τα έξοδα του Πανεπιστημίου, αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εντός των επόμενων μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς προϋπολογισμό το 2023 το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Τρέχει να προλάβει η Βουλή

Βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου, το ίδρυμα παρουσιάζει έσοδα ύψους €172.317.000 και έξοδα ύψους €172.317.000, εκ των οποίων €61.200.000 θα χρηματοδοτηθούν από Κρατική Χορηγία, €20.000.000 από Κυβερνητική Χορηγία για τη Χρηματοδότηση Έργων από τα Δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβούλου της Ευρώπης, €18.000.000 από Προπτυχιακά Δίδακτρα (Πρόγραμμα Κρατικών Υποτροφιών), €910.209 από Έσοδα για Χρηματοδότηση Διαρθρωτικών Προγραμμάτων και Σχεδίων, €865.000 από τη Χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για Έργα και Σχέδια Συγχρηματοδοτούμενα από Κοινοτικούς Πόρους (Θεσμική Χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ΚΟΙΟΣ), €2.000.000 από τη Χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για Έργα και Σχέδια Συγχρηματοδοτούμενα από Κοινοτικούς Πόρους (ΒΙΟΒΑΝΚ – Biobanking and the Cyprus Human Genome Project – Θεσμική Χρηματοδότηση), €1.900.000 από Χρηματοδότηση που απορρέει από τη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ιατρική Σχολή, €1.553.980 από τη Χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και €65.887.811 από Διάφορες Εισπράξεις πέραν της Κρατικής Χορηγίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαπιντζάκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του για το έτος 2023, θα καταθέσει αίτημα για ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, της τάξης των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένο, λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του.

Από πλευράς Κυβέρνησης, τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έφεραν καμία ένσταση στα όσα ανέφερε ο κ. Γιαπιντζάκης, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει πως έχει γίνει διαβούλευση, για όλες τις αλλαγές, αλλά και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που ετοιμάζεται να καταθέσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Εκβιαστικά διλήμματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου»

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν αρκετά έντονος στην αρχική του τοποθέτηση, αφού θέλησε να υπενθυμίσει τα «εκβιαστικά διλήμματα», όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία έθεσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ζητούσε αμάν-αμάν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του, χωρίς να γίνει πρώτα συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας.

Σημείωσε πως ο λόγος που αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα γεγονότα ήταν λόγω των τότε αναφορών της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ότι αν δεν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του εκπαιδευτικού ιδρύματος και θα λειτουργούσε με δωδεκατημόρια, δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις δαπάνες τους, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να μπορούν, όπως έλεγε η Ελεγκτική Υπηρεσία, πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Ο κ. Μιχαηλίδης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του σε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε την ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής προϋπολογισμό, που προβλέπει κρατική χορηγία μεγαλύτερη από το ποσό που η Βουλή έχει ψηφίσει, στον προϋπολογισμό του κράτους, που είναι 81 εκατομμύρια ευρώ, είναι παράνομο και συνιστά υπέρβαση εξουσίας. Τόνισε πως αυτό που καλείται η Βουλή να ψηφίσει, δεν θα έπρεπε να είναι ενώπιον της Βουλής.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως στον προϋπολογισμό που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, υπάρχει μία πρωτοφανής κατάσταση, βάσει της οποίας καλείται η Βουλή να ψηφίσει ένα κονδύλι για ρεύμα, ηλεκτροδότηση και θέρμανση, όμως το Πανεπιστήμιο σημειώνει εκ προοιμίου ότι αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό και σύντομα θα φέρει επιπρόσθετο προϋπολογισμό. «Ψηφίζετε προϋπολογισμό, με μία σημείωση δίπλα, ότι σύντομα θα σας φέρουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Είναι λες κάνουμε ένα προϋπολογισμό, που ο ορισμός του είναι υπολογίζω τις δαπάνες μου και εν γνώσει μου αλλά ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν αρκεί για τις δαπάνες μου. Εξαναγκάζεται η Βουλή να ψηφίσει κάτι, χωρίς να έχει επιλογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει αδειούχους στο Παν. Κύπρου ο Ελεγκτής-«Κάθονται τέσσερις, γράφονται δυο»

Ο Γενικός Ελεγκτής, στην τοποθέτηση του, υπέδειξε πως στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί δαπάνες για το φωτοβολταϊκό πάρκο, που έχει συνολική δαπάνη γύρω στα 7 εκατομμύρια, τονίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να ακολουθήσει το νόμο για το δημοσιονομικό πλαίσιο και τις κρατικές χορηγίες. Υπέδειξε πως βάσει του συγκεκριμένου νόμου, για οποιοδήποτε επενδυτικό έργο, το Υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει κατώφλι αξίας τα 2 εκατομμύρια. Βάσει αυτού, προτού οποιοδήποτε επενδυτικό έργο προωθηθεί και συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του οποιουδήποτε, είτε του κράτους, είτε νομικού κράτους, που λαμβάνει χορηγία από το κράτος, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του έργου, μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να κριθεί πως αυτό το έργο θα πρέπει να προωθηθεί.

«Γι’ αυτό το έργο, γνωρίζουμε ότι δεν έγινε τέτοια διαδικασία και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έπρεπε να αποδεχθεί να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, το συγκεκριμένο έργο».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ένα διαγωνισμό, που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ήρθε εις γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τυχαία. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού και όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής έχει προβλεπόμενη δαπάνη 1 εκατομμύριο και κάτι, για 2+1 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι είχε μέσα καλύψεις πολύ προκλητικές για τους φορολογούμενους πολίτες, όπως συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, κάλυψη στο εξωτερικό σε οποιαδήποτε χώρα, να καλύπτεται η συμπληρωμή για το ΓεΣΥ.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως στην αρχή είχαν παραξενευτεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ωστόσο στη συνέχεια διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου σχεδίου, καλύπτεται από τους ίδιους τους εργαζομένους, ενώ το ερώτημα που έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι για ποιο λόγο υπάρχει εμπλοκή του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε ένα τέτοιο διαγωνισμό. Σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται η ραχοκοκκαλιά των δημόσιων νοσοκομείων, για ενίσχυση των πανεπιστημιακών κλινικών, ωστόσο νιώθει ότι δεν αρκεί το ΓεΣΥ και οι υπάλληλοι του χρειάζονται ιδιωτική ασφάλεια.

«Εκεί που μας πέφτει λόγος είναι ότι έχει περιληφθεί ένα ποσό 170,000 ευρώ ου βάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως δική του συνεισφορά. Για ποιο λόγο πρέπει να συμπεριληφθεί αυτό το κονδύλι για να πληρώνει το Πανεπιστήμιο τους υπαλλήλους του, για να αγοράζουν συμπληρώματα διατροφής και να έχουν περισσότερα ωφελήματα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου από άλλους δημόσιους υπαλλήλους;», διερωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε ένα άλλο σημείο της έκθεση που ετοίμασε για το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφορικά με τις απολαβές και τους όρους εργασίας του ακαδημαϊκού προσωπικού στα δημόσια πανεπιστήμια. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα καθηγητή, που έλαβε 72,000 ευρώ, επειδή δουλεύει και στο νοσοκομείο. Όπως υπέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο συγκεκριμένος καθηγητής, αντί να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, διδάσκει στο νοσοκομείο. Αναφερόμενος σε άλλη περίπτωση, υπήρχε γιατρός-καθηγητής του Πανεπιστημίου, που πραγματοποίησε συνολικά κάτω από δέκα εγχειρήσεις, μέσα σε ένα έτος και έλαβε 72,000 ευρώ έξτρα, επειδή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.

«Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε βάλει σύσταση, όπως επανεξεταστεί το ποσοστό των επιπρόσθετων απολαβών για τη συγκεκριμένη εργασία και να υπάρχει πρόνοια ότι ουδεμία αμοιβή, επίδομα ή κίνητρο αποδίδεται σε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, για να αναλαμβάνει ιατρικές εργασίες στα νοσηλευτήρια, να μην υπερβαίνει το 30% της ακάθαρτης μισθολογικής του κατάστασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της αντιμισθίας των καθηγητών που συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα, με το Γενικό Ελεγκτή να σημειώνει πως είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν καθηγητές που συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα, ωστόσο αυτό που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε όριο. Αναφέρθηκε σε παράδειγμα καθηγητή, ο οποίος πήρε 90,000 ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετείχε, ενώ έλαβε και 70,000 ευρώ που είναι ο μισθός του.

Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για απάτη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία υπάρχει καταβολή επιδομάτων για τα ερευνητικά προγράμματα, θέτοντας στο τραπέζι το ερώτημα, κατά πόσο η ΕΕ είναι ενήμερη ότι ένας καθηγητής λαμβάνει 90,000 ευρώ για ερευνητικά προγράμματα, καθώς και 70,000 ευρώ που είναι ο μισθός του, κάτι που είναι ουσιαστικά διπλός μισθός.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως η δική τους εισήγηση είναι όπως ουδεμία αμοιβή, επίδομα ή κίνητρο που καταβάλλεται σε μέλος του προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου για να συμμετέχουν σε έρευνες, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της ακάθαρτης μισθολογικής κλίμακας του στο Πανεπιστήμιο. Υπέδειξε, δε, ότι αυτό συνάδει και με απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 23 Μαρτίου 2021, για να ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, να τους καταβάλλεται το 20% του μισθού τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής, καταλήγοντας, αναφέρθηκε και σε μία άλλη διαπίστωση, στην οποία κατέληξε η Ελεγκτική Υπηρεσία, τονίζοντας πως έχει παρατηρηθεί πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου τροποποιεί κατά το δοκούν τα σχέδια υπηρεσίας του προσωπικού και τοποθετεί άτομα κατά το δοκούν σε ανώτερες κλίμακες, για μισθολογική αναβάθμιση.

Αντάλλαξαν βαριές κουβέντες Ελεγκτής-Αντιπρύτανης

Μετά την τοποθέτηση του Ελεγκτή, το λόγο πήρε και πάλι ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε όλα όσα τους καταλόγισε ο Γενικός Ελεγκτής. Ο κ. Γιαπιντζάκης σημείωσε πως όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφορά σε ένα ιδιωτικό σχέδιο, το οποίο χρηματοδοτείται από το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς υπήρχε ανάγκη, δεδομένου ότι καθηγητές και ακαδημαϊκό προσωπικό μεταβαίνουν στο εξωτερικό και εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ίσως προκύψει ανάγκη για νοσηλεία τους, όπως είχε γίνει με συγκεκριμένο καθηγητή στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρύτανης, μάλιστα, απέρριψε τις αναφορές περί βιταμινών, συμπληρωμάτων, μπότοξ κλπ, τονίζοντας πως το εν λόγω σχέδιο και η εμπλοκή του Πανεπιστημίου είναι για συγκεκριμένους σκοπούς. Μία αναφορά που έφερε την έκρηξη του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος σε υψηλούς τόνους απάντησε πως δεν γίνεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου να παραπλανά τη Βουλή και σημείωσε πως υπάρχουν πρόνοιες για να μπορεί το προσωπικό να μεταβαίνει σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γίνεται αναφορά σε βιταμίνες, σε φακούς επαφής, σε συμπληρωματικά σκευάσματα.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιαπιντζάκης σημείωσε ότι αυτός που παραπλανά τη Βουλή είναι ο Ελεγκτής, ενώ προσπάθησε να διαβάσει και το καταστατικό του συγκεκριμένου σχεδίου. Τόνισε ότι η Βουλή θα αποφασίσει μόνη της ποιος την παραπλανά, αφού έχει όλα τα στοιχεία ενώπιόν της και ξεκαθάρισε πως δεν είναι σωστό, ο Γενικός Ελεγκτής να πυροβολεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου ακατάπαυστα.

Πάντως, το θέμα για την παροχή κονδυλίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους υπαλλήλους του, προκάλεσε έντονη ενόχληση στον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά, ο οποίος υπέδειξε πως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης και δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα, με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεν θα λάβει τα ίδια προνόμια. Την ίδια ώρα, έστρεψε τα βέλη του και προς το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας πως όταν έπρεπε να βρεθεί κονδύλι του ύψους των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, για συνοδούς δεν έβρισκαν τα λεφτά, ωστόσο για το συγκεκριμένο βρήκαν τρόπους να το καλύψουν.

Αναφερόμενος στις αναφορές περί εκβιαστικών διλλημάτων, ο κ. Γιαπιντζάκης τόνισε πως οι προϋπολογισμοί των κρατικών οργανισμών ψηφίζονται Νοέμβριο-Δεκέμβριο και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να προβλεφθούν, αναφορικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που ετοιμάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου να καταθέσει.

Όσον αφορά στο θέμα των μισθολογικών αντισταθμίσεων για τους καθηγητές που λαμβάνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα, ο κ. Γιαπιντζάκης σημείωσε ότι μόνο το 7-8% των κονδυλίων από ερευνητικά προγράμματα δίνεται σε μισθούς ακαδημαϊκών, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή ή επιβληθεί πλαφόν στις απολαβές τους δεν θα βοηθήσει στην προσέλκυση προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Για το θέμα των απολαβών των καθηγητών που διδάσκουν τους φοιτητές της ιατρικής σχολής, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ο αντιπρύτανης υπέδειξε ότι σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι γιατροί που διδάσκουν λαμβάνουν διαφορετικές μισθοδοσίες για τις κλινικές υπηρεσίες και το ακαδημαϊκό τους έργο. Σημείωσε, δε, ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να λάβει βεβαίωση από τον ΟΚΥπΥ για τον κάθε καθηγητή ότι ασκεί κλινικό έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Γενικό Ελεγκτή το Πανεπιστήμιο Κύπρου-«Θα προχωρήσουμε σε βελτιωτικές ενέργειες»

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία