Παιχνίδια αναγνώρισης από το ψευδοκράτος- Στο κάδρο Βρετανία, Αζερμπαϊτζάν και Γκάμπια

Στον πάγο βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια το Κυπριακό, ειδικά μετά και το ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, κατά την οποία ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δεν κατόρθωσε να τετραγωνίσει, κατά την έκφρασή του, τον κύκλο.

Ανένδοτη η κατοχική Τουρκία και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, επιμένουν στη λύση δύο κρατών, με τα τετελεσμένα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η ανοιχτή πλέον περίκλειστη Αμμόχωστος έχει μετατραπεί σε ατραξιόν για τουρίστες και ποδηλάτες, την ώρα που η κατεχόμενη γη μας ξεπουλιέται στους ξένους, μ’ ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών ν’ ανεγείρονται συνεχώς. Ανησυχία προκαλεί και η στάση των Ηνωμένων Εθνών, που συνήθως είτε σφυρίζει αδιάφορα είτε βάζει πλάτη για όσα τεκταίνονται, όπως στην περίπτωση του γηπέδου της Τσετίνκαγια στην παλιά Λευκωσία.

Κι ενώ το σκηνικό διαμορφώνεται κάπως έτσι, η παράνομη οντότητα στον βορρά προβαίνει σε κινήσεις που την εδραιώνουν στη διεθνή κοινότητα, εκ των οποίων κάποιες περνούν στα ψιλά.

Ενδιαφέρον προκαλεί η προ ολίγων ημερών επίσκεψη στα κατεχόμενα ομάδας βρετανών βουλευτών και μελών της Βουλής των Λόρδων. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συναντήσεις τόσο με τον κατοχικό ηγέτη όσο και με τους λεγόμενους Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, ενώ επισκέφθηκαν την Αμμόχωστο και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Μάλιστα, η λεγόμενη προεδρία της «ΤΔΒΚ» όπως και τα τουρκοκυπριακά μέσα αποδίδουν στον βουλευτή Stephen James Metcalfe δηλώσεις περί δύο κρατών και άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο REPORTER έχει ήδη προβεί σε κινήσεις προσπάθειας επιβεβαίωσης των όσο του αποδίδονται. Βέβαια, η παρουσία και μόνο αυτών των ανθρώπων στα σκλαβωμένα εδάφη μας είναι ανησυχητική.

Η προπαγάνδα αποτελεί συνήθης τακτική των κατοχικών αρχών, κάποια πράγματα είναι, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα. Όπως για παράδειγμα η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Γκάμπια Μπαντάρα Τζουφ στα κατεχόμενα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο ίδιος φωτογραφήθηκε πλάι στον κατοχικό ηγέτη και παρουσία των συμβόλων του ψευδοκράτους. Και το ερώτημα είναι, πώς και γιατί βρέθηκε εκεί ο Αντιπρόεδρος της Γκάμπια, μιας χώρας που φημολογείται ότι θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

 Θορυβημένο το υπουργείο Εξωτερικών, είχε κάνει λόγο για αποστολή διπλωματικής αποστολής στη Γκάμπια με σκοπό την αποφυγή των κακών σεναρίων.

Πολύ καλές σχέσεις με το ψευδοκράτος διατηρεί διαχρονικά και το Αζερμπαϊτζάν. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο Ερσίν Τατάρ φιγούραρε ως «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρία της χώρας.

Τότε, το υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ στην ανακοίνωσή του εξέφραζε απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη, αλλά και για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης, παρουσιάζοντας τον κ. Τατάρ ως Πρόεδρο της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

Παρεμπιπτόντως, έξι μήνες μετά, η εν λόγω δημοσίευση της αζερικής προεδρίας, παραμένει ως έχει.

Συνεπώς, την ώρα που φαινομενικά δεν υπάρχει κινητικότητα, Τουρκία και ψευδοκράτος κινούν τα νερά, προσδοκώντας σε συμμάχους ή σε κάποιο κράτος που θα τους δώσει την πολυπόθητη αναγνώριση, κάτι που πιθανόν να σημάνει και την αρχή του τέλους για το Κυπριακό.

Ας έχουμε αυτό λοιπόν υπόψη.

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία