Ραγδαία μείωση μεταναστευτικών ροών τον Ιανουάριο-Οι περισσότεροι Σύριοι

Ραγδαία μείωση παρατηρήθηκε με την έλευση του νέου έτους στην εισροή παράνομων μεταναστών, οι οποίοι φθάνουν στην Κύπρο, ως επί το πλείστων, μέσω κατεχομένων. Η μεγάλη μείωση στις ροές που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, δίνει ανάσα στους αρμόδιους, αλλά και χρόνο για να υλοποιήσουν τα μέτρα που εξήγγειλαν και τα οποία ευελπιστούν ότι θα αποδώσουν για περιορισμό των συγκεκριμένων ροών.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι μετά από αρκετό καιρό, πρώτοι σε αφίξεις είναι πρόσωπα από τη Συρία, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους και πιο συγκεκριμένα από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι εργαλειοποιούνται από την Τουρκία που τους στέλνει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER και τα οποία αφορούν τις αφίξεις τον πρώτο μήνα του 2023, διαπιστώνεται ότι συγκριτικά με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, οι παράνομοι μετανάστες που αφίχθηκαν είναι οι μισοί. Τον Ιανουάριο του 2022, είχαν καταγραφεί 1386 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ενώ φέτος ο μήνας έκλεισε στις 703, που σε ποσοστό παρατηρείται μείωση της τάξης του 49%.

Ραγδαία μείωση από τις υποσαχάριες χώρες

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που αφικνούνται στην Κύπρο, τον Ιανουάριο του 2022 την πρωτιά κατείχαν τα πρόσωπα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κόνγκο, αφού είχαν φθάσει συνολικά 350 πρόσωπα, με τους Νιγηριανούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 305 και τους Σύριους στην τρίτη με 123. Πιο κάτω υπήρχαν 84 αιτήσεις ασύλου από Πακιστανούς και 81 από Καμερουνέζους.

Αντίθετα, τη φετινή χρονιά πρώτοι έκοψαν το νήμα οι Σύριοι, χώρα από την οποία παραλήφθηκαν 213 αιτήσεις, ενώ οι Νιγηριανοί είναι δεύτεροι με 75, δηλαδή τέσσερις φορές λιγότερες αφίξεις απ' ότι πέρυσι.

Τη μεγαλύτερη μείωση έχουν οι αφίξεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, απ' όπου έφθασαν μόλις 38 πρόσωπα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Πακιστανοί με 59 και οι Μπαγκλαντεσιανοί με 54 αιτήσεις αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, από τις 703 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους, μόλις μία στις επτά κρίνονται νόμιμες σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται ως παράνομες. Πιο συγκεκριμένα, μόλις 93 εντάσσονται στην πρώτη λίστα, ενώ οι υπόλοιπες 610 παράνομες.

Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος, οι μειωμένες ροές φαίνεται να οφείλονται στην πτώση των αφίξεων από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες είναι ελάχιστες συγκριτικά με το 2022.

Ανέβηκαν στις 70-80 ανά ημέρα

Πάντως, το συγκεκριμένο σκηνικό δεν κράτησε για πολύ, αφού από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα οι αφίξεις πολλαπλασιάστηκαν και φθάνουν ξανά τις εβδομήντα με ογδόντα ανά ημέρα, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση, που θα αγγίξει αριθμούς του 2022.

Δεδομένου ότι καθημερινά φθάνουν στην Κύπρο περίπου 70 άτομα, αυτόματα μέχρι το τέλος του μήνα, εάν και εφόσον συνεχίσουν να κυμαίνονται σε αυτούς τους αριθμούς, τότε θα αγγίξουν τις δύο χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές προσπαθούν να πετύχουν τη μείωση των ροών με κάθε μέσο που έχουν ενώπιόν τους, ενώ αναμένουν και ελπίζουν ότι το συντομότερο δυνατό θα έχουν ακόμα περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους, όπως είναι οι κάμερες σε ζωτικά σημεία της νεκρής ζώνης, αλλά και οι συμβασιούχοι αστυνομικοί.

Δεν συμπληρώθηκαν οι 300, μπήκαν οι πρώτες κάμερες

Σε ό,τι αφορά στους συμβασιούχους αστυνομικούς βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης, αφού πρώτα πέρασαν από τις απαραίτητες εξετάσεις, ωστόσο δεν συμπληρώθηκε ο αναγκαίος αριθμός των «300», καθότι μόλις 255 κατάφεραν να πάρουν την ελάχιστη βαθμολογία στις αθλητικές δοκιμασίες και να προσληφθούν.

Πλέον, αφού περάσουν από μια εκπαίδευση έξι εβδομάδων, θα μπορούν να περιπολούν στη νεκρή ζώνη, αλλά και να προβαίνουν σε ελέγχους για την παράνομη μετανάστευση, ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται για μείωση των ροών.

Εξάλλου, όσον αφορά το δεύτερο μεγάλο όπλο των Αρχών, που αφορά τις κάμερες που θα καταγράφουν γκρίζα σημεία στην Πράσινη Γραμμή, έχουν αρχίσει να τοποθετούνται οι πρώτες, ενώ σε βάθος χρόνου θα αυξηθούν σε τριψήφιο νούμερο.

Όπως είχε ανακοινωθεί το 2021 αφότου λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, οι συγκεκριμένες κάμερες θα τοποθετηθούν σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία