Old Firm, κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο...

Σε αυτό το ντέρμπι δεν περιμένεις να απολαύσεις θέαμα και σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Το επίπεδο έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς βαρετό και οι ποδοσφαιριστές έχουν την ετικέτα του «ξυλοκόπου». Όχι άδικα. Αλλά το Old Firm, η μεγάλη κόντρα της Σέλτικ και των Ρέιντζερς στη Σκωτία αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ντέρμπι μίσους στη Γηραιά Αλβιώνα και πιθανώς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Η επιστροφή των Ρέιντζερς από του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου έχει επικυρωθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες. Μαζί με αυτήν επέστρεψε και το Old Firm, κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα μετά από τη χθεσινή «μάχη» των δύο «μεγάλων» της Σκωτίας. Οι «Τζερς» έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει της επικείμενης επιστροφής τους από τη νέα σεζόν, ρίχνοντας τη μεγάλη τους αντίπαλο Σέλτικ στο καναβάτσο. Πρόκριση στα πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου και ξεκάθαρη απειλή ότι από εδώ και στο εξής η παντοκρατορία των Bhoys στην Πρέμιερ Λιγκ θα τεθεί ξανά υπό αμφισβήτηση.

Ο τελευταίος τίτλος των «Προτεσταντών» στη σκωτσέζικη Πρέμιερ ήρθε το 2011. Από εκεί και μετά τα πάντα βάφτηκαν σε πράσινο και λευκό φόντο. Σε αυτό φυσικά έπαιξε κομβικό ρόλο ο υποβιβασμός των Ρέιντζερς το 2012 στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Ο σύλλογος μπήκε σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και ένας Γολγοθάς είχε μόλις ξεκινήσει. Το ρόστερ άλλαξε καθολικά καθώς τα «βαριά» συμβόλαια αποτελούσαν ένα επιπρόσθετο βάρος στις πλάτες μιας ήδη ταλαιπωρημένης ομάδας. Τέσσερα χρόνια αργότερα το πέπλο της μιζέριας αποτινάχτηκε πάνω από το «Αϊμπροξ» και η μεγάλη επιστροφή των «Τζερς» είναι πλέον γεγονός.
 
Οι πολιτικο-θρησκευτικές προεκτάσεις του Old Firm
Η χθεσινή νίκη των Ρέιντζερς επί της Σέλτικ στο Κύπελλο αποτελεί ουσιαστικά μια πρόγευση για αυτό που θα ζούμε ξανά στο σκωτσέζικο φούτμπολ, αρχής γενομένης από του χρόνου. Το αυθεντικό Old Firm είναι εδώ. Ο αέρας στης Γλασκώβης μυρίζει και πάλι ντέρμπι. Επί ίσοις όροις. Και φυσικά όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς η «έχθρα» τους έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στον χρόνο. Και έχει πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, κάτι που κάνει το συγκεκριμένο ντέρμπι το μεγαλύτερο όσον αφορά το μίσος που υπάρχει εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Οι διαφορές έχουν τη βάση τους στον σεκταριανισμό και απορρέουν από τον 16ο αιώνα όταν ο ηγέτης του Προτεσταντισμού, Τζον Νοξ, θέλησε να αποκηρύξει τον καθολικισμό από τη Σκωτία. Οι σχέσεις των Ρέιντζερς με τους «Προτεστάντες» και της Σέλτικ με τους «Καθολικούς» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό η μεταξύ τους κόντρα ξεπερνάει τα ποδοσφαιρικά πλαίσια.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις του Old Firm
Το Old Firm και η κόντρα μεταξύ των Σέλτικ και Ρέιντζερς αποτέλεσε πριν από μερικά χρόνια αντικείμενο μελέτης του πανεπιστημίου του Saint Andrews. Από τα αποτελέσματα των ερευνών προέκυψαν σημαντικές επιπτώσεις του Old Firm σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η ομάδα που ασχολήθηκε με την έρευνα μελέτησε αναλυτικά 21 ντέρμπι μεταξύ της Σέλτικ και των Ρέιντζερς από το 2008 ως το 2011, πριν δηλαδή οι «Τζερς» υποβιβαστούν, και έφτασε σε ένα ομολογουμένως συγκλονιστικό συμπέρασμα. Ότι υπάρχει αύξηση φυσικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής βίας για ένα 24ωρο μετά από κάθε Old Firm. Η πλειοψηφία των θυμάτων αφορούσε γυναίκες που κακοποιήθηκαν από νυν ή πρώην συντρόφους τους. Μάλιστα οι επιθέσεις ήταν έντονα συνδεδεμένες με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και με ενέργειες που αναπαρήγαγαν ανδρικά στερεότυπα.
Τι σημαίνει για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο η επιστροφή του Old Firm;
Η απουσία των Ρέιντζερς από την Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας έδωσε τη δυνατότητα σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα η Αμπερντίν και η Μάδεργουελ να ανταγωνιστούν, όσο αυτό ήταν εφικτό, τη Σέλτικ. Κάτι που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να γίνει με τους «Τζερς» στην πρώτη κατηγορία. Από την άλλη όμως το επίπεδο του προϊόντος υποβαθμίστηκε καθώς το θρυμματισμένο πρεστίζ ενός τέτοιου συλλόγου μοιραία θα δημιουργούσε εκδορές και στο ίδιο το πρωτάθλημα της Σκωτίας. Παράλληλα η έλλειψη ανταγωνισμού της Σέλτικ, με τους «Τζερς» απόντες, επηρέασε και τους ίδιους τους «Κέλτες». Η Σέλτικ άρχισε να «κονταίνει» στην Ευρώπη και η δυναμική της τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει την ίδια ισχύ με παλιότερα. Συνολικά δηλαδή, μπορεί η απουσία των Ρέιντζερς να έδωσε τη δυνατότητα σε άλλους συλλόγους να αναδειχθούν, ωστόσο πλήγωσε το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο και ίσως αποτέλεσε και μία απάντηση σε όσους πριν από κάποια χρόνια είχαν βάλει στο τραπέζι το ντιμπέιτ σχετικά με μία πιθανή προσχώρηση του Old Firm στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Η Γλασκώβη στα δύο
Μένοντας σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, τα ντέρμπι μεταξύ της Σέλτικ και των Ρέιντζερς επαναφέρουν από τη νέα σεζόν την «πικάντικη» ατμόσφαιρα, είτε αυτά διεξάγονται στο «Σέλτικ Παρκ», είτε στο «Αϊμπροξ». Το άσπρο και το πράσινο από τη μία και το μπλε και το κόκκινο από την άλλη «σπάνε» το μάτι δημιουργώντας μία μοναδική αίσθηση στην εξέδρα. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Οι μεν κρατάνε ιρλανδικές σημαίες και οι δε ανεμίζουν αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που μαρτυρά αυτομάτως, για όποιον δεν γνωρίζει, και τις πεποιθήσεις τους. Τα κασκόλ υψώνονται στον αέρα, οι ιαχές με την τραβηγμένη σκωτσέζικη προφορά δημιουργούν ένα εκκωφαντικό θόρυβο στα αυτιά σου και εντός των γραμμών του γηπέδου οι παίκτες των δύο ομάδων «ματώνουν» τη φανέλα. Αυτό είναι το Old Firm. Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι...
 
Πηγή: sdna.gr
 

Δειτε Επισης

Η ιστορία της γηραιότερης Ολυμπιονίκη και επιζήσασας του Ολοκαυτώματος-Είναι 103 ετών
Βάρντι: Ο τελευταίος των ρομαντικών θα σκοράρει για 13η σεζόν στη Λέστερ
Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου